StoryEditorOCM
Biznisnajbolje idu novogradnje

Cijene stanova i dalje rastu, najviše luduju u Dalmaciji: najskuplji Dubrovnik i Split, za 'kvadrat' stana traži se i više od 3800 eura

25. siječnja 2019. - 14:30
stanovi_prodaja8-230808

Trend rasta oglašenih cijena stanova u svim većim hrvatskim gradovima, započet u rujnu, nastavio se sve do kraja prošle godine.

Prema podacima portala Crozilla, rast cijena ponuđenih stanova na razini države iznosio je 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok se na međugodišnjoj razini radi o porastu od šest posto.

I na izmaku prošle godine najskuplji ponuđeni 'kvadrati' zabilježeni su u većim gradovima na Jadranu, počev od Dubrovnika (3864 eura), preko Splita (2882 eura) do Zadra (2228 eura) i Šibenika, u kojem se stanove nudilo po cijeni od 2110 eura za kvadrat.

Kada je u pitanju trend konačnih kupoprodajnih cijena, koje su u pravilu niže od traženih iz oglasa, podaci koje smo prikupili u dijelu domaćih agencija za promet nekretnina potvrđuju da i te cijene rastu na međugodišnjoj razini.

Bolje idu novogradnje

- Promatrajući kretanja cijena na uzorku od oko 400 kupoprodajnih ugovora tijekom prošle godine na zagrebačkom području, imamo rast u odnosu na prethodnu godinu od prosječnih stotinjak eura po ugovoru – kaže nam Boro Vujović iz agencije "Opereta nekretnine".

Prosječna cijena ugovora u kojima je sudjelovala "Opereta" tijekom prošle godine iznosila je 1560 eura za "kvadrat" stana, dok je isti pokazatelj za 2017. iznosio 1460 eura.

Ivana Borščak iz "Boriva nekretnina" navela nam je cijenu od 2400 eura za "kvadrat" kao prosječnu u transakcijama u kojima je ta agencija sudjelovala u zadnjem kvartalu prošle godine.

- Riječ je transakcijama u Zagrebu, a ostvarene cijene veće su u odnosu na isto razdoblje 2017. - kaže naša sugovornica.

I najnoviji izračun Indeksa Burze nekretnina upućuje na rast cijena stanova na domaćem tržištu. Taj pokazatelj navodi da je u 2018. prosječna tražena cijena za "kvadrat" stana u zemlji bila 1682 eura, a kupoprodajna 1462 eura.

- Nekretnine koje ostvaruju investicijski povrat su postale tražene među investitorima. Dok se novogradnja uspješno prodaje, broj transakcija rabljenim nekretninama se smanjuje zbog povećanja cijene – ističu u osvrtu autori Indeksa Burze nekretnina koji, kako se navodi, obrađuje cijene tipičnih nekretnina na tipičnim lokacijama iz baze Burze nekretnina.

Iz Porezne uprave poručeno nam je da ne raspolažu prosječnim kupoprodajnim cijenama, iako se svaki ugovor o prodaji stana ili bilo koje druge nekretnine dostavlja Poreznoj upravi.

Oporavak prodaje

Državni zavod za statistiku prati samo prodaju novih stanova a, prema njihovu planu i programu, prosječne kupoprodajne cijene u stanogradnji tijekom 2018. objavit će sredinom ožujka.

Poznati su, međutim, izračuni DZS-a za prvo polugodište prošle godine, prema kojima je "kvadrat" domaće novogradnje prodavan po prosječnoj cijeni od 1523 eura, u što nisu uključene cijene stanova u društveno poticanoj stanogradnji (POS), koje su za 400 eura, u prosjeku, niže od tržišnih.

Budući da cijene stanova u značajnoj mjeri određuje povećanje ponude novih stambenih zgrada, od značaja je podatak DZS-a da je u prvoj polovici prošle godine prodano 1310 stanova u novogradnji, što je dvjestotinjak više stanova u odnosu na pokazatelj za prvo polugodište pretprošle godine.

Time je potvrđen višegodišnji trend oporavka stanogradnje, ali još uvijek nisu dosegnute godine prije izbijanja svjetske ekonomske i financijske krize 2008.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 16:06