StoryEditor

Fond za privatizaciju: KIM ide Dukatu

Piše PSD.
16. svibnja 2008. - 15:04

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) prihvatio je na današnjoj sjednici ponudu Dukata za kupnju 66,96 posto dionica KIM-a te ponudu zagrebačke tvrtke Granolio za preuzimanje tvrtke Prerada žitarica, a donesene su i odluke o ponovnom raspisivanju četiriju natječaja za privatizaciju tvrtki pod posebnim uvjetima.

Dukat je za 70.227 dionica KIM-a, u petom pokušaju privatizacije karlovačke mliječne industrije, ponudio 15,8 milijuna kuna, koliko je iznosila i početna cijena iz natječaja, te ulaganje od 143,42 milijuna kuna vlastitih sredstava u roku od pet godina od preuzimanja tvrtke.

Dukat je, među ostalim, prihvatio i zadržati 190 radnika KIM-a na dvije godine, održati osnovnu djelatnost tvrtke, a u ponudi je stajalo i kako je zainteresiran za stjecanje 100-postotnog udjela u KIM-u.

Predsjednik UO HFP-a Damir Polančec ustvrdio je danas da se nada da što skorijim potpisivanjem kupoprodajnog ugovora s Dukatom konačno dolaze bolji dani kako za samu karlovačku tvrtku, tako i za sve njene kooperante.

Izrazio je zadovoljstvo i činjenicom da je za jednu od dvije tvrtke nastalu restrukturiranjem Zdenke, tvrtku Prerada žitarica iz Grubišnog polja, ponudu podnijela tvrtka Granolio, koja je od lani već vlasnik prve privatizirane tvrtke iz sastava Zdenke, Zdenačke farme.

Granolio je za 99,91 posto Prerade žitarica ponudio 3,3 milijuna kuna, milijun kuna više od početne cijene te se obvezao na 40,7 milijuna kuna ulaganja, preuzimanje 23 radnika iz Zdenke i zapošljavanje 10 novih, kao i na ispunjenje svih ostalih uvjeta iz natječaja.

Polančec je ujedno najavio da će vjerojatno uskoro početi i pripreme za zadnju fazu restrukturiranja mliječne industrije iz Velikih Zdenaca - privatizaciju Zdenke.

UO HFP-a donio je i zaključke o ponavljanju ili objavljivanju po prvi put natječaja pod posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune, za tvrtke Regionalna veletržnica Benkovac, Trimot, Adriachem, ZRC Lipik i Imota.

Predstavnik sindikata u UO-u, Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata tom je prilikom upozorio kako se primjerice u slučaju Trimota pokazala "nekvaliteta i neživotnost" postojećeg Zakona o privatizaciji "zbog gluposti administracije", budući da HZMO nije mogao dati novu suglasnost za prodaju dionica te tvrtke iz svog portfelja jer je istekao mandat članovima njegovog Upravnog vijeća.

Polančec je odgovorio da će suglasnost biti izdana do raspisivanja novog natječaja.

Novi natječaj za Adriachem pak raspisat će se bez obveze zadržavanja djelatnosti tvrtke, "jer postoje naznake da će netko kupiti tvrtku i tamo pokrenuti neku drugu proizvodnju", što su podržali i sindikati i radnici i lokalna uprava, rekao je Polančec.

Prije novog natječaja za ZRC Lipik će pak Ministarstvo financija na sebe preuzeti otplatu kredita te tvrtke namijenjenog obnovi objekata oštećenih u ratu, a koji je to ministarstvo, zbog aktiviranja državnog jamstva, već većim dijelom i otplatilo.

Pritom je Polančec dodao da se o tome pozitivno moraju očitovati i Državno odvjetništvo te Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Novi natječaj za Imotu će pak uslijediti nakon što se dovrši nova analiza poslovanja tvrtke i njenih ugovora s poslovnim partnerima, a prema riječima predsjednika UO-a HFP-a, "postoje saznanja da će sada biti prilika za privatizaciju Imote", a ako se ne uspije, morat će se razmotriti "druge mogućnosti".

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 14:29