26772487
sočna i mekana

Janjetina – sinonim za bogati uskršnji blagdanski stol

Piše Sponzorirani sadržaj
Foto Tommy
20. ožujka 2024. - 08:47

Za mnoge, Uskrs je prilika da se obitelj i prijatelji okupe oko bogato postavljenog stola, druže se i uživaju u slasnim jelima. Blagdani su ipak prilika da stvorimo nezaboravne trenutke za pamćenje s našim voljenima, a hrana igra ključnu ulogu u tome.

Mnogi će se složiti – uskršnji blagdanski stol nema konkurencije. Od najukusnijih domaćih jela, tradicionalnih specijaliteta, slastica, deserta pa do pića... Još uz uskršnju dekoraciju, ovaj blagdanski ručak srž je zajedništva i dobre atmosfere.

Kako bismo osigurali da uskršnji ručak bude više nego ugodan, važno je unaprijed pripremiti jelovnik i odlučiti se za jela koja će zadovoljiti sve članove obitelji. Raznolikost jela, kombinacija tradicionalnih i modernih recepata kao i pažljiv odabir svježih namirnica, ključni su elementi uspješnog uskršnjeg obroka.

Među tim jelima posebno mjesto zauzima sočna janjetina, koja je postala sinonim za bogat blagdanski ručak koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Ovo meso nježne teksture i bogatog okusa pruža pravu gozbu za sva osjetila. Priprema janjetine može biti prava umjetnost, ali uz pravilan recept i pažljivu pripremu, svatko može postati majstor ove gastronomske delicije.

Ključno je odabrati svježe i kvalitetno meso, a 100 posto domaću janjetinu provjerene kvalitete pronaći ćete u bogatoj ponudi Tommy mesnica! Ovaj trgovački lanac, inače poznat po velikom udjelu svježih domaćih namirnica, i ove godine ima posebnu blagdansku ponudu. Nakon obavljene ‘spize‘ sve što vam preostaje je u pripremi ručka dodati glavne sastojke: ljubav i strpljenje, naročito kad je riječ o onom blagdanskom.

image
Tommy

Za početak, janjetina se marinira u mješavini začina po vašem ukusu. Nakon što meso upije arome začina, pečenje u pećnici omogućuje da se rebra polako ispeku do savršenstva, postajući sočna, mekana i aromatična.

Sočna janjeća rebra bit će središnji dio vašeg uskršnjeg ručka, upotpunjujući blagdanski gastronomski doživljaj. Kada janjetina bude pečena, mirisi koji će ispuniti vašu kuhinju bit će neodoljivi, a okus će vas jednostavno očarati. Poslužite je uz priloge poput pečenog ili pire krumpira, povrća na žaru ili salate od svježeg povrća, koji će se savršeno uklopiti uz glavno jelo i okuse ovog ručka podići na veću dimenziju.

image
Tommy

Janjeća rebra iz pećnice

*Recept za 4 osobe
*Vrijeme pripreme: 4 sata

Sastojci:

2 kg janjećih rebara
150 ml svinjske masti, rastopljene
1 žlica soli
1 žličica suhog mediteranskog začinskog bilja
300 ml piva

Priprema:

Večer prije nego što ćete peći, janjetinu dobro posolite. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Zagrijte svinjsku mast do visoke temperature, dok se ne počne dimiti. Pripremljeno i nasoljeno meso stavite u odgovarajuću posudu za pečenje, utrljajte u meso suhe začine pa prelijte vrelom svinjskom masti. Ubacite u pećnicu i temperaturu smanjite na 185 stupnjeva. Nakon pola sata izvadite janjetinu pa je zalijte s pola predviđene količine piva. Pola sata kasnije okrenite janjetinu i prelijte je decilitrom piva, zagrabite i malo masnoće iz posude za pečenje i prelijte po rebrima. Nakon pola sata opet okrenite meso i sad, kad je opet u početnom položaju, izlijte ostatak piva po njemu i pecite na 175 stupnjeva još dvadesetak minuta, odnosno dok meso ne bude u potpunosti pečeno i mekano.

Savjet:

Pivo birajte po vlastitom ukusu, a mi vam preporučujemo laganije verzije poput lagera ili pilsnera. Tamnije verzije su za ovo jelo suviše jake i aromatične.

U slast!

Ovaj i mnoge druge recepte potražite u magazinu Spiza samo u Tommy prodavaonicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 15:24