StoryEditor
Biznisneugodno izvješće

Državna revizija pokazala: Brodosplit nije namjenski koristio 1,5 milijardi kuna

19. rujna 2018. - 12:07

Državna revizija objavila je prilično neugodno izvješće o revizji Ministarstva gospodarstva o restrukturiranju Brodosplita i 3. maja.
Navode se negativna izvješća Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod, ovlaštene tvrtke za nadzor procesa, u vezi s "nepravilnostima" oko realizacije programa ta dva škvera. Zbog toga Revizija ističe da postoji opasnost da Europska komisija zatraži povrat danih subencija, što bi ta brodogradilišta odvelo u stečaj.

"Državni ured za reviziju je mišljenja da postoji rizik da Europska komisija, u skladu s odobrenim Programom restrukturiranja i ispunjavanja uvjeta ugovorenih s EU, naloži RH da od brodogradilišta zatraži povrat danih subvencija što bi imalo negativne posljedice na gospodarstvo RH", stoji u izvješću Državne revizije.

Ministarstvo financija provelo je proračunski nadzor u splitskom škveru, sačinjen je zapisnik kojim nije konstatirano da su "sredstva državne potpore korištena nenamjenski". Ministarstvo gospodarstva prihvatilo je taj zaključak. Na red je došao i riječki škver, nadzor je proveden u rujnu 2017. godine, ali nema ni spomena o rezultatu.

Zanimljivo je da i da završno, 14. izvješće o restrukturiranju škverova još u kolovozu poslano Europskoj komisiji, ali ni Vlada, ni Ministarstvo gospodarstva nisu o tome izvijestili javnost.

Prema izvještajima HBJ, Brodosplitu je od 2012. do 2017. dana subvencija za restrukturiranje u iznosu 1,5 milijardki kuna, a 3. maju 847 milijuna kuna. Istaknuto je da Brodosplit, među ostalim, "primljenu potporu ne koristi namjenski, te ne ostvaruje unos vlastitog doprinosa troškovima restrukturiranja".

Riječki škver nije izvršio obvezu vlastitog doprinosa troškovima restrukturiranja u iznosu od 842 milijuna kuna, već se, prema mišljenju HBJ kao ostvareni može priznati doprinos u iznosu 695 milijuna kuna.

Pappo: HBJ ima potrebu "kontaminirati" postupak restrukturiranja​

- Ovo izvješće za 2017. je samo kopija istih mišljenja HBJ prema Ministarstvu svih ovih godina. Ništa očito nisu naučili iz svojih pogrešaka. Unatoč provedenom nadzoru Porezne uprave još 2015. i jasnom stavu da nije utvrđena nikakva nenamjenska potrošnja, HBJ ima potrebu "kontaminirati" postupak restrukturiranja.

Što se tiče vlastitog doprinosa, Brodosplit je zatražio izradu studije o ostvarenom vlastitom doprinosu od vodećeg europskog stručnjaka za ta pitanja iz Bruxellesa, kojom je utvrđeno da je vlastiti doprinos proveden u iznosu od preko 2,6 milijardi kuna, što je preko 50 posto ukupnih troškova restrukturiranja, prokomentirao je Darko Pappo - član uprave DIV Grupe, vlasnika Brodosplita.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 11:10