StoryEditor
Biznisprognoze banke

Financijska nestabilnost u eurozoni najavljena je i nakon završetka koronakrize: ‘Očekuje se da će, unatoč oporavku gospodarstva, broj stečajeva poduzeća porasti‘

Piše HINA
19. svibnja 2021. - 19:09

Rizik financijske nestabilnosti bit će u eurozoni pojačan i u razdoblju nakon završetka koronakrize, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).

"Očekuje se da će, unatoč oporavku gospodarstva, broj stečajeva poduzeća porasti s vrlo niskih razina u 2020. godini, djelomično zbog neriješenih zahtjeva za objavom stečaja", naveo je ECB u najnovijoj analizi financijske stabilnosti eurozone.

"Vlade se zato suočavaju sa zadaćom pronalaženja osjetljive ravnoteže između prijevremene prilagodbe mjera potpore, što bi moglo pokrenuti val stečajeva poduzeća, i preduge provedbe mjera potpore, čime bi se na životu održavala neodrživa poduzeća", upozorili su.

Veći teret duga kompanija u zemljama s većim uslužnim sektorom mogao bi povećati pritisak na njihove vlade i na banke, rekao je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos.

Kada su u pitanju banke, mogući kreditni rizici mogli bi se pretvoriti u stvarnu prijetnju tek s vremenskim odmakom, upozorio je ECB, prognoziravši da će profitabilnost financijskih institucija u eurozoni i dalje biti relativno slaba.

Središnja monetarna institucija eurozone istaknula je i da treba biti svjestan sve većeg izazova koji klimatske promjene predstavljaju za banke, kako u kreditiranju, tako i u osiguranju kredita.
 

item - id = 1099996
related id = 0 -> 1127465
related id = 1 -> 1126667
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 18:38