<p>Lots of coffee cups on wooden background</p>
rep i nesanica

Smiju li je trudnice piti? Što je s ovisnošću? Razbijamo i potvrđujemo najpopularnije mitove o kavi!

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
Foto /Shutterstock
26. rujna 2022. - 15:54

Jeste li ponekad guštali u omiljenoj šalici kave, a da vas iznenada "opere" film vezan za jedan od mitova naslonjenih na vaš omiljeni crni napitak?

Neki su istiniti dok su drugi, zamislite, lažni poput onog kako će vam izrasti rep ako ste maloljetni i pijete kavu. Šalu na stranu, donosimo 11 mitova koji će vam ublažiti sve strahove vezane za kavu i možda otvoriti nove vidike. I, da kava je uistinu laksativ…

MIT 1 – Zbog popodnevne šalice nećete spavati

Djelomično točno!

Nismo napisali večernje, već popodnevne. Naime, sve ovisi o tome kada ćete popiti svoju zadnju šalicu kave. Jer, iako je kofein stimulans, on se iznimno brzo procesuira u jetri i tijelo ga izbaci u periodu između 4 i 7 sati od konzumacije. Bitno je stoga da vam je druga "čikara" prije 17 sati. A, ako dovoljno poznajete svoje tijelo, uvidjet ćete i kako metabolizirate kavu. Osluškujte se, i doznat ćete zadnji trenutak u danu kada možete guštati u kavi a da ne pokvarite san.

MIT 2 – Voda tijekom kuhanja treba uzavreti

Netočno!

E sad, da ne bismo previše ulazili u tehnike kuhanja kave i nekome pokvarili dan (budući da sto ljudi priprema kavu na sto načina), kazat ćemo što znanost ima reći o tome. Naime, kada temperatura vode prijeđe 200 Fahrenheita ili 93 stupnja Celzijeva, tada mljevena kava otpušta gorka ulja i čak se događa da bude spržena dodatno vrućinom. Ako vam kava ima zagoren okus, ne čekajte da voda skroz zavri. Također, iako obožavamo uliti vrelu kavu u šalicu i pri tome uživati u mirisima koji se otpuštaju, dajte napitku da diše. Previše vrelo piće također nije dobro za jednjak.

MIT 3 – Kava će vas dehidrirati

Djelomično točno!

Osim ako je ne pijete u golemim količinama. Caka je u pripremi, naime savršena šalica kave sastoji se od mljevene kave i – vode. Istina je da kofein posjeduje određena svojstva dehidriranja, ali voda s kojom se šalica kave radi plus nezaobilazna čaša vode koju dobijemo s napitkom itekako to nadoknađuju.

MIT 4 – Šalica kave će vas otrijezniti

Netočno!

Možda će kofein vas onako pripite malo razbuditi (pijane sigurno ne), ali otrijezniti sigurno neće. Studije su pokazale da kofein ne poništava negativne posljedice prekomjerne konzumacije alkohola. Štoviše, može vas dovesti u opasne situacije. Spomenuto mini razbuđivanje može dati sigurnost pripitima da rade iznimno riskantne situacije poput vožnje. Bolje je pojesti nešto kiselo "na žlicu" i prileći.

MIT 5 – Kava pomaže u mršavljenju

Netočno!

Doduše, radi se o djelomično točnoj činjenici, ali bolje je da je netočna. Iako stimulirajući efekti kofeina mogu malo ubrzati vaš metabolizam (i pinkicu smanjiti apetit), to je neznatno u odnosu na ubrzanje potrebno da bi se rezultati vidjeli na vagi. Naročito ako govorimo o dugoročnom gubitku kilograma i održavanju idealne težine. Bolje je prehranu dovesti u red i pridržavati se zdravog načina života. Kava neka bude začin svemu tome.

MIT 6 – Kava ograničava rast

Netočno!

Logično, nećete djeci u razvoju davati kavu u neizmjernim količinama, ali činjenica da kava koči rast znanstveno nije potvrđena. Doduše, davati kavu djeci nije baš razumno, ne zbog repa, već zbog stimulirajućeg djelovanja kofeina. A kasnije će je tinejdžeri ionako sami otkriti, bilo u kasnijim razredima osnovne ili u srednjoj školi.

MIT 7 – Kofein izaziva ovisnost

Netočno, ali…

Iako nema nikakve apstinencijske krize, i ne možemo govoriti o tipičnoj ovisnosti, činjenica je da kofein stimulira središnji živčani sustav i izaziva jaču želju na dnevnoj bazi. Da se tako izrazimo. Štoviše, spomenuta zavisnost se može više okarakterizirati kao psihološka nego kao fizička.

MIT 8 – Kava je loša za zdravlje

Netočno!

Naravno, ako ne "eksamo" litru espressa. Nebrojeni je broj studija koji govori da umjerena konzumacija kave zapravo djeluje dobro na zdravlje pojedinca. Onoga koji nema srčanih problema i visoki tlak, dodat će oni upućeniji, ali ne postoji direktna veza između kofeina i povećanog kolesterola, odnosno pojave kardiovaskularnih bolesti.

MIT 9 – Trudnice ne smiju piti kavu

Netočno!

Naravno, jedna šalica neće škoditi. Pretjerivanje, pak, definitivno nije dobro. Iako se radi osobnom izboru, uputno je ograničiti unos kave i kofeina za vrijeme trudnoće. Nije pitanje konzumacije već količine – preporučuje se maksimalnih 200 miligrama dnevno, što je ekvivalent jedne šalice kave. Kofein, naime, može proći kroz posteljicu i tako doći do ploda. Dakle, potrebna je iznimna umjerenost i rezerviranost u konzumaciji.

MIT 10 – Djeci koja piju kavu će izrasti rep

Ako ste dijete i ovo čitate – točno!

‘Najbolju ponudu kave pronađite u najbližoj Tommy prodavaonici!‘

______________________________________________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Tommyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 21:14