23937700
post

Soparnik – zvijezda jelovnika za Veliki petak

Piše Sponzorirani sadržaj
Foto Shutterstock
20. ožujka 2024. - 09:25

Bliži nam se Uskrs, najveći kršćanski blagdan, koji donosi radost, obiteljsko okupljanje i tradicionalnu hranu na blagdanski stol.

No, dok uskrsna gozba čeka, Veliki petak tradicionalno je vrijeme za post i nemrs, a šunku, jaja i meso mijenjamo ribom, morskim plodovima i povrćem – kao simbol pokore i poniznosti.

Jelo koje se posebno ističe kao odličan izbor za Veliki petak, ali i za svečanu trpezu Uskrsa, jest tradicionalni dalmatinski specijalitet – soparnik.

Ovaj dalmatinski specijalitet, zaštićen kao nematerijalna baština, predstavlja idealan spoj tradicije i okusa. Iako je nekada bio poznat kao hrana za siromašne, danas je soparnik omiljeni izbor mnogih koji žele uživati u autentičnom okusu mediteranske kuhinje.

Ova jednostavna, ali ukusna pita od tanko rezane blitve i tijesta, pečena na tradicionalan način, simbolizira jednostavnost i obilje te se savršeno uklapa u duh obiteljskog okupljanja i blagdanskog stola za Veliki petak.

Soparnik je jelo koje se priprema s ljubavlju i puno pažnje, što ga čini idealnim izborom za obitelji koje žele zajedno uživati u kuhanju i blagdanskoj atmosferi. Osim što je ukusan, soparnik je i nutritivno bogat obrok, obogaćen vitaminima i mineralima iz svježeg povrća, što ga čini savršenim izborom za posne dane.

I dok se obitelji diljem svijeta pripremaju za ovaj blagdan, svoje običaje i uživanje u ukusnoj hrani koja spaja generacije, mi vam donosimo recept za naš domaći ukusni specijalitet iz Poljica, koji za Veliki petak možete pripremiti kod kuće. I bez brige, ne treba vam komin, dovoljna je kuhinjska pećnica!

Priprema za blagdanske može biti užitak kada imate sve potrebne svježe namirnice nadohvat ruke. U potrazi za kvalitetnim proizvodima koji će upotpuniti vaš blagdanski stol, ne morate dalje od Tommyja, našeg domaćeg maloprodajnog lidera koji njeguje dalmatinsku tradiciju i nudi bogatu uskršnju ponudu.

S obzirom na bogatu ponudu svježih namirnica i kvalitetnih proizvoda koje nudi Tommy, možete obaviti cijelu "spizu" na jednom mjestu i pronaći sve što vam treba za tradicionalne recepte koji će oživiti vaš blagdanski stol i oduševiti goste.

Soparnik

*Recept za 4 osobe
*Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci:

500 g glatkog brašna
250 ml vode
50 ml maslinova ulja
prstohvat soli

Nadjev:

500 g blitve
2 češnja češnjaka, nasjeckana nasitno
50 ml maslinova ulja
sol i papar, po ukusu

Posluživanje: 

1 češanj češnjaka, nasjeckan nasitno
50 ml maslinova ulja

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Postupno dolijevajte vodu i maslinovo ulje te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se odmara 30 minuta.

Blitvu operite i dobro osušite papirnatim ubrusom kako voda ne bi namočila tijesto. Odrežite središnju bijelu žilu na svakom listu blitve, a zeleni dio narežite na trakice i stavite ih u veliku posudu. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite. Dodajte češnjak i ulje u blitvu i dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu.

Podijelite tijesto na dva dijela pa svaki razvaljajte na debljinu otprilike 3 mm. Na lim za pečenje stavite jedan komad tijesta. Po njemu rasporedite ohlađenu blitvu pa je pokrijte drugim komadom tijesta. Rubove tijesta spojite i prstima pritisnite kako bi se soparnik zatvorio. Vilicom izbodite tijesto kako bi kroz rupice izlazio zrak tijekom pečenja.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite soparnik u pećnicu i pecite ga 30 – 40 minuta, dok ne postane zlatnosmeđe boje.

Pečeni soparnik premažite mješavinom maslinova ulja i nasjeckanog češnjaka dok je vruć, a potom ga ostavite da se malo ohladi. Narežite soparnik na komade u obliku romba i poslužite toplo ili hladno.

Dobar tek!

Ovaj i mnoge druge recepte potražite u magazinu spiza samo u Tommy prodavaonicama.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2024 22:10