Šporki makaruni savršeno su izbor za svako doba godine, a posebno nam pašu kad dani postanu hladni i sivi. Svaki zalogaj ovog gustog i zasitnog jela pravi je užitak.
Pripremiti ovaj gulaš s ukusnim, gustim toćem i savršeno mekanim mesom pravi je izazov, zato smo za vas pronašli recept uz koji će vam ovo jelo ispasti izvrsno svaki put.
Šporki makaruni
Sastojci:
Umak:
3 glavice crvenog luka
2 mrkve
½ žlice soli
½ žličice papra
30 ml maslinova ulja T!
4 češnja češnjaka
200 ml crvenog vina
1 kg juneće lopatice
300 ml pasirane rajčice T!
Makaruni:
500 g glatkog brašna T!
50 ml ulja T!
1 žumanjak T!
200 ml vode
½ žličice soli
Priprema:
Meso narežite na kockice veličine zalogaja. Na ulju popržite nasitno nasjeckani luk i češnjak pa im dodajte mrkvu narezanu na sitne kocke i meso. Kada se meso zapeče i dobije lijepu tamniju boju, podlijte crvenim vinom te začinite s pola količine soli i papra.
Kada alkohol ishlapi, dodajte pasiranu rajčicu te dolijte vode samo da prekrije sastojke. Kuhajte cca 2 i pol sata, dok meso ne postane mekano. Ako bude potrebno, podlijevajte vodom dok se kuha, a prije kraja začinite ostatkom soli i papra po svom ukusu.
Pripremite makarune. Glatkom brašnu dodajte ulje, žumanjak i vodu pa zamijesite glatko i čvrsto tijesto (po potrebi dodajte ili suhe ili mokre sastojke) te ga ostavite da odstoji jedan sat. Potom tijesto podijelite na manje dijelove i na suhoj podlozi tijesto oblikujte u dugi, kao prst debeli valjak.
Tijesto ne smije biti ljepljivo pa u valjak oblikovano tijesto provaljajte po brašnu da bude dobro pobrašnjeno. Nožem narežite tijesto na komadiće veličine 1 cm. Štapić za ražnjiće naslonite na vanjsku, pobrašnjenu stranu komadića tijesta (ne onu rezanu stranu koja je bez brašna). Tako se tijesto sigurno neće zalijepiti za štapić. Štapić malo utisnite u tijesto. Tijesto ovlaš ovijte oko štapića pa sve zajedno lagano, bez velikog pritiskanja, provaljajte između dlanova na dužinu od otprilike 4 prsta.
Kada oblikujete sve tijesto u makarune, rasporedite ih na pobrašnjenu podlogu, pospite brašnom i ostavite da malo odstoje kako bi se prosušili prije kuhanja. Kuhajte makarune u puno provrele slane vode 6 - 7 minuta dok ne isplivaju na površinu ili dok ne omekšaju. Potom ih izvadite i ocijedite te odmah ubacite u umak kako se ne bi slijepili. Dobar tek!
Baci Gastro đir i uživaj u gotovim jelima s gastro odjela koje za tebe priprema chef Fabricio Vežnaver.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....