StoryEditor
Biznis‘to je nedopustivo‘

Glas poduzetnika traži da mjere pomoći ne budu ograničene samo na turizam, ugostiteljstvo i prijevoz: Mnoge druge djelatnosti ostaju zakinute

25. svibnja 2020. - 15:52
Dragan Matić/HANZA MEDIA

Nedopustivo je da gospodarske mjere nakon svibnja budu ograničene samo na tri djelatnosti, turizam, ugostiteljstvo i prijevoz, kako je najavio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, smatra udruga Glas poduzetnika ističući kako se slažu da su to najugroženije djelatnosti, što i sami otpočetka krize ističu, ali naglašavaju kako ostaju zakinute mnoge druge djelatnosti.

Stoga su odmah reagirali dopisom ministarstvima s kojima u četvrtak imaju najavljeni sastanak, to su Ministarstvo turizma, Ministarstvo financija te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Smatramo kako je tu riječ o diskriminaciji jer ima još puno djelatnosti koje i dalje nemaju nikakve prihode, poput event industrije, sezonskih trgovačkih obrta koji rade na sajmovima i drugih pratećih djelatnost - istaknuo je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika u dopisu ministarstvima, tražeći potvrdu kako će i dalje kriterij za mjere biti 50% pada prihoda bez ograničenja samo na navedene tri industrije, kako je i državni tajnik Ministarstva financija rekao na prošlotjednom sastankom između UGP-a i uključenih ministarstava.

- Ako treba dodatno postrožiti uvjete, moguće je granicu podignuti na 60% ili 70% pada prihoda - ali pravedno i za sve ugrožene tvrtke jednako - poručuju iz Glasa poduzetnika.

U dopisu mnistarstvima otvorili su i pitanje o mjerama za očuvanje radnih mjesta. Navode tako kako je 26. ožujka objavljeno da će Hrvatska dobiti iz EU fondova grant (dakle, bespovratna sredstva, ne pozajmicu) od 1,16 milijardi eura, odnosno oko 8,8 milijardi kuna za pomoć gospodarstvu.

- Prema našem shvaćanju i komunikaciji koju smo imali s predstavnicima Vlade, to su sredstva iz kojih se podmiruju troškovi mjera minimalne plaće. Možemo računati da će za tri mjeseca biti utrošeno maksimalno 6 milijardi kuna, što znači da samo od tih sredstava RH ima na raspolaganju još 2,8 milijardi kuna.

Zato smo tražili od Ministarstva financija potvrdu da su to sredstva koja se koriste za mjeru minimalne plaće, a ako nisu, objašnjenje zašto je to tako te na što se ta sredstva troše ako ne na mjeru pomoći gospodarstvu za što su prvotno namijenjena -navode u objavi iz ove udruge.

Također, postavljaju pitanje zašto još uvijek nisu svi poduzetnici dobili sredstva za očuvanje radnih mjesta koja su trebala biti isplaćena do 15. ovog mjeseca, o čemu su zatražili očitovanje Ministarstva financija i Ministarstva rada. Tražili su objavu novog, ažuriranog popisa za travanj svih onih kojima su isplaćene potpore s datumom isplate potpore, kako bi sve bilo transparentno te kako bi se cijela situacija razjasnila.

Također su tražili da transparentno u popisu budu navedene i tvrtke koje su zatražile da uđu u mjeru za travanj, a zahtjev im nije odobren te razlog zbog kojeg je zahtjev odbijen.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 17:47