StoryEditor
Biznisveliko ulaganje

Braća Pivac u jeku koronakrize otvorila tvornicu kraj Vrgorca, investicija je vrijedna 105 milijuna kuna: Trenutačno je u pogonu oko 50 tisuća pršuta

Piše Jozo Vrdoljak/novac.hr
8. svibnja 2020. - 15:55
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Mesna industrija Braća Pivac pustila je zadnji tjedan u ožujku, dakle u vrijeme najvećih poslovnih izazova uzrokovanih Covidom-19, u rad novi proizvodni pogon kapaciteta oko 5000 tona za proizvodnju Dalmatinskog pršuta, Dalmatinske pečenice, Dalmatinske pancete i Dalmatinske buđole, koji je izgrađen u Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca, javlja novac.hr.

Vrijednost investicije iznosila je 105 milijuna kuna. Radi se o najsuvremenijem pogonu za proizvodnju pršuta, iz kojeg bi godišnje trebalo izlaziti oko 2500-3000 tona Dalmatinskog pršuta, dakle oko 300.000-350.000 komada, a od ostatka 2000-2500 tona Dalmatinske pancete, Dalmatinske pečenice i Dalmatinske buđole. Ovaj pogon ima veći kapacitet proizvodnje Dalmatinskog pršuta od svih dalmatinskih proizvođača zajedno, uključujući i Mesnu industriju Braća Pivac s dosadašnjom proizvodnjom.

Ivica Pivac, predsjednik uprave Mesne industrije Braća Pivac iz Vrgorca, kaže da je posebno emotivno vezan uz ovaj pogon zato što je izgrađen na lokaciji na kojoj je proveo djetinjstvo. “Preuzimanje Kraša velik je poslovni uspjeh za našu Grupu, ali meni je osobno izgradnja ovog modernog pogona u poslovnoj zoni Ravča najveći uspjeh”, otkriva Ivica Pivac.

Budući da su strojeve i opremu za pogon montirali talijanski stručnjaci, došlo je do određenih izazova. Dio njih uspio je doći prije lockdowna, a dio koji je trebao odraditi završne procese nije mogao doći.

“Snašli smo se putem videoveze i ostalih suvremenih kanala komunikacije i dovršili posao. Nije bilo jednostavno, ali smo počeli proizvoditi. U ovom trenutku unutra imamo 800 tona mesa, tako da već izlazimo iz pokusne proizvodnje. Iz ovog je pogona već na tržište izišao dio dimljene slanine, uskoro će i Dalmatinska panceta, a zatim i Dalmatinska pečenica.

Šunka bez kosti na tržištu bi trebala biti u rujnu. Trenutačno je u pogonu oko 50.000 komada pršuta koji bi trebali biti gotovi u ožujku iduće godine. Većina će nositi oznaku zaštićenog i certificiranog Dalmatinskog pršuta”, pojašnjava Darko Markotić, direktor proizvodnje u Mesnoj industriji Braća Pivac.

Tradicionalni način proizvodnje i suvremena oprema

Markotić napominje da prakticiraju tradicionalni način proizvodnje u optimalnim uvjetima kakve im omogućavaju suvremena oprema i moderno složen i funkcionalan objekt.

“Svoje dosadašnje iskustvo i tradiciju uklopili smo u moderan pogon koji bi nam trebao služiti najmanje 30 narednih godina. S obzirom na naš kapacitet od najmanje 300.000 komada pršuta i 5000 tona proizvoda, logika nalaže da ćemo morati i izvoziti. U ovom trenutku u pogonu radi 18 radnika, a kad započne puni kapacitet proizvodnje ovog ljeta, radit će više od 30 radnika”, otkriva Darko Markotić.

Što se tiče mjera zaštite, Markotić otkriva da su od samog početka uvedeni poseban režim i protokol rada. “Prehrambena industrija i inače ima poseban režim rada i kad nema ovakvih specifičnih situacija. Morate se pridržavati strogih higijenskih normi. Dolaskom situacije s koronavirusom sve smo dodatno postrožili i propisali dodatne protokole. Zapravo smo već postojeću razinu dignuli na viši nivo, osobito oko protokola ulaza u pogon i dezinfekcije osoba i vozila”, pojašnjava Darko Markotić.

Odmah po završetku ove investicije počinje druga faza ulaganja vrijedna gotovo 20 milijuna eura. U Ravči će se graditi pogon za proizvodnju svježeg mesa i polutrajnih proizvoda, skladišni prostor, rasjekaone, narezivanja, pakiranja... Dakle, sve osim trajnih proizvoda. U tom dijelu računa se i na povlačenje sredstava iz fondova EU. U ljeto bi trebala početi gradnja koja će trajati kroz 2021. godinu. Procjenjuje se da bi 2022. godine kompleks u Ravči trebao biti zaokružen.

“Sada smo u fazi objave natječaja i prikupljanja ponuda. Objekt će imati 30.000 četvornih metara bruto površine. Što se tiče plasmana pršuta, ova će godina biti izazovna. Razlog je u neizvjesnoj turističkoj sezoni, koja će očito imati osjetan pad. Smanjenje broja gostiju dovest će i do pada potražnje. Nadamo se da će iduća godina biti bolja. Ono što ne prodamo na domaćem tržištu, morat ćemo plasirati u izvoz. Naša Grupa ima širinu asortimana, tako da u vrijeme krize možemo preslagivati proizvodnju i prodaju”, pojašnjava Markotić.

#BRAĆA PIVAC#GOSPODARSKA ZONA RAVČA#VRGORAC#PRŠUTANA

Izdvojeno

19. lipanj 2020 00:56