StoryEditor

Dodjeljene Cemexove nagrade FN kući u Zagrebu i splitskoj Rivi

Piše PSD.
4. prosinca 2008. - 13:57
Hrvatskim predstavnicima čiji su se projekti našli među pobjednicima u okviru 17. međunarodne Graditeljske nagrade Cemex u četvrtak su u Zagrebu svečano uručene nagrade koje se dodjeljuju za doprinos unapređenju graditeljstva u svijetu.

U jakoj konkurenciji 30-ak zemalja nagrađena su dva hrvatska projekta što predstavlja još jedno vrijedno strukovno priznanje hrvatskom graditeljstvu. Predstavnicima nagrađenih projekata FN kući iz Zagreba koja je osvojila drugo mjesto u kategoriji stambenih građevina i projektu Riva iz Splita, koji je osvojio treće mjesto u kategoriji infrastrukturnih građevina, graditeljske oskare uručili su Trpimir Renić, predsjednik Uprave Dalmacijacementa i Jure Radić predsjednik Nacionalnog odbora Graditeljske nagrade Cemex, te član Međunarodnog odbora Graditeljske nagrade Cemex.

U ime projekta kuća FN nagradu je primio Ivan Galić iz NOP studija, autor arhitektonskog rješenja. Nagrađeni projekt primjer je stambene arhitekture koja združuje teme zajedničkog stanovanja i obiteljske kuće u pet stambenih jedinica koje su objedinjene zajedničkih ulaznim prostorom.

Projekt kontrukcije izradio je Krešimir Tarnik iz GIF studija, a investitor i izvođač radova je bila Zagorjegradnja.

Za projekt Splitska riva nagradu je preuzeo tim studija 3LHD koji potpisuje arhitektonsko rješenje.

Hrvatska svojim projektima kroz graditeljsku nagradu Cemex već treću godinu konkurira na međunarodnoj sceni, a ovim je projektima još jednom potvrdila značajan graditeljski i arhitektonski potencijal koji je pokazala i 2006. godine kada su zadarske morske orgulje i skradinski most također osvojili ovu prestižnu međunarodnu graditeljsku nagradu. Osim spomenutih i nagrađenih projekata koji su odabrani na nacionalnom natječaju u lipnju, Hrvatsku je na međuanarodnoj sceni predstavljala i zgrada gimnazije i sportske dvorane iz Koprivnice i to u kategoriji javnih i poslovnih građevina.

- Ove dvije nagrade još su jedna potvrda uspjeha i kvalitete rada hrvatskih arhitekata i građevinara koji svojim originalnim i kreativnim projektima zauzimaju visoko mjesto u svjetskim okvirima – izjavio je Trpimir Renić, predsjednik Uprave Dalmacijacementa.

U ime Nacionalnog odbora za dodjelu nagrada dr. Jure Radić je kazao:

                                                                                                   Jakov ŽARKO / EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 17:27