Izazov je zamišljen sjajno! Nađite sebi partnera u kuhanju, prijatelja, supruga, partnera, susjeda, nebitno, bitno je samo da vas veže ljubav prema pripravi objeda, ignorirajte tremu i strah od nastupa i hrabro stanite za “špaker”. Pokažite nam što znate, nahranite nas!
I taj pravi kuharski show pripremio je “Tommy”. Lukavi su, nisu kazali unaprijed natjecateljima što im je za kuhati, već su pred njih iznijeli košaricu iznenađenja. A u njoj svega blaga!
Dvojac s pregačom bi potom odvojio nekoliko minuta za dogovor i planiranje, osmišljavanje jela i tada bi se primili posla. Sat vremena im je bilo na raspolaganju. Čišćenje, rezanje, guljenje, prženje, kuhanje... I gomila smijeha. Kad kažemo da nam je bilo zabavno – malo smo rekli. Bilo nam je fantastično!
Meštar za pašticade
Prvi su pred pult stali Srđan Ravlić i Jurica Krželj, prijatelji iz davnih dana, mladi u duhu. Inače, otkrili su nam, kuhaju svak za sebe i za svoje, a sada su, eto, odlučili udružiti snage. Pošteno se pri tome podijelivši.
– Ja san zadužen za suze – otkrio nam je Jurica, prihvativši se rezanja kapule.
Srđan kuha već pola stoljeća, od majke je učio kako, a s vremenom se specijalizirao za toćeve svih vrsta. Meštar je za pašticadu, ali tajnu nam ne odaje.
– Znate čuvati tajnu? E, pa znan i ja – konspirativno nam je kazao. Jure veli kako je on, pak, specijalizirao jednostavnija jela.
– Ono, bacin jaja na tavu – zafrkaje nas.
– I vodin se onom kako nije važno sudjelovati, već pobijediti – smijemo se zajedno, dok nam dobacuje kako će sve biti dobro ako u košarici iznenađenja budu – konzerve gotovih jela.
Nije bilo baš tako, preskroman je Jurica, kada su izvadili iz košarice “dry aged” junetinu, odlučili su od nje napraviti – toć. U tome su specijalisti, sjećate se.
I tada je krenulo, rezuckanje, šufigavanje, otvaranje boce pošipa, jer, a bože moj, mora čovik i žeđ ugasit, je l’ tako?
Okorjeli ‘kominist’
Nakon što je stručni žiri – a chef Fabricio Vežnaver i Dražen Zečić bome znaju što jedu i uvijek dobro jedu – odlučio kolike će im ocjene dati, za pult je stigao novi natjecateljski dvojac. Ivica i Ivica. Direktno s Brača. Jedan je Ivica Juras, drugi je Ivica Jelinčić, “rekreativno” kuhaju dulji niz godina, pobijajući onu izlizanu kako je “ženi misto u kužini”.
– Već godinama održavamo subotom “Večeru za šest” – otkriva nam Ivica, a vi se mislite koji.
– Šest prijatelja se svake subote okuplja kod drugoga, domaćin je i investitor i realizator – veli nam okorjeli “kominist”.
Poželjeli su “da je sve friško i da je iz mora”, onaj im se drugi dio nije ostvario. Ramstek je plivao samo – u ulju.
– Došli smo biti zadnji, gore od toga ne može – smiju se Ivice, objašnjavajući kako se oko spize uvijek lakše dogovoriti negoli oko motike.
Chef Vežnaver upućuje ih u sveti trojac, “okus, izgled, higijena”. Moraju paziti na sve, ocjenjuje se i tehnika, ali i izgled kuhinje nakon što je jelo servirano.
Rižot od gljiva, posteljica od povrća i biftek “na naglo”. Trebamo li išta dodati?
Dobro i bez mesa
Treći je kuharski par bio, napokon, ženski. Goranka Tomčić i Vesna Stapić su se, ljudi moji, upoznale minutu tek prije negoli im je uručena “Tommyjeva” košarica!
– Prije su nas otkantale – vele nam. Crveni karton za prijateljice, a za naše natjecateljice je Zeko zapjevao: Ima li nade za nas...
Pa doznajemo kako su postale “internet kuharice”, jer pažljivo prate što poznati među kuharima snimaju i plasiraju na društvene mreže. Gledaju, pamte i potom pokušavaju sve rekonstruirati, ili konstruirati, pak. Ako je suditi po vještini koju su nam pokazale, ne sumnjamo kako njihovi ukućani uživaju.
Dvije prije koje se nisu “ostavile” su Nera Balić i Marija Kekez. Njihov je izazov bio to već što Nera već godinama ne jede – meso. Dalmatinka i Slavonka izbalansirale su odmah sve na pultu, ovo će ovdje, ovo će ondje, kad žene dogovoraju – to sve pršti. Povrće na naglo, ramstek ko ramstek, ali i bokun kremice od ostatka povrća, s čilijem, jer ipak je riječ o Slavonki.
I krenulo je, izvele su sve kao da svakoga dana kuhaju zajedno. Cure za pet!
Žiri je sva jela kušao, a pred njima je sada bio najteži zadatak. Odabrati pobjednike! Nije bilo lako pored svih tih sjajnih jela odabrati samo jedno. Za nešto su se ipak morali “uhvatiti”, a što će presuditi nego tehničke vještine i detalji koji čine razliku.
Brački odrezak
Recimo, je li rižot podlijevan vrućom vodom ili temeljcem. Pa je li odrezak bio tretiran na pravi način i tempiran u pravo vrijeme kako bi zadržao svu prirodnu sočnost. Pomnim razmatranjem svih tih sitnica bilo je jasno da imamo pobjednike. Jednoglasnom odlukom pobjedu su odnijeli Ivica i Ivica. Vjerujemo da su pobjedu proslavili kuhajući jednu dobru večeru za sve svoje navijače, a koliko smo čuli, bilo ih je podosta. Kad smo ih, naime, nazvali da im priopćimo sretnu vijest, činilo nam se da u pozadini čujemo po Brača. I neka su feštali!
Pomalo je svima bilo žao kada je “cooking show” završio, ali nada zadnja umire, kažu, čekamo da nas “Tommy” ponovno organizira. A u međuvremenu, skoknite i vi do “Tommyja”, inspirirajte se jelima naših kandidata i skuvajte sebi nešto lipo!
___________________________________________________
Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji s Tommyjem.