StoryEditorOCM

Afera Spice: OTP 'skinuo' 20 milijuna kuna Podravkine dobiti

Piše PSD.
1. veljače 2011. - 15:31
Prehrambena kompanija Podravka ostvarila je lani 85 milijuna kuna neto dobiti, neslužbeno se doznaje u poslovnim krugovima bliskim koprivničkoj tvrtki.

Profit realno iznosi više od 100 milijuna kuna, ali Podravka je morala rezervirati oko 20 milijuna kuna potencijalnog rizika zbog ugovora s mađarskom OTP bankom. Taj rizik neće se ostvariti ako OTP proda Podravkine dionice po najmanje 319 kuna. Spekulira se kako bi se cijela OTP-ova transakcija na burzi provela po cijeni ne nižoj od 320 kuna što bi za Podravkinu dobit bila odlična vijest.

Lanjska operativna dobit kompanije, kako se šuška, iznosi blizu 160 milijuna kuna i najbolja je u novijoj Podravkinoj povijesti. No zbog usklađivanja vrijednosti obveznica izdanih 2007. realna neto dobit smanjena je na 105 milijuna pa zbog OTP-a na 85 milijuna kuna. Rezultate poslovanja za 2010. godinu Nadzorni odbor Podravke trebao bi usvojiti sljedeći tjedan.

Mađari se u međuvremenu još nisu formalno dokopali 10,6 posto Podravkinih dionica koje su i dalje na računu Fime Ami na Malti. Gdje je zapelo, zasad nitko ne govori, ali OTP je navodno već izabrao brokera putem kojeg će obaviti cijelu transakciju. Čeka se samo da OTP aktivira zalog nad tim dionicama što je trebala biti pravna formalnost.

(R. M. / Podravski list)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 03:17