8585807
inspirirajte se

Uz ova tradicionalna jela uskršnji doručak bit će za prste polizat‘: evo što vam sve treba za bogati blagdanski stol

Piše Sponzorirani sadržaj
Foto Ante Cizmic/Cropix
20. ožujka 2024. - 15:20

Za Uskrs se sve vrti oko tradicije i, naravno, ukusne hrane, a vrhunac čini uskrsni doručak, koji za stol okuplja cijelu obitelj.

Među receptima za uskrsni doručak uvijek je tu tradicionalna hrana bez koje Uskrs ne prolazi. Većina nas upravo se veseli tome zbog šarenih pisanica i svježih proljetnih namirnica.

Za poseban doručak pripreme kreću dan ranije, na Veliku subotu, a zatim se hrana u nedjelju ujutro nosi na blagoslov, najčešće u košaricama prekrivenim ukrasnim stolnjakom. Nakon blagoslova juri se doma kako bi započela jutarnja gozba! A evo što sve obuhvaća bogati blagdanski stol...

Bojena jaja

Jedna od najdražih, ali i najzabavnijih tradicija te ona koja slavi novi život i buđenje proljeća jest bojenje jaja, ali i neizostavno natjecanje u tucanju na uskršnje jutro.

Poseban je osjećaj uprljati ruke raznim bojama i stvoriti unikatne pisanice, a cijeli proces donosi posebnu radost mališanima, koji imaju priliku napraviti svoje vlastite kreacije. Jaja su se nekad bojila prirodnim bojama koje su se dobivale od kore luka, cikle, kurkume ili peršina. Danas, pak, postoji more opcija za ukrašavanje i izvora za inspiraciju pa se ukrašavaju raznim naljepnicama, ispisuju lijepim citatima, a ima i onih slađih gdje jaja dobivaju nasmiješena lica i vjenčiće od cvijeća.

Šunka

Uz jaja, uskršnji stol nezamisliv je bez mirisne, kuhane i sočne šunke, koja simbolizira snagu i obilje.

Zvijezda uskršnjeg stola, i to ona dimljena, najčešće se samo skuha, ali tradicionalno se ovakva šunka peče i u kruhu. Po običaju, šunka se priprema, odnosno, kuha ili peče u subotu. Još jedan detalj tradicionalne pripreme jest da se pri kraju kuhanja pored šunke stave kuhati i jaja. Šunka i jaja sljubljivala su se od davnina, a dodatak ukusnoj hrani bio bi i mladi luk. Pronađi šunku po svom guštu u Tommy akcijskoj ponudi koju možeš pronaći ovdje.

Rotkvica ili mladi luk

Svježinu uskršnjem doručku tradicionalno pružaju svježa rotkvica ili mladi luk, koji se smatraju prvim nagovještajem proljeća i obilja koje stiže. Tradicionalno se jedu sirovi i kao takvi neizostavan su dio blagdanskog stola. Vjesnici proljeća svojom ljutinom, ali i slatkoćom odlično se slažu s uskršnjim delicijama, ali i s janjetinom koja je u glavnoj ulozi uskršnjeg ručka.

Od omiljenog povrća možete pripremiti i finu, kremastu i hrskavu salatu koja će biti fantastičan prilog uz mesno pečenje za ručak. Najčešće se radi uz umak od grčkog jogurta ili kiselog vrhnja začinjena s malo limunova soka.

image

Jaja bojana u kapuli, mlada kapulica, rotkvice...

Jakov Teklić

Francuska salata

Kakva bi to fešta bila bez francuske salate?! Svatko ima svoju verziju i prilagođava je svom ukusu. U njoj se uživa u mnogim svečanim prilikama i feštama pa tako i za Uskrs. Francuska salata neizbježan je dio stola. Stoga, odlučili se vi na originalnu recepturu s mrkvom i graškom, krumpirom i kiselim krastavcima ili verziju s jajima, dodatkom vrhnja ili salame, jedno je sigurno – na sam spomen već nam rastu zazubice!

Tommy zna što voliš i zato te svi sastojci za francusku salatu čekaju u uskršnjoj ponudi i to po akcijskoj cijeni!

Sirnica

Dalmatinski uskrsni doručak ne može proći ni bez mekane i ukusne sirnice. Aromatični slatki kruh diljem Hrvatske ima različite nazive, ali tradicija uživanja u njemu za doručak svagdje je ista. I dok neki čekaju u redovima u pekarnicama kako bi osigurali svoj komadić tradicije, drugi su postali maheri u izradi svojih vlastitih i domaćih sirnica, za koje su najvažnija domaća jaja i korica limuna i naranče.

Za one koji je više vole jesti nego pripremati, Bobis je pripremio Premium sirnicu. Njena je tajna u pažljivo biranim sastojcima i tradicionalno ručnoj izradi. Oduševit će vas svojom mekoćom koja se postiže korištenjem prirodnog kvasca. Ma tko ju ne bi volio!

Isplanirajte ukusni uskršnji doručak ispunjen tradicionalnim i modernim jelima. Sve što je potrebno za savršen blagdanski stol krije se u Tommy akcijskoj ponudi koju možete pronaći ovdje.

image
Tommy
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2024 01:42