Kandidati cooking showa odlično su kuhali i vjerujemo da bi sve mogli sami, ali bilo je puno lakše uz podršku žirija koji ih nije samo ocjenjivao, već i ohrabrivao i savjetovao tijekom kuhanja. U žiriju su bila dva zaštitna lica Tommyja - chef Fabricio Vežnaver i Dražen Zečić.
Nagrađivani chef Fabricio Vežnaver već je dobro poznat svima koji rado svraćaju na gastronomski odjel Tommyja, čiji je i ambasador. Svi oni koji su već mogli uživati u njegovim delicijama znaju da je riječ o spizi koja se lako ponese doma, a napravljena je od najboljih komada ribe, mesa, povrća i ostalog iz naše najdraže prodavaonice: Tommy.
Drugog člana žirija nije potrebno posebno predstavljati jer uistinu ne znamo imali li nekog tko nije čuo za legendarnog pjevača Dražena Zečića Zeku. Dražen je čovik iz naroda i sve šta radi - radi za narod, zato ga ljudi vole. Tako je bilo i u našoj ‘kužini’ gdje je kandidate bodrio, nasmijavao svojim duhovitim komentarima, a lagali bismo kada bismo rekli da nije ‘pala i pisma’. Ma što da vam kažemo, sve je prštalo od emocija.
Kako oguliti rajčicu
Kada netko tko “kuhači” vičan nije promatra chefa Fabricija Vežnavera dok stvara simfoniju za nepce - ostaje fasciniran. Onaj, pak, tko nešto o “kužinavanju” ipak zna - chef mu je nepresušan izvor informacija, savjeta, čak i malih “tips and tricks”, koji pomažu pri pripravi jela neprocjenjivo.
Recimo, naučili smo kako je najjednostavnije osloboditi rajčicu od kore, a da pri tom ne trebamo niti nož...
(Ovo je samo za vaše oči, otkrivamo kuharsku tajnu - na vrhu svake rajčice napravite rez u obliku križa, potom je uronite na tridesetak sekundi u vrelu vodu. Kada je izvadite vani - dovoljno je samo prstima povući koru na mjestu tog reza. Nevjerojatno, ali - “radi”. Isprobali smo!)
Sudjelovanje u Cooking showu, koji je organizirao Tommy, bilo je iznad svega jako zabavno. Naravno, učilo se pritom puno, među ostalim i sve o važnosti mediteranske prehrane.
- Nekad nam je mediteranska prehrana bila način života, koja se ne svodi samo na namirnicu već i njezin način uzgoja, sezonaliteta, lokalnosti, načina čuvanja i naravno, pripreme. Neke namirnice donedavno nam nisu bile ni dostupne. I sve više ljudi je krenulo krivim putem što se tiče ishrane, a to je, nažalost, rezultiralo pretilošću i bolestima.
Tada se događa ono da se navikavamo na neke nove okuse i mijenjamo naše navike i zanemarujemo time naš identitet. Ako se vratimo načinu kako su jeli naši stari, ne samo da pomažemo sebi, nego i društvu u kojem živimo. U svijetu se sve više prihvaća mediteranska prehrana, a da ti ljudi nisu ni blizu Mediteranu, a mi koji smo dio toga odbacujemo svoje, pa time odbacujemo i ono što jesmo - jasan je chef Vežnaver.
Cijeli njegov život, cijela karijera, bila je baš takva - jasna. Znao je od početka što želi, ali ne onako kako drugi žele ili očekuju, nego onako kako je on to zamislio.
- Koliko sam puta čuo “nitko to tako ne radi”! Ali je moj moto - želim nuditi drugima ono što bih i sam jeo - veli nam.
Priznaje da je to izazov, ali od izazova ne strahuje. Izazov koji je uspješno izvršio bio je trenutak kada je donio odluku u svom restoranu “Pergola” reducirati svoju “proizvodnju”, kada je počeo pripremati jela za manji broj ljudi, uz drukčiju prezentaciju, ali klasičnu kuhinju.
Svježe. Domaće. Zdravo
- Jelovnik je bio svaki dan drukčiji, svaki dan nešto novo, ali uvijek i samo svježe i domaće. Da, takav je rad teži, ali ljudi prepoznaju trud i cijene ga - kazat će chef.
I on sam iznimno cijeni ljude koji se trude educirati druge, jer odgajanjem gradimo budućnost, stoga je rad s Tommyjem prihvatio kao izazov u kojem, opet, namjerava pobijediti.
Pokazuje nam namirnice. Tommy je ionako, naučili su i najmlađi, “naše misto za dnevno svježe”. Kako znaju što volimo - tako i nude baš ono što nam treba. Svježe. Domaće. Zdravo. Mediteransko. Provjerena podrijetla.
U našu se ćakulu, a priznajemo ovdje javno da smo željeli doznati od profesionalca kako skuhati brže i bolje, upetljao Dražen Zečić. I on je želio isto. I on kuha. Priznao nam je.
- Gradele su bile moj resor, a sad je došao zet, preuzeo mi je ulogu i sad ga svi hvale kako je bolji - sumnjičav je u (dobronamjernu) kritiku svojih ukućana.
Zajedničkim snagama smo prevrnuli sve namirnice koje je Tommy donio u košarici.
Ramstek koji je odležao na suhom 60 dana.
- Sve što mu treba je maslinovo ulje, sol, malo maslaca i to je to - tako će “meštar od kužine”.
Cijeli naramak povrća, kao iz bakina vrta, kapula, karota, balancana, pome, tikvice, paprike i luk. Jesu li vam se zacaklile oči? Nama jesu!
Uz njih i bukovače... Već vidimo sve to servirano na stolu.
Jednostavnost je uvijek glavno pravilo
- Treba se držati jednostavnosti - tako će majstor.
- Zdravim, svježim namirnicama, a takve ove jesu, ne treba nikakvih silnih dodataka ni obrada - opet je jasan.
Uz sve to - svaki je natjecatelj na pultu dobio djevičansko maslinovo ulje, bocu pošipa, cvijet soli, čili, papar, vrećicu bajama, maslac, senf i rižu.
I tu nam je chef otkrio još jednu tajnu... Kako postići kremoznost umaku, ako ga, recimo, radiš od povrća.
- Zeleni dio tikvice, dobro opran, naravno, dodajemo tek pri kraju, da sačuva svoju teksturu, ali onaj središnji, bijeli dio dodajemo ranije, njime postižemo kremoznost - veli nam.
A kome ćeš vjerovati doli nositelju prestižne titule Chefa godine, imenovanog od strane međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia. Gastronomsko putovanje uz chefa Fabricia je uistinu čarolija. Uvijek, ne može to dovoljno puta ponoviti - koristite isključivo domaće namirnice. Sve te namirnice mogu se nabaviti u Tommyju. Naglasimo da je riječ o dnevno svježim namirnicama od kojih je više od 70 posto domaće proizvodnje.
_____________________________________________
Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji s Tommyjem.