StoryEditorOCM
Biznismodernizacija

Anti Gotovini 2,2 milijuna kuna za preradu ribe! Podijeljene potpore za marikulturu, dio pripao i generalu koji tvrdi 'Kad si poduzetnik, svaki dan je borba...'

31. svibnja 2018. - 22:02
conex_sardina4-081215.JPG

Tvrtke koje se bave preradom ribe, njih ukupno 19 u Hrvatskoj, dobit će čak 56 milijuna kuna nepovratno, koji novac mogu uložiti u modernizaciju proizvodnje ili kupnju nove opreme. 

Ugovori za dodjelu izdašnih potpora potpisani su jučer u Ministarstvu poljoprivrede koje je "ribarima" od 2016. godine isplatilo ukupno 363,5 milijuna kuna različitih poticaja iz EU fondova.

- Ribarstvo u cjelini je među top izvoznim proizvodima već niz godina i bilježi pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu. U 2017. godini ostvaren je izvoz od 144 milijuna eura, što čini čak 10 posto ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - kazao je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Svaki dan je borba

Maksimalan iznos koji su prijavljeni gospodarstvenici mogli dobiti je 7,5 milijuna kuna, koliko je pripalo tvrtki "Marikomerc" d.o.o. iz Poličnika koja je prijavila i najveću investiciju u vrijednosti od čak 26 milijuna kuna, "Oradi Adriatic" iz Cresa, te "Samsari" d.o.o. iz Podstrane, čiji se veliki pogon za proizvodnju, preradu, mariniranje i dimljenje ribe nalazi u Čaporicama.

Najviše EU novca otišlo je u Zadarsku županiju, ukupno 18,5 milijuna kuna, od čega je 2,2 milijuna kuna dobila i tvrtka generala Ante Gotovine, "Pelagos Net Farma", koja se redovito prijavljuje za poticaje.

U poduzetničke je vode general "zaplovio" 2013. godine, kad je s dugogodišnjim prijateljem Milanom Mandićem odlučio uložiti novac u uzgoj ribe. Osnovali su najmlađu hrvatsku tvrtku za uzgoj tune, a koncesiju trenutačno imaju kod Lavdare Vele u zadarskom akvatoriju. "Pelagos Net Farma" svu tunu izvozi u Japan, a trenutačno zapošljava više od 60 radnika.

Kontaktirali smo jučer Gotovinu koji nam je potvrdio da su dobili poticaje za preradu ribe, čime se, među ostalim bave, te zamolio da za sve detalje zovemo direktora Nenada Horvata, koji je, međutim, bio nedostupan.

O poslovnim pothvatima general se rijetko izjašnjava; lani nam je u kratkom razgovoru rekao samo da je "svaki dan borba kad si poduzetnik...".

Sličnog je stava i Mladen Milaković, predsjednik Udruženja ribarstva Hrvatske gospodarske komore.

- Ovi poticaji su svakako dobrodošli, pogotovo kad se uzme u obzir da naši konkurenti, ribari iz zapadnih zemalja EU-a, već godinama dobivaju potpore iz fondova i unaprjeđuju svoje poslovanje - kaže Milaković, čija je tvrtka "Conex trade" d.o.o., s pogonom u Trilju, dobila milijun kuna na ovom posljednjem natječaju.

- Naš proizvod - sitnu plavu konzerviranu ribu u cijelosti izvozimo - u Kinu, Japan i na tržište EU-a. Jednostavno smo prisiljeni na to budući da u Hrvatskoj ljudi, na žalost, nisu razvili naviku redovitog konzumiranja ribe, kako svježe, tako i konzervirane.

U Španjolskoj vam nema ni ručka ni večere bez salate s konzerviranim inćunima ili drugom ribom... Kod nas, na žalost, vrijedi ona "nema tice do prasice" - govori Milaković.

 

Dobitnici poticaja u dalmatinskim županijama:​


Splitsko-dalmatinska županija
Samsara d.o.o. (Trilj) - 7,5 mil. kuna
Žuvela d.o.o. (Hvar) - 4,9 mil kuna
Ancora commerce (Dugopolje) - 3 mil kuna
Conex trade (Trilj) - 1 mil kuna
Canicula d.o.o. (Gizdavac) - 635.000 kuna
Bek Pušnica d.o.o. - 94.000 kuna

Zadarska županija
Marikomerc d.o.o. (Poličnik) - 7,5 mil. kuna
Mardešić d.o.o. (Sali) - 7,1 milijun kuna
Pelagos Net Farma (Zadar) - 2,2 mil. kuna
Mišlov (Poličnik) - 162.822 kune
Arbacommerce d.o.o. (Zadar) - 2 mil. kuna

Šibensko-kninska:
Ribarska zadruga Adria - 77.000 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 20:58