StoryEditor
BiznisJAVNA SAVJETOVANJA

Dr. sc. Julije Domac: Hrvatska bi energetsku tranziciju trebala prepoznati i kao priliku za reindustrijalizaciju

26. studenog 2020. - 22:28
Željko Puhovski/Cropix

Europska komisija pokrenula je 17. studenoga 2020. dva javna savjetovanja o direktivama EU-a o obnovljivoj energiji i energetskoj učinkovitosti u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030.

Kako je tom prigodom istaknuto, planiranom revizijom Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora i Direktive o energetskoj učinkovitosti u lipnju 2021. osigurat će se da politike EU-a o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti doprinesu smanjenju emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

- Komisija uspostavlja instrumente kako bi ispunila klimatske ambicije. Put prema klimatskoj neutralnosti zahtijeva povećanje i ubrzavanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te jačanje našeg djelovanja u području energetske učinkovitosti. Danas pokrenuta savjetovanja pomoći će u oblikovanju prijedloga koje ćemo predstaviti sljedeće godine – izjavila je Kadri Simson, povjerenica za energetiku.

Procjenom učinka Plana za klimatske ciljeve do 2030. procijenjeno je da bi udio energije iz obnovljivih izvora do 2030. trebao dostići 38% do 40% te da potrebna povećanja energetske učinkovitosti iznose od 36% do 39% za krajnju potrošnju energije i od 39 do 41% za potrošnju primarne energije.

Energetski stručnjak dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, kazao nam je da inicijativa Europske komisije za jačanje Direktiva o energetskoj učinkovitosti i obnovljivoj energiji pokazuje dosljednost Komisije u njezinoj namjeri da ubrza europsku energetsku tranziciju.

- Tijekom proteklog desetljeća ove dvije direktive EU-a bile su temeljne u poticanju održivog energetskog tržišta u cijeloj Europi, ali još uvijek postoji i golemi jaz za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva do 2030. U svim razgovorima na europskoj razini osobno ću se zalagati da obje Direktive prepoznaju ključnu ulogu lokalnih i regionalnih facilitatora poput gradova, energetskih agencija i županija u poticanju održivog razvoja tržišta energije na strani potražnje i ponude. Hrvatska bi ove Direktive, ali i cijelu energetsku tranziciju trebala prepoznati i kao priliku za re-industrijalizaciju, a ne kao nametanje obveza koje je teško ispuniti – istaknuo je dr. Domac, koji je i predsjednik FEDARENE - Europskog udruženja regija i energetskih agencija.

Javna savjetovanja o Direktivi o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora i Direktivi o energetskoj učinkovitosti bit će otvorena 12 tjedana. Građani i dionici pozvani su da iznesu svoje mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 18:46