CENTAR IZVRSNOSTI

Zaplivajte ‘Morem znanja‘ i provjerite naučeno

Piše Vinko Paić
Foto Vojko Basic
19. studenog 2020. - 10:08

Svrha je obogaćivanje programa unutar odgojno-obrazovnog sustava za učenike te uvođenje učenika i škola u drukčiji pristup nastavi. Naglasak je na vrednovanju i samovrednovanju učeničkih postignuća, kao i na jačanju uloge ključnih kompetencija na cjeloživotno učenje - kaže Ivica Zelić, ravnatelj županijskoga Centra izvrsnosti

Veliki potencijal Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije (CI SDŽ) prošle je godine prepoznao European Talent Support Network (ETSN), tj. Europska mreža za podršku darovitih, koja je prihvatila prijavu te proglasila Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Europskom točkom za darovite – European Talent Point (ETP).

Za sve učenike željne znanja, razvijanja i produbljivanja vještina, kao i provjere i primjene naučenoga gradiva, idealan je program "More znanja" na platformi Edux-Centar znanja CI SDŽ, preko kojeg mogu u online okruženju provjeriti naučeno. Iz županijskoga Centra izvrsnosti pozivaju sve učenike, roditelje, ali i nastavnike da zaplivaju "Morem znanja", ali i da pogledaju ostale aktivnosti i projekte na njihovim stranicama. Više o samom projektu rekao nam je Ivica Zelić, ravnatelj CI SDŽ.

Za početak, kome je "More znanja" najviše namijenjeno?

– Najprije i najviše učenicima osnovnih i srednjih škola naše županije, ali s obzirom da je online, naravno i bilo koje druge škole u Hrvatskoj. Nadalje, osim učenika, "More znanja" mogu koristiti i roditelji kada žele provjeriti znanje svoje djece, a sami možda nemaju ideje i vremena prebirati po onome što im djeca uče u školi i smišljati pitanja za provjeru.

Također, može pomoći i nastavnicima u provjeri znanja učenika, ali i kako bi dobili ideju prigodom kreiranja vlastitih testova. Zadaci dostupni u ovom programu originalni su, osmislili su ih mentori CI SDŽ, isključivo za "More znanja", te provjeravaju usvojenost ishoda koji se rade u školi, čime učenici zapravo provjeravaju usvojeno znanje, vještine i kompetencije, a ne puku naučenost zadataka koje su radili dok su bili na nastavi.

Informatička podloga za program "More znanja" je platforma Edux, namijenjena prvenstveno polaznicima i mentorima županijskoga Centra izvrsnosti za učenje u online okruženju, ali od trenutka njezine uspostave koristimo je i za pružanje podrške u učenju djeci i mladima u cijeloj državi. Informacijske tehnologije postale su važan dio obrazovnog procesa, a učenje na daljinu dio je svakodnevice.

Kao i uvijek, CI SDŽ prilagođava se okolnostima i odgovara na izazove, a svi smo svjesni netipičnosti trenutačnog načina školovanja naše djece i mladih.

Od prošle školske godine na platformi Edux, kao podrška našim maturantima, dostupni su ispiti državne mature iz prethodnih godina. Mogu rješavati testove, a rezultat im je dostupan odmah, kao i ocjena po kriterijima iz te godine, što im je idealna "proba" prije one prave koja ih čeka na kraju godine. Ove godine, potaknuti golemim odazivom maturanata, pokrenuli smo novi veliki projekt naziva "More znanja" koji je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Originalni testovi

O čemu se u "Moru znanja" prvenstveno radi?

– Jednostavnim rječnikom rečeno, radi se o online testovima usvojenog gradiva svake škole u županiji. Mentori i nastavnici u Centru izvrsnosti izradili su originalne testove kreirane po nastavnim predmetima i po cjelinama koje se obrađuju tijekom nastavne godine na temelju kurikula proizišlih provedbom "Škole za život".

Svrha uspostave ovoga programa obogaćivanje je programa unutar odgojno-obrazovnog sustava za učenike te uvođenje učenika i škola u drukčiji pristup nastavi. Naglasak je na vrednovanju i samovrednovanju učeničkih postignuća, kao i na jačanju uloge ključnih kompetencija na cjeloživotno učenje. Kada učenici sami provjeravaju usvojenost gradiva i tako se pripremaju za provjere, oni, osim samog znanja, usvajaju i brojne druge vještine potrebne za cjeloživotno učenje. Ono što je ovdje također jako dobro jest da tijekom cijele školske godine učenici mogu pristupiti programima i sadržajima u bilo kojem trenutku, rješavati zadatke i nakon završetka imati konkretnu informaciju o točnim, odnosno netočnim odgovorima, zajedno s pripadajućim točnim rješenjima i postupcima. Na taj način ne samo da provjeravaju usvojenost gradiva, nego i uče, samovrednuju se i imaju informaciju o tome što još moraju naučiti.

Kako učenici i njihovi roditelji mogu doći do ovog programa?

– Sve što moraju učiniti jest pristupiti internetskoj stranici CI SDŽ (www.ci-sdz.hr) i kliknuti na "More znanja", gdje će se registrirati, odabrati razred i željeni test te krenuti s rješavanjem. Nakon što riješe sve zadatke, istog će im trenutka biti vidljivo i kakav su rezultat postigli, što je svakako dobar pokazatelj za neke buduće provjere znanja, koje učenike tek poslije čekaju u školi. Nakon rješavanja testa dobiju rješenja te postotak riješenosti, a vidljiv im je postupak i objašnjenje rješenja. Dakle, uz provjeru znanja mogu paralelno i usvajati nove informacije, odnosno učiti. Testovima mogu pristupiti koliko god puta žele, a na platformi mogu pronaći i izazovnije zadatke za one koji žele znati više.

Veliki interes

Koji su vam trenutačni planovi za razvoj programa?

– U školskoj godini 2020./2021. uspostavljen je program "More znanja" za matematiku, a u pripremi su testovi iz fizike. Daljnji nastavak razvoja programa, kao i dinamika, ovise o interesu učenika. Prve povratne informacije već imamo, naši polaznici i učenici koji su se ove godine prijavili na testiranje za upis u naše programe već aktivno rješavaju dostupne testove, a najčešća su im pitanjima kada ćemo objaviti još testova. Pogledajte i sami što se to, osim "Mora znanja", nudi u županijskome Centru izvrsnosti na www.ci-sdz.hr!

18. travanj 2024 18:55