StoryEditor
Biznisracionalizacija

Croatia Airlines bilježi manji gubitak nego lani no to je bilo očekivano; bruto primanja srezali su za 15 posto i uveli druge mjere štednje. I dalje računaju na pomoć Vlade

Piše Hina
30. travnja 2021. - 18:53
Damir Senčar/AFP

Hrvatski nacionalni avio prijevoznik Croatia Airlines prvi je kvartal završio s neto gubitkom od 96,9 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka za 12 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 110,5 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća objavljenog u petak.

"Manji neto gubitak u prvom kvartalu ove godine rezultat je smanjenih operativnih troškova, koji su 42 posto niži od ostvarenja prvog kvartala 2020., što je najvećim dijelom rezultat značajno manje razine prometa kao izravne posljedice prisutnosti koronavirusa", ističe se u priopćenju Croatia Airlinesa.

Po podatcima iz financijskog izvješća, u prva tri mjeseca ove godine prihodi iz poslovanja Croatia Airlinesa su iznosili 102,8 milijuna kuna, što je pad za 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su troškovi poslovanja smanjeni za 42 posto, na 189 milijuna kuna.

Ostvaren je operativni gubitak u visini od 86,2 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 96,9 milijuna kuna, te je primjetan pozitivan pomak za 13,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, podatci su iz izvješća.

Iz Croatia Airlinesa navode i kako je su na smanjenje operativnih troškova značajno utjecale i provedene mjere na razini kompanije - smanjenje bruto primanja za 15 posto, provedba operativnih mjera optimizacije reda letenja, kao i sve ostale provedene rigorozne mjere štednje i racionalizacije poslovanja.

Ovogodišnji prvi kvartal obilježen je nastavkom poslovnih okolnosti na koje i dalje izravno utjecala pandemija koronavirusa, što se izravno odrazilo i na financijsko poslovanje kompanije, ističu iz kompanije.

Naglašavaju kako je potražnja za uslugama zračnog prijevoza i dalje na izrazito niskim razinama, dok primjenjene epidemiološke mjere na razini država izravno utječu na poslovanje kompanije, definiranje kapaciteta te strukturu i mogućnosti reda letenja.

Croatia Airlines je, kako se navodi u priopćenju, u prvom kvartalu letio u 12 međunarodnih i 5 domaćih destinacija, a to je razdoblje obilježio pad ukupno prevezenih putnika - za 73 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Nacionalni avio prijevoznik je, po podatcima iz izvješća, u prva tri mjeseca ove godine prevezao 72 tisuće putnika, dok je u isto vrijeme lani prevezao njih 270 tisuća.

"Ovako značajan pad broja putnika u prvom kvartalu posljedica je produljenja krize uzrokovane virusom covid-19, čiji će se utjecaj osjećati tijekom cijele poslovne 2021. godine", objašnjavaju.

Broj putnika u domaćem redovitom prometu u prvom je tromjesečju smanjen za 61 posto, a u međunarodnom redovitom prometu za 78 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Iz Croatia Airlinesa ističu kako pad broja putnika i pad prodaje i dalje narušavaju redovno poslovanje kompanije te kao jedan od značajnijih prioriteta postavljaju upravljanje i održavanje likvidnošću, a što vrijedi i za mnoge druge aviokompanije u Europi i svijetu.

Podsjećaju da je Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) u travnju ove godine objavila ažurirane prognoze za zrakoplovnu industriju u kojima je pogoršala procjene u odnosu na objave s kraja 2020. godine. Rekordni godišnji gubitak u 2020. povećan je sa 118,5 milijardi američkih dolara na 126,4 milijardi dolara, dok je prognoza gubitka za 2021. povećana s 38,7 milijardi dolara na 47,7 milijardi dolara.

Likvidnost zračnih prijevoznika izložena je daljnjem pritisku, a procjena negativnog novčanog tijeka u 2021. iznosi 81 milijardu dolara, navode iz CA.

Napominju i da, iako se očekuje značajno smanjenje gubitaka, uglavnom kao rezultat smanjenja troškova, ali i određenog rasta prihoda, visina gubitaka zahtijeva daljnje potpore.

S obzirom da kriza traje duže nego što se moglo predvidjeti za očekivati je da će se financijske potpore nastaviti te da će vlade i dalje pomagati svojim zrakoplovnim kompanijama, ističu iz Croatia Airlinesa napominjući kako u tom kontekstu dijele sudbinu mnogih avioprijevoznika u svijetu koji, zbog kritične situacije, od nacionalnih vlada primaju izravne financijske potpore, kredite, jamstva na kredite itd.

Financijska potpora vlada ključna je za održivost poslovanja avioprijevoznika kojima su, prema podacima IATA iz ožujka ove godine, vlade diljem svijeta osigurale ukupno 225 milijardi američkih dolara raznih oblika pomoći u 2020., ističe CA u priopćenju..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 21:43