StoryEditor
BiznisNEW YORK

Američki ulagači tužili francusku banku Societe Generale

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 12:53

Ulagači su pred američkim sudom podnijeli zajedničku tužbu protiv francuske banke Societe Generale, tvrdeći da ih je obmanula glede stupnja svoje izloženosti riskantnim američkim hipotekarnim kreditima.

Banka i njezin izvršni direktor Daniel Bouton "navodili su ulagače na pogrešne zaključke o bančinim aktivnostima i izloženosti na tržištima drugorazrednih hipotekarnih zajmova", stoji u priopćenju pravne tvrtke koja zastupa tužitelje.

Tužbu je saveznom sudu u gradu New Yorku podnijela odvjetnička tvrtka Cohen Milstein Hausfeld & Toll.

Ulagači su se požalili i na izostanak pravovremene reakcije na signale o nepravilnostima u trgovanju jednog dijela njezinog poslovanja, što je rezultiralo ogromnim gubicima.

Banka je tako optužena za nedostatne kontrole i nepoduzimanje odgovarajućih koraka na temelju informacija o neregularnim i neovlaštenim aktivnostima u sklopu bančine platforme za trgovinu derivatima Delta One, kojima je upravljao trgovac Jerome Kerviel.

Tužitelji ukazuju i na navodno trgovanje na temelju povlaštenih informacija jednog od najviših američkih dužnosnika i člana upravnog odbora banke Roberta Daya, ističe se nadalje u priopćenju.

Uprava banke u sjedištu u Parizu priopćila je kako za sada nema nikakvih komentara na tu tužbu.

Tužba je podnijeta u ime svih ulagača u bančine ADR-ove (American depository receipts), kojima se trguje na američkom tržištu, te svih američkih kupaca dionica Societe Generalea na međunarodnim tržištima u razdoblju od 1. kolovoza 2005. do 23. siječnja 2008.

ADR je certifikat američke depozitarne banke a predstavlja strane dionice koje neka banka ima u svom portfelju.

Potezi te druge po veličini francuske banke američkim su i europskim ulagačima uzrokovali velike gubitke, zaključuje se u priopćenju odvjetničke tvrtke.

Banka je u 2007. izvijestila o 82-postotnom padu godišnje dobiti u odnosu na godinu ranije, većim dijelom zbog skandala oko Kervielovih malverzacija, koji su Societe Generaleu uzrokovali gubitke u visini 4,9 milijardi dolara.

()

#SOCIETEGENERALE

Izdvojeno

09. srpanj 2020 10:48