StoryEditor
BiznisBUDUĆNOST KAKVU ŽELIMO

Događaju se konačno stvarno važne stvari: Infobip je preuzeo konferenciju Shift da bi od Splita stvorio ‘developerski centar svita‘. Ivan Burazin postao član uprave

Piše Bernard Ivezić
10. travnja 2021. - 10:21
Ivan Burazin uvjeren je da s Infobipom mogu Shift skalirati u najveću developersku konferenciju na svijetuAnte ČizmićCropix

Split će u idućih nekoliko godina postati centar 'svita'. Barem u jednoj stvari. Prvi hrvatski startup jednorog dovršio je svoju drugu akviziciju.

Infobip je, nakon 300 milijuna dolara teškog preuzimanja konkurentske, američke tvrtke OpenMarketa, kupio jedan hrvatski biznis. Riječ je o najvećoj konferenciji za računalne programere u jugoistočnoj Europi, splitskom Shiftu. Razlog? Najveća hrvatska softverska kompanija želi stvoriti najveću developersku konferenciju na svijetu, i to u Hrvatskoj, piše Novac.hr.

Pod developerima se smatra programere, ali i sve ostale koji rade na razvoju softvera.

Prvi korak na tom putu, kako doznajemo, bit će Infobipova Shift Dev konferencija najavljena za rujan u Spaladium Areni.

Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa kaže da vrijednost transakcije neće objaviti.

- Riječ je o važnoj akviziciji s kojom Infobip radi strateški pomak u poslovanju stavljajući u sam fokus developere, interne i eksterne - kaže Jelenić.

Dodaje da je osnivač i direktor Shift Conferencea Ivan Burazin postao član uprave Infobipa za developersko iskustvo. Burazin će unutar kompanije voditi takozvani Developer Experience odjel.

Najveća developerska konferencija

Jelenić navodi da je cilj tog odjela stvoriti od Shifta globalno najveću developersku konferenciju, kao i uvesti i primijeniti razne inicijative za osnaživanje developerske zajednice.

Softverske tvrtke se globalno za tržište ne natječu samo klasičnom prodajom, već i prisutnošću u developerskoj zajednici. Mnoge grade vlastite developerske zajednice, koje poznaju njihov softver i time utječu da potencijalni korporativni kupci budu spremniji nabaviti baš njihove softverske proizvode.

- Svi smo uzbuđeni zbog ove nove suradnje. Ivana Burazina znamo dugo i vjerujemo da su pred svima nama jako lijepe i velike stvari - kaže Jelenić.

Sam Infobip, koji je premašio brojku od 3000 zaposlenika u Europi, obje Amerike, Africi, Aziji i Australiji, interno broji više od 800 developera.

Jelenić kaže da po pitanju eksterne developerske zajednice bilježe ogromne pomake.

- Ostvarujemo ih kroz brojne inicijative, poput naše Dev Days konferencije, kao i s otvaranjem svojih proizvoda prema krajnjim korisnicima, u ovom slučaju developerima - pojašnjava Jelenić.

Manje je poznato da Infobip od 2015. organizira vlastite developerske konferencije Dev Deyse. Na njima bi u Tuheljskim toplicama okupio i po više od 500, mahom vlastitih, programera.

Mate Rimac, Damir Sabol...

Na zadnjoj fizičkoj inačici konferencije, 2019. godine, na Dev Daysima su gostovali Mate Rimac, Damir Sabol i - Ivan Burazin.

Dev Daysi su privlačili i globalne programerske zvijezde. Na njima je gostovao Juergen Hoeller, suosnivač i jedna od ključnih ljudi Spring frameworka, programerskog okruženja u kojem korporacije diljem svijeta razviju više od polovice svog softvera.

No, ta se konferencija nikad nije natjecala sa Shiftom, koji je od početka bio okrenut mahom prema globalnoj zajednici, pa je ostala manja i fokusirana na internu edukaciju u Infobipu.

- Nastavljamo i dalje s organizacijom Dev Days konferencije koju ćemo sada, akvizicijom Shifta, dodatno unaprijediti i obogatiti iskustvom i produkcijom koju donosi Shift. Nivo više cijele ove priče jest treći dan konferencije koji je otvoren za javnost, a tu će sada na scenu stupiti Infobip Shift - naglašava Jelinić.

Shift se pak posljednjih godina razgranao pa je tako počeo organizirati i konferencije za finteche, umjetnu inteligenciju i druge teme. No, najjači mu je proizvod i dalje konferencija Shift Dev namijenjena developerima.

Prije pandemije, 2019., u Splitu je Shift Dev okupio 1300 sudionika iz cijelog svijeta.

Developeri iz Bookinga, Googlea, Microsofta...

Na konferenciju, koja je izrasla u najveći takav događaj u jugoistočnoj Europi, dolaze top developeri iz središnjica Bookinga, Googlea, Microsofta, Netflixa i Shopifya.

No, i niz programerskih zvijezda kao što su kreator PHP-a Rasmus Lerdorf i kreator CSS-a Håkon Wium Lie.

image
Burazin naglašava da se na prodaju nije odlučio zbog pandemije
Duje KlarićCropix


Ivan Burazin uvjeren je da s Infobipom mogu Shift skalirati u najveću developersku konferenciju na svijetu te naglašava da se na prodaju nije odlučio zbog pandemije.

- Nama je prošla godina bila zasigurno teža nego prethodne, ali po pitanju financija zaključili smo je bolje nego 2019., a koja je Shiftu bila najbolja godina ikada. Ove godine planiramo jednu sasvim novu, senzacionalnu razinu – developersku konferenciju koja bi bila još veća od bilo kojeg izdanja Shifta do sada - zaključuje Burazin.

item - id = 1090221
related id = 0 -> 1125931
related id = 1 -> 1125732
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 22:54