StoryEditorOCM
Bizniszovi mama doktora

‘Bolesne‘ zgrade Dalmacije gutaju energiju: evo kako ukloniti ‘energetskog vampira‘ i zaraditi na poskupljenju struje

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
4. listopada 2024. - 08:00

Danas je lako prepoznati "bolesnu" zgradu. To je ona koja troši loživo ulje ili plin, nema ventilaciju, stvaraju se gljivice po zidovima, neučinkovito koristi energiju i ima "energetske vampire" koji gutaju velike količine električne, rashladne i toplinske energije. Takvih objekata po Splitu, Dalmaciji i jadranskoj hrvatskoj ima mnogo. Skoro pa svi postojeći objekti rade na takav način jer su građeni u vremenu kada energija nije bila presudna.

No, to se promijenilo i danas je energija postala ključni faktor uspješnosti. Tamo gdje je energija povoljna i lako dostupna, konkurentnost raste bez obzira radi li se o hotelima, proizvodnim pogonima ili, u konačnici, stambenim zgradama. Danas svi znaju koliko automobil troši goriva, a uskoro će svi znati i koliko energije troši njihova zgrada.

Stare zgrade, novi izazovi

Primjeri bolnica, hotela, poslovnih zgrada, kao i brojni javni objekti poput škola, dvorana i domova zdravlja, pokazuju nam zgrade koje su izgrađene prije 30-50 godina, kada se o energiji nije vodilo toliko računa. Fasade, keramika i sanitarija bili su u prvom planu, dok su energetski sustavi ostali zanemareni. Danas te "nevidljive" stavke postaju vrlo vidljive tamo gdje najviše boli – kroz visoke račune za energiju.

Tu dolazi "Inovapro", splitska tvrtka s misijom da "izliječi" te bolesne zgrade.

image
Nikola Vilic/Cropix

– Kao što je krvotok ključan za ljudsko zdravlje, tako su strojarske instalacije cijevi grijanja i hlađenja ključne za zdravlje zgrade. Živčani sustav predstavlja elektroinstalacije, a mozak automatiku i upravljanje, skladno tijelo je analogija i za skladnu zgradu i odražava se na kvalitetu života u istoj. Cijevi za grijanje i hlađenje, elektroinstalacije i sustavi automatike – sve to igra ulogu u funkcioniranju zgrade, baš kao i ljudski organizam – objašnjava Ante Čikotić, direktor tvrtke "Inovapro" d.o.o. koja se može pohvaliti dugogodišnjim i europskim iskustvom u projektiranju i izgradnji dizalica topline i fotonaponskih elektrana.

"Inovapro", sa svojim timom stručnjaka, kao pravim "doktorima zdravlja" zna "dijagnosticirati" problem kroz jednostavan pregled računa za energiju i trenutnog stanja objekta, a potom nudi preciznu dijagnozu i rješenje. Terapija za "bolesne" zgrade se može lako propisati ako vam još pomognemo u savjetovanju korištenja preciznih lijekova od bespovratnih sredstava EU fondova, "zelenog" financiranja putem banaka i ESCO programa.

– Jedan od čestih problema u Dalmaciji su kotlovi na loživo ulje, koji još uvijek dominiraju zbog povijesne ovisnosti o fosilnim gorivima. No, to se mijenja – ističe Čikotić.

Obnovljivi izvori energije – budućnost Dalmacije

– Korištenje obnovljivih izvora energije, poput dizalica topline, postaje sve češća praksa. Zamjena starih sustava koji troše fosilna goriva s dizalicama topline, koje koriste električnu energiju proizvedenu pomoću solara na krovu, primjer je prave cirkularne ekonomije i ekološkoga gospodarenja energijom u objektu – naglašava Tomislav Deriš, ovlašteni projektant strojarskih energetskih instalacija.

image

Tomislav Deriš, ovlašteni projektant strojarskih energetskih instalacija

Jakov Prkic/Cropix

Takav održivi pristup ne samo da je ekološki prihvatljiv, nego je i financijski isplativ. Obnovljivi izvori energije, potpomognuti europskim direktivama i zakonima, postali su obveza za mnoge tvrtke i lokalne samouprave.

"Inovapro" je među prvim tvrtkama u Hrvatskoj koje pružaju ovakvu cjelovitu uslugu na jednome mjestu za ozbiljne investitore. Njihov tim stručnjaka, s više od desetljeća godina iskustva, uključuje inženjere strojarstva, elektrotehnike, automatičare i projektante koji pokrivaju sve faze projekta – od izrade idejnog rješenja i projektiranja, preko izvedbe strojarskih, elektro i građevinskih radova, pa sve do pomoći i pripreme za financiranje EU fondovima te trajnog upravljanja sustavom. Preuzimajući potpunu odgovornost kroz sve korake, klijentima pružaju sigurnost da će projekt biti realiziran kvalitetno i u potpunosti, bez potrebe angažiranja vanjskih suradnika.

"Inovapro" nije samo energetski stručnjak, već i vodič kroz cijeli proces financiranja projekta. Jedini u Hrvatskoj nude kompletnu uslugu – od savjetovanja i pomoći pri dobivanju EU fondova, sudjelovanja na lokalnim natječajima, pa sve do osiguranja atraktivnih "zelenih" kredita.

Ono što ih posebno izdvaja je činjenica da cijeli proces rješavaju "in-house" – bez potrebe za vanjskim suradnicima. Takvu sveobuhvatnu uslugu rijetkost je naći na tržištu.

Primjeri uspješnih projekata

Primjeri njihovih uspješnih projekata govore sami za sebe. Nedavno su završili projektiranje i dio energetske obnove tvornica drvne, metalne industrije, industrije stakla, hotela u Vodicama, hotela u Šibeniku, Trogiru i otoku Krku, kao i nekoliko poslovnih zgrada u Zagrebu koje su se potpuno oslobodile ovisnosti o plinu.

Energetska obnova hotela – primjer Vodica, Trogira i Krka

Hoteli su objekti s izrazito visokim energetskim potrebama, osobito kada je riječ o spremanju hrane, pripremi potrošne tople vode i hlađenju prostora. Svjedoci smo trenda produljenja sezone što bitno smanjuje rok povrata investicije u energetsku rekonstrukciju. U slučaju hotela u Vodicama, investitor je zatražio sveobuhvatno rješenje koje će osigurati potpunu zamjenu kotlova na lož-ulje te pružiti vrhunski komfor i uvjete boravka za goste.

image

Projekt obnove hotela Olympia Vodice izvedba Fotonapon

Predložena je opsežna rekonstrukcija koja obuhvaća zamjenu rashladnih agregata, rekonstrukciju ventilacije kuhinje i iskorištavanje obnovljivih izvora energije za pripremu potrošne tople vode s povratom investicije do šest i pol godina i to bez EU granta. Ovakvim pristupom ne samo da se povećava energetska učinkovitost, već se i poboljšavaju uvjeti rada i boravka u hotelu.

image

Pogon tvrtke ‘Inovapro‘ u Šestanovcu

Jakov Prkic/Cropix

Zamjenom starih rashladnih agregata novima značajno se smanjuje potrošnja energije, što dovodi do smanjenja troškova održavanja uređaja. Također, nova oprema pruža veću pouzdanost i smanjuje potrebu za čestim servisiranjem. Dodatna prednost leži u zamjeni zloglasnih freona ekološki prihvatljivim radnim tvarima, što naglašava potrebu za novim, zelenim tehnologijama. Priprema potrošne tople vode osigurava se iz tri različita izvora: otpadna toplina novih rashladnih agregata, solarni kolektori i sustav dizalica topline optimiziranih za pripremu potrošne tople vode.

Ovaj pametan sustav za upravljanje zgradom odabire najoptimalniji izvor energije u svakom trenutku, što investitoru omogućava maksimalne uštede. Značajna je i implementacija novog sustava napa u kuhinjama, koji doprinosi smanjenju potrošnje električne energije. Ovaj sustav ne samo da poboljšava energetsku učinkovitost, već također povećava komfor i radne uvjete zaposlenika.

Na taj način, predmetni hoteli postaju primjer održivog poslovanja koje usklađuje visoke energetske standarde s ekološkom odgovornošću, čime se osigurava zadovoljstvo gostiju i zaposlenika.

image
Jakov Prkic/Cropix

– Lož-ulje morate kupiti i platiti odmah cisternu te imati i spremnik za cisternu, a prelaskom na obnovljivu energiju preko dizalica topline prelazite na čistu energiju koju plaćate mjesečno i imate je mogućnost proizvesti na krovu, a sami spremnik za ložu može postati spremik za kišnicu – istaknuo je inženjer Mateo Babić, voditelj projekta strojarske struke.

Obnova sportske dvorane

Jedan od sjajnih primjera projekata u kojima se koristi cirkularna ekonomija je obnova jedne sportske dvorane. Riješili su se loživa ulja, a na krov su postavljeni solarni paneli. Dvorana sada, uz grijanje i hlađenje, ima i ventilacijski sustav koji prije nije imala. Zahvaljujući tome, prostor ima svoju mikroklimu koja se može kontrolirati, što omogućuje veću fleksibilnost u korištenju. Osim za sportske aktivnosti, sada se u dvorani mogu organizirati razni događaji.

Ventilacijski sustavi značajno poboljšavaju kvalitetu boravka u prostoru. Kvaliteta zraka nije samo važna za energetsku učinkovitost, već i za zdravlje. Danas, više nego ikada, kvaliteta zraka postaje prioritet zbog problema s kojima se ljudi suočavaju, poput alergija, astme, ali i plijesni i vlage. Ako zgrada nema dobru ventilaciju, čak i ako je savršeno izolirana, postaje "bolesna". Upravo zato ovi sustavi čine razliku, stvarajući zdravije i ugodnije prostore za korištenje.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

‘Grand Centar‘ Zagreb

Poslovna zgrada koja se proteže na gotovo 15.000 m² u užem centru Zagreba nedavno se oslobodila kotlova na prirodni plin. Projekt energetske obnove "Grand Centra" pokrenut je zbog nezadovoljstva investitora uslijed visokih cijena energenata, posebno prirodnog plina, koji se u zgradi koristio isključivo za grijanje. Investitor je tražio moderno i visoko učinkovito rješenje s minimalnim utjecajem na trenutne zakupnike. Kompletno rješenje ponudila je tvrtka "Inovapro" d.o.o., koja je obuhvatila izradu idejnog rješenja te izvođenje strojarskih, elektro i građevinskih radova, sve do trajnog pogona cijele instalacije.

Tijekom projektiranja novog sustava provedena je analiza potreba za toplinskom i rashladnom energijom. Kao i u mnogim zgradama građenim prije nego što je pitanje energetske učinkovitosti postalo ključno, sustavi za grijanje i hlađenje bili su značajno predimenzionirani. Takvi sustavi, osim neučinkovitog rada (što rezultira višom potrošnjom energije), često dovode i do visokih troškova održavanja.

Na krovu je postavljena solarna elektrana, a implementiran je specijalan sustav dizalica topline koji omogućuje istovremeno grijanje i hlađenje, čime je značajno povećana udobnost korisnika. Uz to, sustav je investitoru osigurao značajne uštede u potrošnji energije.

image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix

Ulaganje u energetsku obnovu svakako se isplati, s povratom investicije koji se kreće od pet do sedam godina, dok s potporama taj rok pada na tri do četiri godine. Isplativost ovakvih projekata značajno se poboljšava ako investitor aplicira na fondove za energetsku učinkovitost, koji se ponavljaju gotovo svake godine. No, o stvarnom potencijalu za uštedu najbolje govore brojke!

Na poslovnoj zgradi "Grand Centar" analizom je predviđena ušteda energije od 50 posto u odnosu na stanje prije provedbe mjera energetske učinkovitosti. Projekcijom ušteda potvrđuju se rezultati, jer su računi za potrošnju energije u zimskim mjesecima smanjeni na 50 posto potrošnje prije obnove. Od 160.904,00 kWh električne energije i 205.970,00 kWh plina, nakon obnove zabilježena je potrošnja od samo 187.631,00 kWh električne energije. Ovi rezultati jasno ukazuju na prednosti energetskih obnova, ne samo u smislu financijskih ušteda, već i u pogledu održivosti i smanjenja ekološkog otiska.

Povrat investicije

Važno je naglasiti da je ulaganje u zamjenu energenta isplativo i bez EU fondova. Ukoliko uzmete "zeleni" kredit s niskom kamatnom stopom, objašnjavaju stručnjaci, početna rata kredita je i duplo manja od mjesečne uštede koju već prvi mjesec osjetite i odmah štedite.

"Inovapro" je lider u energetskim obnovama zgrada, poslovnih zgrada, hotela i objekata javnog sektora, u Hrvatskoj, ali i šire. Oni su pioniri zelene tehnologije koji nude ovakvu cjelovitu uslugu za velike investitore i tvrtke s ciljem energetski održive budućnosti. A već sada dokazuju da je ona itekako moguća.

Dalmacija je sljedeća na redu – u brojnim objektima zamijenit će se loživo ulje obnovljivim izvorima energije, poput dizalica topline, solarnih elektrana i energetski učinkovitih sustava rasvjete. Nova tehnologija i oprema već su tu, a hrvatski proizvođači sada proizvode ključne dijelove za ovakve sustave, što dodatno olakšava proces.

Ako želite zdravu, energetski učinkovitu zgradu koja neće biti opterećena visokim računima za energiju, "Inovapro" je vaš partner u tom procesu. Pozitivni primjeri su tu, a posao tek počinje! I ne zaboravite –  isplati se uložiti u rekonstrukciju!

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Inovapro d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 08:02