StoryEditorOCM
Biznisjoš malo

Bliži se dan odluke: Debeljaku su preostala samo dva scenarija za ‘Brodosplit’, u pitanju je i sudbina cijelog DIV-a! Pravna struka se razilazi, sve je u rukama stečajnog suca...

Piše Zoran Šagolj
15. studenog 2022. - 09:35
Tomislav Debeljak snimljen 2013. godine kad je ušao u ‘Brodosplit’ i za radnike ispekao volove i janjceNikola Vilić/Cropix

Nakon što je Visoki trgovački sud potvrdio odluku Trgovačkog suda u Splitu o obustavljanju predstečajnog postupka u “Brodosplitu”, za posrnulo poduzeće još uvijek u formalnom vlasništvu Tomislava Debeljaka preostala su samo dva scenarija - klasični stečaj ili deblokada računa.

Dok u prvim danima studenog još nije stigla odluka iz Zagreba, vjerovalo se da će obustava predstečaja automatizmom značiti stečaj, i to kao da ga je sam Debeljak tražio. Ali čim je doznao da mu žalba u Zagrebu nije prošla, odlučio se za pomalo neočekivani manevar i povukao zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka, iako je on bio taj koji ga je zatražio 4. svibnja ove godine. Kako smo već pisali, Trgovački sud se time našao u svojevrsnom pravnom vakuumu, jer do sada u cijeloj Hrvatskoj nije bilo slične situacije.

Različita mišljenja

Odluka je sada ponovno na prvostupanjskoj sudskoj instanci u Splitu i u rukama stečajnog suca Ivana Čulića. Predmet ga je dočekao na stolu nakon što je neko vrijeme izbivao s posla zbog obiteljskih razloga. Svakako, posao koji mu predstoji oko škvera neće biti nimalo lak, jer se pravna struka razilazi oko toga je li Debeljak najednom mogao zatražiti prekid nečega što je sam tražio.

Navodno, dok kolege s Trgovačkog suda misle da je sada stečaj jedini mogući izlaz iz cijele situacije, dio struke iz kontinentalnog dijela Hrvatske, pozivajući se na neke donekle slične slučajeve iz prošlosti, čak daju za pravo škverskim savjetnicima i odvjetnicima.

Debeljaku će, međutim, u potonjem scenariju, koji mu omogućuje da nastavi kao da nikakve drame nije bilo proteklih mjeseci, trebati deblokada računa. Iako je blokada teška trenutačno više stotina milijuna kuna, prema nekim kalkulacijama moglo bi biti dovoljno da posudi samo 30-ak milijuna kuna, jer dobar dio ostatka potražuje sam od sebe preko sestrinskih tvrtki. U tom bi slučaju, ako ništa drugo, kupio poček na nekoliko mjeseci, ako ne i dulje.

Vrijeme mu nasušno treba jer je u pitanje došla i sudbina DIV-a. Cijela grupa je isto tako zapela u probleme s nelikvidnošću pa je i u nju ušla predstečajna povjerenica. Prema njezinu izvješću s kraja kolovoza, u red za naplatu svojih neplaćenih potraživanja stalo je oko 400 vjerovnika. Njihov broj se u međuvremenu mogao samo povećati, jer su nove nepodmirene obveze premašile pet milijuna kuna.

Kvaka između ova dva slučaja jest to da je među većim i odlučujućim vjerovnicima i sam “Brodosplit”, pa ako Debeljak želi spasiti DIV, svog prvomezimca, onda najprije treba nešto napraviti da bi se izvukao iz nimalo ugodne situacije u koju je dospio na splitskim navozima.

Kada se uzme u obzir koliko je samo novca država sasula u “Brodosplit” i koliko je od toga prošlo preku ruku Debeljaka i ekipe, ovih 30-ak milijuna kuna čini se pravom sitnicom. Gazda bi vjerojatno najmanje od svega na ovom svijetu želio da u račune zaviri stečajni upravitelj.

Stečajni upravitelj

A dođe li do tog scenarija, onda se već može i pretpostaviti o kome bi se radilo. To je Mateo Puljić, čovjek koji je vodio predstečaj i otkrio da se čak i za to vrijeme radilo nešto što se nije smjelo, odnosno naveliko plaćalo unaprijed neke odvjetničke urede ili, s druge strane, namirivalo raznorazne konzultante za poslove koji su odavno obavljeni.

Sam Puljić ne želi puno komentirati trenutačnu situaciju i svoju izglednu buduću ulogu. Da je za njega predstečajni dio završen posao, pokazao je time što je od suda zatražio da ga iz evidencije izbriše kao povjerenika i stavio se na raspolaganje za druge (pred)stečajne poslove.

Sve je sada, znači, na sucu Čuliću. S njim smo telefonski razgovarali u ponedjeljak i pitali ga kada se može očekivati njegova odluka, koja zanima nemali broj dojučerašnjih zaposlenika, vjerovnika, čitav Split i okolicu, državu.

- U idućih nekoliko dana, ovisno o dinamici drugih predmeta - odgovorio nam je, uputivši nas da pratimo e-oglasnu ploču.

Napomenuli smo da je u petak blagdan i znači li to da je moguće rješenje vidjeti do četvrtka, ali on je ostao pri tome da će se sve doznati u “idućih nekoliko dana”. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 00:05