Za sve ljubitelje bakalara, koji svoj omiljeni blagdanski ručak uvijek pripremaju na isti način, donosimo recept koji će unijeti svježinu u njihovu kulinarsku rutinu. Ove godine vaš tradicionalni recept zamijenite receptom za bakalar s lećom: Nevjerojatno ukusna kombinacija pružit će vam potpuno novo gastronomsko iskustvo.
Bakalar s lećom
Sastojci:
• 1 glavica crvenog luka
• 4 češnja češnjaka
• 1/2 glavice celera
• 1 butternut tikva
• 2 mrkve
• 200 g leće
• 1 suhi bakalar cca 1 kg
• 1 dcl bijelog vina
• Sol
• Papar
• Koncentrat rajčice 2 žlice
• List peršina
• Maslinovo ulje
Priprema:
Bakalar namočite dan prije uz mijenjane vode. Kuhajte ga 30 minuta, ogulite kožu i maknite kosti.
Vodu od kuhanja bakalara sačuvajte pa možete koristiti za podlijevanje umjesto vode.
Operite i namočite leću. Leću kuhajte 20 minuta pa procijedite i stavite sa strane. Ogulite mrkvu, celer i tikvu te narežite na kocke veličine zalogaja. Nasjeckajte luk i pržite na malo maslinovog ulja dok luk ne postane proziran, a pred kraj dodajte protisnuti češnjak. Dodajte povrće i podlijte s vinom. Kad alkohol ishlapi, dodajte koncentrat rajčice i podlijte s vodom tek toliko da bude prekriveno i nek se lagano kuha cca 20 minuta, zatim dodajte komadiće bakalara, leću i posolite, popaprite, dodajte usitnjeni peršin te pustite još 5 minuta na vatri.
U slast!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....