U prošlosti je bio poznat kao hrana za siromašne, a danas je zaštićena nematerijalna baština. Vodimo vas, korak po korak, kako možete u svojoj kuhinji napraviti ovaj ukusni specijalitet. I bez brige, ne treba vam komin, dovoljna je kuhinjska pećnica!
Količina: Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci:
• 500 g glatkog brašna
• 250 ml vode
• 50 ml maslinovog ulja
• 1 prstohvat soli
NADJEV:
• 500 g blitve
• 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
• 50 ml maslinovog ulja
• sol i papar, po ukusu
POSLUŽIVANJE:
• 1 češanj češnjaka, nasitno nasjeckan
• 50 ml maslinovog ulja
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Postupno dolijevajte vodu i maslinovo ulje te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da odmara 30 minuta.
2. Blitvu operite i dobro osušite papirnatim ubrusom kako voda ne bi namočila tijesto. Odrežite središnju bijelu žilu na svakom listu blitve, a zeleni dio narežite na trakice i stavite ih u veliku posudu. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite. Dodajte češnjak i ulje u blitvu i dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu.
3. Podijelite tijesto na dva dijela pa svaki razvaljajte na debljinu otprilike 3 mm. Na lim za pečenje stavite jedan komad tijesta. Po njemu rasporedite ohlađenu blitvu pa je pokrijte drugim komadom tijesta. Rubove tijesta spojite i prstima pritisnite kako bi se soparnik zatvorio. Vilicom izbodite tijesto kako bi kroz rupice izlazio zrak tijekom pečenja.
4. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite soparnik u pećnicu i pecite ga 30 - 40 minuta, dok ne postane zlatno smeđe boje. Pečeni soparnik premažite mješavinom maslinovog ulja i nasjeckanog češnjaka dok je vruć, a potom ga ostavite da se malo ohladi. Narežite soparnik na komade u obliku romba i poslužite toplo ili hladno.
Sve namirnice za pripremu ovog dalmatinskog specijaliteta pronađite u Tommy akcijskoj ponudi.
U slast!