Piše Vlado Ozretić
5. prosinca 2022. - 09:52

Bio je ožujak 1989. godine kada je nešto što je do tad izgledalo kao tiskarska greška postalo simbolom i temeljem budućnosti. Tri slova "W", poredana jedno do drugog promijenila su svijet – i tako se rodio "world wide web". Tri godine kasnije, Internet je došao i u Hrvatsku. A, od tad ado danas Internet je promijenio svijet. Točnije, oblikovao ga je prema sebi. Danas je gotovo apstraktno pokušati zamisliti određene uređaje bez njihove vječne "spojivosti" na mrežu svih mreža. Naime, da nema interneta, golema količina današnje elektronike predstavljala bi zapravo elektronički – otpad. Internet je duša, krv, vezivno tkivo koje veže sve naše uređaje ispod ta tri magična slova"www". I napredak interneta u tri desetljeća je gotovo nemjerljiv. Od sustava koji omogućava povezivanje, pregledavanje i sortiranje informacija preko računala povezanih telefonskom mrežom do IoT-a, odnosno "interneta stvari", točnije "interneta svega". Jednostavno, naša je svakodnevica prožeta njime!

Sve je online

Sve je više uređaja koji se danas spajaju na Internet. Prije su to bila samo računala, danas su to čak i satovi. Iako je Hrvatska napravila korak naprijed po pitanju digitalizacije gospodarstva i društva (što je vidljivo iz posljednjeg DESI indeksa Europske komisije za 2021. godinu), ipak su još potrebna značajna poboljšanja. A, povećanje dostupnosti treba pratiti i ponuda paketa s gigabitnim brzinama.

Telemach stoga, danas, nudi pakete s internetskim brzinama koje su čak do dvadeset puta veće od prosječne brzine interneta u Lijepoj našoj. U najvećim dostupnim paketima one su i do 40 puta više!

Naime, 10 Giga optička mreža, koju Telemach gradi prvi u Hrvatskoj, po brzini i kvaliteti usporediva je s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama.

Telemach je tako do danas pokrio preko 100 tisuća kućanstava u Hrvatskoj ultrabrzim internetom. Iako je posljednji došao, prvi u Hrvatskoj implementira najsuvremeniju 10 Giga tehnologiju, koja najbolje odgovara na korisničke potrebe za gigabajtima i internetskim brzinama, i to na svakom novom priključku koji izgradi. Telemach danas donosi simetrične brzine i kapacitete i za kućanstva, pa je ono što je bilo rezervirano isključivo za poslovne korisnike danas dostupno svim korisnicima u raznim dijelovima Zagreba, Velike Gorice, Zadra, Splita, Osijeka, a ubrzo u Rijeci i Čakovcu.

Prednost brzine

No, što 10 Giga optička mreža donosi svojim korisnicima. Prvo, omogućava im lako i brzo dijeljenje velikih datoteka, vrhunsku kvalitetu videopoziva te pristup cloud servisima u realnom vremenu. Zbog izrazito niske latencije od ispod 1ms, ova mreža pruža vrhunsko gaming odnosno igrajuće i streaming iskustvo kao i virtualnu i proširenu stvarnost (VR/AR) u 4K i 8K rezoluciji.

I kod povezivanja više različitih uređaja jasno je vidljiva prednost brzine ove mreže gdje svi ukućani ili kolege u uredima imaju vrhunsko iskustvo korištenja servisa bez smetnji – istodobni upload ili download velikih datoteka i održavanje online sastanaka na nekoj od platformi.

Jer, upravo je tehnologija brzog interneta nužan preduvjet za rast i nadogradnju postojećih komunikacijskih usluga, a potaknut će i razvoj usluga ili tehnoloških mogućnosti u budućnosti koje nam danas još nisu niti poznate.

Također, 10 Giga optička mreža podiže efikasnost i poslovanje čini pouzdanijim, uz manje troškove i otvaranje mogućnosti fleksibilnog premještanja poslovnih aplikacija u cloud (u odnosu na razvoj i održavanje vlastite IT infrastrukture).

Paketi 10 Giga optičke mreže

Svi korisnici Telemacha mogu birati između triju jednostavnih paketa optičkog interneta s brzinama od 300 Mbit/s, 1 Gbit/s i 2 Gbit/s. Zanimljivo, brzina u paketu 1 Giga čak je do 20 puta brža od prosjeka. Nema više zapinjanja veze!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:36