26804771
dobra kapljica

Donosimo detaljan vodič kako spariti vina s uskršnjim specijalitetima: uz ove savjete nećete pogriješiti

Piše Sponzorirani sadržaj
20. ožujka 2024. - 09:30

Zavirili smo u Tommy akcijsku ponudu vina i delicija. Evo što smo izdvojili…

Nije potrebno naglašavati kako se za blagdane sve vrti oko ručka. Stižu cijela obitelj i prijatelji, planira se unaprijed i posvećuje mnogo pažnje i truda kako bi svi zajedno maksimalno uživali u svakom zalogaju, detalju i atmosferi. A, priznajte, takva okupljanja ne možete zamisliti bez čaše vina!

Od raznovrsnih predjela pa do bogatog glavnog jela i deserta, važno je nazdraviti kapljicom dobrog vina. Ono naglašava okus samog jela, daje završnu notu cjelokupnoga gurmanskog doživljaja. Stoga je važno dobro ga spariti s hranom kako biste izvukli maksimalno iz svakog okusa.

Mi smo istražili koja je vina najbolje spariti i piti uz određena uskrsna jela pa vam donosimo detaljan vodič kako biste impresionirali sve okupljene za stolom.

PREDJELO

Plate prepune sitnih zalogajčića su nešto čime uvijek započinje gozba. Pršut, tvrdi, svježi i zreli sirevi, salame, mesni naresci, mozzarella, kiseli krastavci, masline i cherry rajčice samo su dio jelovnika kojeg svi s guštom papaju.

Uz raznovrstan "finger food" preporučujemo Teran Cattunar, vrhunsko crno vino, karakteristično za teran. Riječ je o svježem i voćnom vinu koje je bogato aromama zrelih trešanja, maline i jagode. Proizvedeno je od terrano grožđa odabranog u vrhuncu zrelosti i vinificiranog na način da tipični plodovi ove autohtone sorte u potpunosti dođu do izražaja. Živahne je i intenzivne crvene boje, a pri početnoj zdravici osjetit ćete svježu, mekanu taninsku strukturu. Odlično će se slagati s pršutom, svježim i zrelim sirom, kobasicama i salamom!

image

Teran, 0,75 L - Cattunar vrhunsko crno vino, Istra

Ako ste ručak odlučili započeti ribljim menijem i poslužiti hladnu salatu od hobotnice, oduševit će vas Malvazija Istarska, Cattunar, vrhunsko bijelo vino koje karakteriziraju mineralnost, elegancija, svježina i prepoznatljiva sortnost.

image

Malvazija Istarska, 0,75 L - Cattunar vrhunsko bijelo vino, Istra

GLAVNO JELO

Janjetina

Janjetina je u Dalmaciji tradicija za blagdane. Bilo da se radi o janjetini ispod peke, s bižima, o janjećim kotletima ili rebarcima, ova vrsta mesa neizostavan je dio svih proslava. A kako biste uživali u sočnosti vrhunskog mesa, preporučujemo začiniti ga vinom arome suhog bobičastog voća, punog tijela i srednje izraženog tanina – crnim vinom Dingač, Vina Palihnić. Ovo vrhunsko vino svoj bogat okus duguje strmim padinama Dingača, pažljivoj preradi i njezi u hrastovim barrique bačvama. Odlično prezentira svu raskoš sorte plavac mali i idealan je za ukusan ručak s janjetinom kao kraljicom jela.

image

Dingač, 0,75 L - Vina Palihnić, crno vino, Pelješac

Meso na žaru, crveno meso i divljač

Svako mjesto ima svoja tradicionalna jela bez kojih su blagdani nezamislivi. Na blagdanskom stolu se tako najčešće nađu razni mesni specijaliteti koji osvajaju na prvi zalogaj. Sočni odojak s pečenim krumpirima, teletina iz peke, dalmatinska pašticada s domaćim njokima ili neko drugo ukusno jelo, ljubitelje mesa uvijek iznova oduševljavaju. Kako ne biste kvarili doživljaj, uz ove specijalitete kombinirajte vrhunsko crno vino Cabernet Sauvignon, Vina Laguna. Bogato je, elegantno i puno pa će ostaviti dugotrajan slastan okus nakon gutljaja. Dodatno će začiniti okuse glavnog jela svojom kompleksnom voćnom aromom crnog ribizla, paprike i papra te pozadinskom začinskom aromom dobivenom odležavanjem u barrique bačvicama.

image

Cabernet Sauvignon, 0,75 L - Vina Laguna, vrhunsko crno vino, Istra

Riba i morski plodovi

Laganija spiza, riba i morski plodovi, pripremljeni na razne načine u osvježavajućim kombinacijama, također su česta glavna jela u Dalmaciji za blagdane. Bilo da je riječ o ribi na žaru, hobotnici ispod peke, lignjama ili morskim plodovima – zaljubljenici u riblji meni imaju svoju tradiciju za blagdane. Blagodati iz Jadrana najbolje je sljubiti s bijelim vinom Pošip Rukatac. Odiše svježinom i mineralnošću i izrazitim mirisom kojim dominiraju citrusi, marelica te arome mediteranskog bilja. Složit ćete se, idealna zdravica za pravi mediteranski ručak!

image

Pošip Rukatac, 0,75 L - Madirazza bijelo vino, Srednja i Južna Dalmacija

Tjestenina i rižoti

Vino kristalno čiste boje, karakteristične cvjetno-voćne arome, dok je ustima meko i svježe, glavna je preporuka za uživanje u tjestenini i rižotu. Riječ je o vrhunskom bijelom vinu Malvazija, Vina Laguna, čija je linija vina predstavljena posebno za gozbe i slavlja. Grozdovi ovog vina beru se ručno, i to iz autohtone sorte grožđa u Istri. Bilo da je riječ o tjestenini ili rižotu s plodovima mora, šparogama, kremastim ili laganijim umacima, povrću ili još uz bijelo meso, ovo vino idealno će upotpuniti vaše jelo i biti savršen izbor koji će zadovoljiti sve goste.

image

Malvazija, 0,75 L - Vina Laguna vrhunsko bijelo vino, Istra

DESERT

Šećer dolazi na kraju, stoga za slatke gušte - kolače i ćakulu pripremite ružičasto vino Zlatan Rose, lijepog voćnog mirisa i aroma bobičastog voća koje je idealno za proljetne dane i uskrsno vrijeme. Svježe dalmatinsko vino nježne teksture odlično će odgovarati desertima.

image

Rose, 0,75 L - Plenković kvalitetno vino, Zlatan Rose, Hvar

GDJE PRONAĆI VINA?

Tommy je poznat po svom bogatom izboru kvalitetnih vina. Stoga ćete, sigurni smo, tamo pronaći sve ono što vam treba za blagdanski ručak. Izdvojili smo najbolja vina iz njihove aktualne ponude i sparili ih s raznim vrstama jela kako biste jednostavnije planirali odlazak u spizu, ali i kako bismo vam olakšali dilemu koje vino je dobro kombinirati uz koje jelo. Uz naše smjernice, nećete pogriješiti! Neka od vina nude se i po vrlo primamljivim, akcijskim cijenama, pa je prilika i više nego odlična.

Ne zaboravite da je ključ uspješna sparivanja hrane i vina uravnoteženost okusa. Stoga uživajte u blagdanima uz fina jela, druženje i, naravno, čašu dobrog vina. Sretan Uskrs!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2024 05:29