StoryEditor
Biznis‘neće biti dobro‘

Davorko Vidović: Unatoč Vladinim mjerama, izgubili smo 100.000 radnih mjesta. Bit će otkaza, smanjivanja plaća, ali i zatvaranja nekih tvrtki

Piše Jozo Vrdoljak
11. rujna 2020. - 14:50
Matija Djanješić/Cropix

Tranzicija i niz kriza kroz koje je prolazilo hrvatsko gospodarstvo u većoj ili manjoj mjeri utjecali su na visoku stopu nezaposlenosti, lošiju poziciju radnika, ali i na masovno iseljavanje radno sposobnog stanovništva.

Došlo je do nedostatka radne snage, tako da je tijekom prošle i početkom ove godine započeo trend podizanja plaća i ostalih radničkih prava.

U nekim sektorima, pogotovo kod velikih hotelskih tvrtki, došlo je do utrkivanja u podizanju radničkih prava, sve kako bi se osigurao dovoljan broj stalnih i sezonskih radnika.

I za vrijeme lockdowna, kada su tvrtke primile pomoć Vlade za oko 600.000 radnika, svjedočili smo nagrađivanju radnika u maloprodajnom i u prehrambeno-prerađivačkom sektoru. U donedavnoj situaciji poslodavci su bili spremni ići i na povećanje plaća i na bolje ugovore o radu što se tiče rada na neodređeno vrijeme.

U samo pola godine situacija je obrnuta.

Ne možemo znati

U Hrvatskoj je trenutačno evidentirano oko 160.000 nezaposlenih. Davorko Vidović, koji ima veliko iskustvo praćenja trendova na tržištu rada kao dugogodišnji savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, kaže da u ovakvoj situaciji ne možemo znati koliki će broj ljudi biti pogođen smanjenjem i izostankom plaće.

- Veliko je pitanje kolika je stvarna zaposlenost i koliko se izgubilo radnih mjesta. Evidentiran je rast nezaposlenosti od oko 40.000 radnika. U toj statistici ne vidi se da je ove godine bilo angažirano čak 60.000 manje stranih radnika. Znači, izgubilo se 100.000 radnih mjesta, unatoč izdašnim mjerama Vlade za njihovo očuvanje.

Neke djelatnosti poput prijevoznika, organizatora događanja i putovanja, kulturne djelatnosti i djelatnosti zabave jako su pogođene krizom, tako da je izgledan trend smanjenja zaposlenosti - pojašnjava Vidović

On smatra da će se nastaviti pritisak na tržište rada i na cijenu rada.

Javni sektor

- Teško je predvidjeti što će biti. Već sada znamo da neće biti dobro. Neizvjesna je sudbina oko 30.000 radnika koji rade u inozemstvu za hrvatske tvrtke, a izgledno je i da će se dio naših ekonomskih emigranta vratiti jer će izgubiti posao. Situacija nigdje nije dobra. Očigledno je da će doći do otpuštanja dijela radnika u tvrtkama, ali i prestanka rada nekih tvrtki.

Zato se ne može očekivati da bi se plaće mogle održati na ovoj razini - pojašnjava Vidović, napominjići i da su plaće u javnom sektoru već u blagom padu te da će i nadalje stagnirati ili padati.

Vidović procjenjuje da do povećanja plaća sigurno neće doći ni u ovoj ni u idućoj godini.

- Sindikati će u velikoj mjeri morati prihvatiti neoborive činjenice što se tiče radničkih prava, sve izazvano smanjenjem proizvodne i gospodarske aktivnosti. Radnik sada postaje slabija strana i ima slabiju pregovaračku poziciju - ističe Vidović.

HUP: Bez otkaza


Iz Hrvatske udruge poslodavaca naglašavaju da nas u idućem razdoblju čeka velika nacionalna zadaća jer se zajedničkim snagama treba rješavati teška kriza koja je pred nama.

- Bez gospodarstva koje funkcionira bit će još teža, stoga treba poduzeti sve mjere da gospodarstvo uspije. Bili smo zadovoljni mjerama iz ožujka i pozdravljamo najave novih, a prioritet svakako treba biti očuvanje radnih mjesta.

Ove godine izostao je i sezonski rast radnih mjesta koji smo inače imali, a borba za svako radno mjesto je važna. Radna snaga golem je kapital i dobrog radnika svaki poslodavac želi i treba.

Krize se događaju i u njima preživljavamo, ali mjeru koju ne bismo smjeli koristiti je otpuštanje ljudi, i to treba izbjeći po svaku cijenu - smatra Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 16:05