StoryEditorOCM
BiznisKOSYUK KOD PREMIJERA

Dosad je u Hrvatsku uložio više od 44 milijuna eura, a sad sprema još dva megaprojekta: ‘Ukrajinci su vam zahvalni‘

Piše Jozo Vrdoljak/JL
28. kolovoza 2024. - 18:11
Premijer Andrej Plenković s ukrajinskim biznismenom - vlasnikom Perutnine Ptuj Yuriyem Kosyukom, te počasnim konzulom Ukrajine u RH Ivicom Pirićem i veleposlanikom Ukrajine Vasyl Kyrylychem

Predstavnici kompanije MHP-a na čelu s Yuriyem Kosyukom, osnivačem i glavnim izvršnim direktorom kompanije, prezentirali su dosadašnje investicije kompanije u Hrvatsku predstavnicima hrvatske Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. Pritom su potvrdili zainteresiranost za nastavak investicija u podizanje kapaciteta domaće poljoprivrede i prehrambene industrije te jačanje održivosti proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

MHP je Hrvatsku odabrao i za otvaranje potpuno novog proizvodnog pogona za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Proizvodni pogon kojim će upravljati nova kompanija MHP Pet Food osnovana u Hrvatskoj počet će s radom 2026. godine, vrijednost ukupne investicije je 40 milijuna eura, a otvorit će 200 novih radnih mjesta. Proizvodni pogon će biti smješten u blizini Zagreba, nedaleko od postojećih pogona u vlasništvu Perutnine Ptuj koji će osiguravati kvalitetnu sirovinu za preradu. MHP u prvoj fazi planira proizvoditi 20.000 tona mokre hrane za ljubimce, a nakon toga povećati kapacitet na 35.000 tona godišnje od 2028. godine. Ovaj pogon bit će prvi takav pogon za proizvodnju mokre hrane za ljubimce u Hrvatskoj, a bit će opremljen najmodernijom tehnologijom s visokom razinom automatizacije i najvišim standardima kvalitete. Ovaj proizvodni pogon je važan novi korak u vertikalnoj integraciji MHP-ove proizvodnje, a MHP u segmentu proizvodnje mokre hrane za kućne ljubimce vidi veliku mogućnost za razvoj poslovanja na globalnoj razini.

”Ukrajina i Hrvatska imaju ratno iskustvo, hrvatski narod podržava i pomaže Ukrajince u ratu protiv ruske agresije i Ukrajinci su zahvalni na tome. Ukrajinski i hrvatski narod dijele iste vrijednosti, zato je MHP kao tvrtka ukrajinskog duha i međunarodnih razmjera investirala i želi nastaviti investirati u Hrvatsku”, izjavio je Yuriy Kosyuk, osnivač i glavni izvršni direktor MHP-a.

Ulaganja na Banovini

MHP u Hrvatskoj razvija i projekt proizvodnje pilića na području Siska koji ima potencijal gospodarski potaknuti to područje zemlje i povećati izvozni kapacitet domaće prehrambene industrije. Prema iskustvu kompanije MHP, takvi projekti značajno doprinose pozitivnim promjenama u gospodarstvu regije u kojoj se razvijaju.

Počasni ukrajinski konzul u Hrvatskoj te predstavnik Ukrajinske gospodarske komore Ivica Pirić, zahvalio se predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, predstavnicima ministarstava te županu Sisačko moslavačke županije na podršci projektu te je naglasio da je, s obzirom na tešku situaciju u Ukrajini, ovo Kosyukovo ulaganje puno više od samog projekta. Ovo je jasna poruka za druge poslovne ljude iz Ukrajine. Zadovoljan sam i zbog toga što ovakva investicija podiže standard stanovnicima Banovine, nakon razornog potresa koji je pogodio ovo područje. Otvorit će se nova radna mjesta i uložit će se dosta sredstava u sport i kulturu na području Banovine“, istaknuo je Ivica Pirić.

Prezentiranje ulaganja u Hrvatsku: predstavnici Ukrajinskih ulagača na čelu s Yuriyem Kosyuk i predstavnici hrvatske Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem

MHP, međunarodna prehrambena i agrotehnološka kompanija koja ima preko 32.000 zaposlenika i svoje proizvode izvozi u više od 70 zemalja diljem svijeta, u Hrvatsku je od 2019. godine, od kada je prisutna na tržištu kroz vlasništvo nad Perutninom Ptuj i PP Pipo Čakovec, ukupno investirala 44,5 milijuna eura. MHP je ove godine dodatno pojačao investicije u Hrvatsku. Preuzeta je kompanija Toni, jedna od vodećih domaćih tvrtki u području otkupa, sušenja i skladištenja žitarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 05:24