19631202
MALA POVIJEST

Prvi aparat za espresso izmislio je Talijan 1902., a onda je svijet poludio za talijanskim crnim napitkom

Piše Olgica Ivić Grizelj
12. listopada 2021. - 09:09

Mnogi danas u svojim kuhinjama imaju espresso aparat, pa svako jutro mogu započeti dan kavom kakvu piju i u kafićima. Ti mali kućni aparati za pripravu espressa u našim su domovima već više od trideset godina i toliko su usavršeni da nam "kafićka" kava ne mora nedostajati.

No, pravo je pitanje kad je izmišljen i napravljeni prvi espresso aparat. 

image
Starindska metalna 'mašina' koja je pravila kavu pod pritiskom

Bilo je puno pokušaja tog davnog vremena, krajem 19. stoljeća. Inovacije su zaokupile mnoge inženjere koncem 1800-tih, industrija je bila u usponu, baš u doba kad je, recimo, usred Pariza na svjetskoj izložbi u proljeće 1889. godine montiran čudesni Eiffelov toranj. U to su vrijeme inženjeri već punom parom smišljali kako napraviti kavu pod - pritiskom pare. Trebalo je osmisliti uređaj koji će sve brojnijim kavopijama priuštiti savršeni crni napitak.

Prvi aparat za espresso koji je najsličniji današnjima bio je "La Pavoni", koji je 1902. godine patentirao Luigi Bezzera, a iduće 1903. ga službeno registrirao u državnom uredu u Milanu. Aparat je bio dizajniran posebno za barove i nazvan je "Ideale", a Desiderio Pavoni je već 1905. u Milanu otvorio radionicu "La Pavoni Spa", u kojoj je počela proizvodnja novog uređaja.

"Ideale" je bio okomiti stroj. Kotao se držao pod stalnim tlakom, bilo pod plinskom vatrom ili pomoću električne energije. Na bočnoj strani aparata bile su pipe za kuhanje s filterima za mljevenu kavu. Stroj je radio na samo 1,5 bara tlaka. Pri tom tlaku voda i para protisnute su kroz mljevenu kavu u filteru za kuhanje espressa. Vrijeme kuhanja bilo je oko 1 minute.

Ovaj je uređaj ujedno bio i prvi koji se mogao nabaviti na tržištu i potaknuo je modu ispijanja talijanskog espressa u Europi, a potom i u cijelom svijetu. Osnovna tehnologija ostala je ista sve do iza Drugog svjetskog rata, iako je "Ideale" stvarao "izgoreni" okus jer je proces kuhanja trajao relativno dugo (1 minutu) za espresso, budući da je tlak bio relativno nizak.

Tek 1948. predstavljen je prvi aparat za espresso s klipom. U aparatu s klipom voda se uzima iz bojlera kad postigne stanje pare (npr. 1,5 bara), ali se tada tjera kroz talog kave pod mnogo većim tlakom pomoću klipa koji gura opruga. Korištenjem ovog sustava s mnogo većim tlakom proces kuhanja bio je brži, a espresso više nije imao "spaljeni" okus, barem po tadašnjim standardima.

Iste te 1948. godine "La Pavoni" usavršava svoj "Ideale" aparat. Proizvodnju espressa u to vrijeme imaju i u brojnim drugim pogonima. Inženjeri po Italiji izrađuju svoje verzije espresso aparata. Svi su nastojali postići kratko vrijeme priprave espressa, tako da već sedamdesetih u Italiji postoje aparati koji pravi talijanski napitak prave u svega nekoliko sekundi.

Danas takvu kavu možemo napraviti i u svojoj kuhinji.

'Najbolju ponudu kave pronađite u najbližoj Tommy prodavaonici!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2021 03:08