StoryEditor
BiznisZOVNEŠ LI ME...

'Na godišnjem ste odmoru, kad zvoni mobitel, zove vas šef. Vi ćete…?’ Evo kako su Hrvati odgovorili na ovo pitanje, ovo su tajne majstora ignoriranja takvih poziva 

Piše D. B.
6. rujna 2019. - 09:34

Godišnji odmor je bio pravi godišnji dok nisu izmislili mobitele. Nakon toga tek rijetki mogu sebi priuštiti odmor bez poslovnih poruka i poziva. 

Pokazali su to i novi rezultati istraživanja o navikama građana za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, koje je u kolovozu proveo MojPosao.

Anketari su otkrili kako čak 79 posto naših sugrađana za vrijeme odmora povremeno razmišlja o poslu.

- Naš mir i potpuni odmak od poslovnih obaveza uglavnom narušavaju briga oko toga jesmo li uoči odlaska napravili sve što smo trebali, bojazan mijenja li nas naša zamjena na pravi način te nenadani pozivi kolega. Ili nadređenih osoba- komentirali su ispitanici, njih 3 200 koji su sudjelovali u istraživanju.

Ispitanicima je postavljeno anketno pitanje ''Na godišnjem ste odmoru, odjednom zazvoni mobitel, zove vas šef. Vi ćete…?’’, i tako su na portalu MojPosao doznali na koji način naši sugrađani reagiraju suočeni s neplaniranim pozivom nadređene osobe.

''Da nije hitno, sigurno me ne bi zvao''

Dvije trećine ispitanika (66%) poziv šefa nikad ne odbija, neovisno o tome nalaze li se u tom trenutku na godišnjem odmoru, a najčešće spominjani razlog prihvaćanja svakog poziva jest onaj da ih šef ''nikada ne zove dok su na godišnjem odmoru, osim ako nije riječ o hitnoći'', stoga im odgovaranje na poziv u takvoj, iznimnoj situaciji ne predstavlja nikakav problem.

Dio ispitanika smatra da je javljanje na svaki poziv – bez obzira tko zove - stvar pristojnosti, dok je dio ljudi uvjeren kako bi ignoriranjem zvonjave donekle ugrozili svoj položaj u tvrtki.

Zbog takvih stvari poslodavci ostaju bez radnika

Vođeni mišlju da je godišnji odmor vrijeme u kojem ''nema mjesta poslu'', otprilike svaki deseti radnik u Hrvatskoj (13%) bi odbio poziv nadređene osobe. Oni snalažljiviji među nama (21% ispitanika) uoči odlaska na odmor službeni mobitel 'zaborave' kod kuće, ili pak za vrijeme odmora koriste neki drugi, šefu nepoznati broj mobitela pa se niti u najboljoj namjeri ne mogu javiti na možebitne pozive s posla.

Također, u svojim komentarima ispitanici ističu kako se u uznemiravanju pozivima i nemogućnosti potpunog prepuštanja čarima godišnjeg odmora krije dio razloga zbog kojih poslodavci ne uspijevaju zadržati zaposlenike te svim šefovima poručuju – poštujte pravo na odmor svojih radnika.

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 06:25