Količina: 16 kriški
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Sastojci:
TIJESTO:
• 250 g maslaca
• 150 šećera u prahu
• 1 jaje
• 1 žumanjak
• 350 g brašna
• 60 g rižinog brašna
• 1 prstohvat soli
• 100 g suhoga graha,
kao pomoć
KREMA OD LIMUNA:
• 5 žumanjaka
• 150 g šećera
• 120 ml soka limuna
• 100 g maslaca
• 1 prstohvat soli
Priprema:
Maslac izmiksajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku smjesu. Potom dodajte jaje i žumanjak pa opet miješajte. U smjesu postupno umiješajte sjedinjene suhe sastojke pa brzim pokretima rukom umijesite glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu te ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji sat vremena.
Za to vrijeme pripremite kremu od limuna. U manjem loncu s debljim dnom umutite žumanjke i šećer. Zatim dodajte limunov sok i prstohvat soli pa promiješajte. Kuhajte kremu na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne i počne lagano ključati. To će trajati 15 minuta i u tom periodu zaista cijelo vrijeme miješajte jer krema može vrlo lako zagorjeti. Kad krema proključa i zgusne se, dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se ne rastopi. Stavite sa strane da se malo ohladi.
Odstajalo tijesto izvadite iz hladnjaka. Razvaljajte ga i prebacite preko kalupa za pečenje. Na tijesto prije pečenja položite papir za pečenje po kojem možete rasporediti zrna suhoga graha kako biste spriječili dizanje tijesta i zadržali mu formu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i pecite 20-ak minuta, s tim da nakon 10 minuta izvadite grah i papir za pečenje, a tijesto vratite u pećnicu da se ispeče do kraja.
Pečeno tijesto ohladite pa po njemu izlijte kremu od limuna i ostavite da se krema stisne. Nakon nekoliko sati ukrasite tart naribanom koricom limuna i prigodnim uskrsnim ukrasima.
Sve namirnice za pripremu ovog osvježavajućeg deserta pronađite u Tommy akcijskoj ponudi.
U slast!