StoryEditor

Cijene nafte na novoj rekordnoj razini iznad 112 dolara za barel

Piše PSD.
15. travnja 2008. - 15:59

Cijene nafte na svjetskim tržištima u utorak su se popele na novu rekordno visoku razinu iznad 112 dolara za barel, uslijed potrage ulagača za zaštitom od slabljenja tečaja dolara.

Na američkom tržištu barel nafte poskupio je tako 39 centi, na 112,15 dolara, nakon što je prethodno nakratko dosegnuo rekordnih 112,48 dolara. Na tržištu u Londonu cijena nafte popela se za 49 centi, na 110,33 dolara, nakon ranije dosegnutih rekordnih 110,45 dolara za barel.

Cijene nafte od početka su godine dobile na vrijednosti 17 posto, a u prosjeku iznose oko 100 dolara za barel.

"Čimbenik koji očito potiče rast cijena nafte je to što je američki dolar značajno oslabio u proteklih nekoliko mjeseci i u posljednjem tromjesečju", kaže Richard Batty iz tvrtke za financijske usluge Standard Life.

"Promjenjivost cijena na tržištima dionica usmjerila je ulagače na robna tržišta", dodaje.

Tečaj dolara u utorak je oslabio na rekordno niske razine prema euru, uoči objave novih gospodarskih pokazatelja iz SAD-a i ovotjednih izvješća korporativnih divova o dobiti u prvom tromjesečju.

Prekidi opskrbe također su utjecali na rast cijena nafte. U ponedjeljak su zbog lošeg vremena zatvorene tri glavne izvozne luke u Meksičkom zaljevu kroz koje Meksiko izvozi 80 posto svoje sirove nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) priopćila je da je u ponedjeljak cijena barela referentne košarice sirove nafte tog kartela prvi puta prekoračila 104 dolara, dosegnuvši 104,02 dolara za barel, 35 centi više nego u petak.

(H)

#NAFTA#CIJENANAFTE

Izdvojeno