Onaj osjećaj kad cijela kuća miriše na citruse, otopljenu čokoladu i arome… Osjećaj kad ti je oko srca toplo jer znaš da je Uskrs na vratima i obitelj se okuplja. Za to se živi!
Uskrs je na vratima, a njegovim dolaskom postavljaju se i glavna pitanja svake domaćice: „Koje (čitaj koliko) kolače napraviti? Koliko suhih, koliko kremastih? Muž mi voli ovaj, djeca vole onaj…
Odlučili smo vam barem malo olakšati pa donosimo recept za savršen tart od limuna koji će obožavati i muž i djeca, a i gosti. Časna riječ!
Magazin Spiza
Znamo da u ovo vrijeme nisu kolači jedina briga i zato toplo preporučujemo novo izdanje magazina Spiza u kojem ćete, osim velikog broja recepata za slasne deserte, pronaći i inspiraciju za glavna jela, ali i ništa manje fina predjela. Inače, Spizu možete pronaći u Tommy prodavaonicama po cijeni od 0,90 €, odnosno 0,45 € za kupnju iznad 13,00 €.
A sada se vraćamo na uskršnji tart od limuna čije sastojke i način pripreme možete pronaći niže:
Količina: 16 kriški
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Sastojci:
TIJESTO:
• 250 g maslaca
• 150 šećera u prahu
• 1 jaje
• 1 žumanjak
• 350 g brašna
• 60 g rižinog brašna
• 1 prstohvat soli
• 100 g suhoga graha,
kao pomoć
KREMA OD LIMUNA:
• 5 žumanjaka
• 150 g šećera
• 120 ml soka limuna
• 100 g maslaca
• 1 prstohvat soli
Priprema:
Maslac izmiksajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku smjesu. Potom dodajte jaje i žumanjak pa opet miješajte. U smjesu postupno umiješajte sjedinjene suhe sastojke pa brzim pokretima rukom umijesite glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu te ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji sat vremena.
Za to vrijeme pripremite kremu od limuna. U manjem loncu s debljim dnom umutite žumanjke i šećer. Zatim dodajte limunov sok i prstohvat soli pa promiješajte. Kuhajte kremu na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne i počne lagano ključati. To će trajati 15 minuta i u tom periodu zaista cijelo vrijeme miješajte jer krema može vrlo lako zagorjeti. Kad krema proključa i zgusne se, dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se ne rastopi. Stavite sa strane da se malo ohladi.
Odstajalo tijesto izvadite iz hladnjaka. Razvaljajte ga i prebacite preko kalupa za pečenje. Na tijesto prije pečenja položite papir za pečenje po kojem možete rasporediti zrna suhoga graha kako biste spriječili dizanje tijesta i zadržali mu formu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i pecite 20-ak minuta, s tim da nakon 10 minuta izvadite grah i papir za pečenje, a tijesto vratite u pećnicu da se ispeče do kraja.
Pečeno tijesto ohladite pa po njemu izlijte kremu od limuna i ostavite da se krema stisne. Nakon nekoliko sati ukrasite tart naribanom koricom limuna i prigodnim uskrsnim ukrasima.
Nakon što odlučite koja jela i kolači će biti dio vašeg uskršnjeg menija, vrijeme je da se pobrinete i za namirnice. Kako bi vam olakšali blagdanske dane, ekipa iz Tommyja pripremila je posebnu uskršnju ponudu u kojoj sve potrebne sastojke za blagdanski stol možete pronaći po akcijskim cijenama.
Osigurajte svoje namirnice na vrijeme kako biste ove blagdane mogli provesti baš onako kako bi i trebalo biti – sa svojim najmilijima!
Neka vam ovogodišnji uskršnji blagdani ostanu u slatkom sjećanju…