Božić je sve bliže, a s njim dolaze i slatke brige. Vrijeme je da odlučimo koje ćemo kolače pripremati – kremaste, suhe, voćne, čokoladne... Izbor je zaista težak.
Uz provjerene recepte slastica koje pripremamo iz godine u godinu, tu su i moderne verzije starih klasika, ali i neke nove poslastice koje polako postaju dio božićne tradicije. Kuglof, kroštule, breskvice, mađarica, orahnjača i londoneri već su dobro poznate zvijezde božićnih stolova. No, uz nove tehnike i moderne načine prezentacije, čak i stari recepti mogu dobiti potpuno novi izgled.
Primjerice, poslužite li kremasti desert u čašicama, tradicionalna slastica dobit će moderan zaokret i postati atraktivno iznenađenje za vaše goste. Uz malo ukrašavanja božićni keksići mogu potpuno promijeniti izgled. Rastopite malo bijele ili tamne čokolade, umočite keksiće i pospite ih sjeckanim bademima ili kokosom. Čokolada i posip potpuno će transformirati okus i pretvoriti ih u pravu božićnu deliciju.
Dok birate recepte, imajte na umu kako bi nabavu sastojaka bilo dobro obaviti na vrijeme, kako biste izbjegli gužve i nepotreban stres. Maslac, brašno, šećer, orasi, čokolada, jabuke, cimet i šlag sigurno će se naći na vašem popisu za Tommy blagdansku kupovinu.
Ako još niste odlučili koje ćete recepte odabrati, pronašli smo tri recepta s kojima sigurno nećete pogriješiti. Za ove slastice inspirirala nas je blagdanska ponuda u Tommyju, u kojem ćete sigurno pronaći sve potrebne sastojke za savršene kolačiće.
Mađarica
Sastojci:
KORE:
400 g glatkog brašna T!
400 g oštrog brašna T!
250 g maslaca
200 ml kiselog vrhnja T!
130 g šećera
3 jaja T!
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
KREMA:
1,5 l mlijeka T!
8 do vrha punih žlica oštrog brašna T!
4 do vrha pune žlice gustina
10 žlica šećera
250 g čokolade za kuhanje
125 g maslaca
30 ml ruma
GLAZURA:
50 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
50 ml ulja T!
Priprema:
KORE:
Izmiksajte šećer i maslac, zatim dodajte jedno po jedno jaje i na kraju umiješajte i kiselo vrhnje.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa dodajte, malo po malo, smjesi s jajima dok to mikser dopušta. Ostatak brašna ručno umIjesite u tijesto pa ga ostavite u hladnjak da se hladi 1 sat. Potom tijesto podijelite na 5 kuglica. Kuglice tijesta malo pobrašnite, a ako vam se učine premekane, dodajte im još malo brašna i umijesite. Razvaljajte tijesto na stolnjaku. Izrežite papir za pečenje prema veličini lima za pečenje. Kada razvaljate kore, zarolajte ih na valjak za tijesto i prebacite na papir za pečenje. Sada tijesto razvaljajte do rubova, direktno na papiru. Rubove odrežite tako da ostavite barem centimetar do ruba papira za pečenje slobodnim. Koru zajedno s papirom prebacite na lim i pecite 5-7 minuta u pećnici na 190 °C. Pazite da kore ne pregore jer moraju ostati bijele. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite tijesto.
KREMA:
U lonac stavite kuhati 1 litru mlijeka, a u ostatak mlijeka umiješajte oštro brašno, gustin i šećer. Klad mlijeko prokuha, dodajte mu smjesu s brašnom, gustinom i šećerom te cijelo vrijeme miksajte dok se krema na zgusne. Maknite kremu s vatre pa, dok je još vrela, u nju dodajte izlomljenu čokoladu i miksajte dok se čokolada ne rastopi. potom dodajte i maslac narezan na listiće. Miksajte dok se sve ne rastopi i poveže. Lonac s kremom stavite na neko hladno mjesto, ne mora biti u hladnjaku.
IZRADA:
Premažite prvu koru kremom, a po kremi stavite sljedeću koru i tako redom ponavljajte postupak dok na vrhu ne ostane kora koju nećete premazati kremom. Kad složite kolač, opteretite ga odozgo i ostavite da se premazane kore povežu. Tek sutradan kolač glazirajte i narežite. Za glazuru rastopite čokoladu i maslac pa postupno dodajite ulje, malo po malo, dok glazura ne postane dovoljno tekuća da je lijepo možete izliti po kolaču. Tek kad se glazura stisne, možete rezati kolač.
Krempite
Sastojci:
1,4 I mlijeka T!
1 l vode
5 žlica brašna T!
180 g gustina
500 g lisnatog tijesta
10 jaja T!
23 žlice šećera
2 žlice ekstrakta vanilije
30 g šećera u prahu
Priprema:
Lisnato tijesto podijelite na dva dijela, za dvije kore, pa ih razvaljajte na veličinu posude u kojoj ćete ih peći. Jednu koru prije pečenja narežite na jednake kvadrate, ali ne do kraja da se ne skupe previše, nego samo površinski zarežite nožem kako biste ih, kad se ispeku, lakše narezali.
Donju koru izbodite vilicom pa je prebacite na preokrenuti tim za pečenje. Pecite 15-20 minuta u pećnici na 200 °C. Ponovite postupak i s drugom korom.
Mlijeko pomiješajte s vodom pa od te količine oduzmite trećinu i u tome razmutite gustin i brašno. Ostatak mlijeka i vode stavite da kuha. Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa im dodajte smjesu s gustinom i brašnom. Kad mlijeko pomiješano s vodom prokuha, dodajte mu razmućenu smjesu sa žumanjcima i kuhajte miješajući. Kad se krema skuha, dodajte bjelanjke koje ste prethodno istukli u čvrst snijeg i sve lagano promiješajte, a na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Vruću kremu izlijte preko pečene donje kore koju ste stavili u dublju posudu. Gornju koru sada do kraja izrežite na kvadratiće pa ih posložite po kremi I pospite šećerom u prahu. Ostavite u hladnjaku barem 6 sati de se krema dobro ohladi pa tek potom narežite krempitu na komade.
NAŠ SAVJET:
Ako želite bogatiju krenu, možete koristiti i malo vrhnja za kuhanje. Kremu kuhajte polako i stalno miješajte kako se ne bi stvorile grudice.
Čupavci
Sastojci:
BISKVIT:
4 jaja T!
160 g šećera
2 vanilin šećera
200 g oštrog brašna T!
200 ml mlijeka T!
1 prašak za pecivo
ČOKOLADNI UMAK:
100 g čokolade za kuhanje
330 ml mlijeka T!
3 žlice kakaa
2 žlice šećera
150 g margarina T!
30 ml ruma
POSIP:
350 g kokosa T!
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite sa 100 g šećera u čvrst snijeg i ostavite sa strane. Pjenasto umutite žumanjke s preostalim šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, a potom ulijte mlijeko i sve dobro izmiksajte i sjedinite mikserom. Na kraju, bez miksera, uz pomoć špatule umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu za biskvit izlijte u posudu koju ste prethodno malo nauljili i posuli brašnom ili obložili papirom za pečenje. Pecite 20-25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C, dok biskvit ne dobije zlatno žutu boju.
Kad se pečeni biskvit dobro ohladi, narežite ga na kocke željene veličine.
Pripremite čokoladni umak. Ulijte u lonac mlijeko, dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, kakao, šećer, rum i margarin te zagrijavajte, uz miješanje, dok se sve ne rastopi. Umak malo ohladite pa, kad bude mlak, svaku kockicu biskvita umočite u umak i odmah potom uvaljajte u kokos. Važno je da kocke biskvita budu sa svih strana obložene kokosom. Čupavce stavite u hladnjak da odstoje 2 sata pa ih onda poslužite.
NAŠ SAVJET:
Napravite potpuno bijele čupavce! Za čokoladni umak koristite malo više bijele čokolade, oko 150 g, i nemojte dodavati kakao i šećer.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....