StoryEditor
Biznisenergetsko-bankarski forum

Azimov u Splitu: Rusija je spremna pomagati Hrvatskoj u rješavanju problema

Piše Ljubica Vuko
28. rujna 2018. - 15:58

U organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu je, u četvrtak, započeo 2. međunarodni energetsko-bankarski forum "Europska unija – Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive", koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Kako je u ime organizatora uvodno istaknuo prof. dr. sc. Anđelko Milardović, važnost ovog foruma je što je njegov sadržaj smješten u okvir promišljanja velikog preslagivanja svijeta na početku 21. stoljeća, te izraženog rivalstva interesa vodećih aktera međunarodnih odnosa. Energetika postaje zanimljiva kao sredstvo političke moći.

– Ovaj forum temelji se na ideji slobode i pluralizma mišljenja i stavova, toleranciji i dijalogu. Ima onih u Hrvatskoj koji nisu baš pretjerano za dijalog, poput čelnice LNG gospođe B.D i aktualnog ministra gospodarstva D.H. Dijalog nikoga nije ubio – kazao je Milardović zahvaljujući nazočnima "koji baštine političku filozofiju ovog foruma" i zagovarajući dijalog i gospodarsku suradnju Europske unije i Euroazije.

Na forumu sudjeluju domaći i inozemni stručnjaci za energetiku, predstavnici naftnih kompanija, te financijskih korporacija i poduzetnika, s ciljem uspostavljanja novih znanstvenih i poslovnih kontakata, organizacije rasprave o mogućnostima ulaganja, poticanja suradnje i dogovaranja poslova. Forum je fokusiran na energetski potencijal Euroazije i njezin utjecaj na interese EU-a, s posebnim osvrtom na kaspijsku regiju u kojoj su značajni energetski igrači "nove velike geopolitičke igre" Azerbajdžan i Kazahstan.

Zadovoljstvo održavanjem ovog foruma izrazio je i Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, a odgovarajući na pitanja novinara kazao je da je Rusija jedan od najozbiljnijih igrača na energetskom tržištu, te da je vrlo zadovoljan što suradnja između Rusije i Hrvatske zadnju godinu dana vrlo dobro napreduje.

– S obzirom na sankcije Rusiji, vrlo sam zadovoljan što ćemo ove godine Hrvatskoj isporučiti rekordnu količinu od dvije milijarde kubnih metara plina. Faktički Rusija zadovoljava 70 posto zahtjeva Hrvatske za plinom. Imamo vrlo dobru političku suradnju. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s našim predsjednikom dva puta te su se dogovorili da će maksimalno doprinijeti bilateralnom razvoju naših trgovinskih i ekonomskih odnosa. Krajem listopada bit će sjednica međuvladine komisije za trgovinsku, tehničku i kulturnu suradnju i tu imamo velika očekivanja. Moj cilj kao veleposlanika je da trgovinska razmjena naših dviju zemalja dosegne dvije milijarde dolara, a sad je 1,3 milijarde dolara – kazao je Azimov.

Na upit novinara o situaciji u Agrokoru, Azimov je kazao da mu se čini normalnom i da postoje dobri trendovi. Čeka se i rješenje Visokog trgovačkog suda o pravomoćnosti nagodbe vjerovnika, a u slučaju pozitivne odluke ruska Sberbank će biti u mogućnosti započeti rad na restrukturiranju Agrokora.

– Mi smo optimistični. Sberbank priprema jak tim za rad u Agrokoru i sigurni smo da ima mogućnosti napraviti bolju, učinkovitiju i konkurentniju firmu. Takav stav Sberbank sigurno će utjecati i na poboljšanje rusko-hrvatskih odnosa – istaknuo je Azimov dodajući da je Rusija spremna pomagati Hrvatskoj u rješavanju ekonomskih i drugih problema.

– Bitno je da imamo politički dijalog koji pomaže u rješavanju svih pitanja – naglasio je ruski veleposlanik.

Što se tiče sudbine hrvatske naftne kompanije, Azimov je kazao da ruske firme s interesom gledaju na Inu, ali što će biti ne ovisi o Rusiji.

– Mađarska i Hrvatska trebaju odlučiti tko bi trebao biti strateški partner Ine. Ako takva prilika bude ponuđena Rusiji, mi ćemo to svakako razmotriti. Rusija je svakako jedna od zemalja koje mogu pomoći – zaključio je Azimov.

#AGROKOR#ANVAR AZIMOV#SBERBANK

Izdvojeno

07. srpanj 2020 21:43