INOVATIVNI PROIZVODI

Proizvodnju su osigurali, sada pod brendom HausnerMatic jačaju i prodaju

Foto Tom Dubravec/Cropix
20. studenog 2020. - 10:59

S više osvojenih nagrada u svijetu inovacija prepoznati su i Marjan Matić i Merfid Husić, članovi Društva inovatora DIATUS iz Splita. Njihov izum “ Specijalni nosač za posude sa savijenim rubom” koji se zasad primjenjuje na dva njihova proizvoda, dasku za rezanje i viseće vertikalne vrtove, bio je zapažen čim su ga 2017. godine predstavili na 15. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2017. održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Tada je predstavljeno oko 150 inovacija iz više zemalja, a daska za rezanje nagrađena je srebrenom medaljom dok je specijalni nosač za posude sa savijenim rubom zaslužio brončanu medalju.

Te godine nagrađeni su i s više medalja na natječaju DIATUS-a za najbolje dalmatinske inovacije, kao i 2019. zlatnom medaljom na međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro ARCA.

Marjan Matić i Merfid Husić svoje su proizvode zaštitili patentom, kao i brend HausnerMatic pod kojim se njihove inovacije proizvode i prodaju.

- U našem logu uz HausnerMatic uvijek ide i poruka “Make future simple” - kaže Merfid Husić, a da su već olakšali i pojednostavnili rad u kućanstvima svojom daskom za rezanje uvjerili su se kupci iz raznih zemalja, među kojima ih je najviše u Njemačkoj. Naime, prodaja je dosad u manjim količinama išla najviše preko eBaya. No, dvojica inovatora koji su krenuli i u poduzetničke vode nadaju se da će povećati proizvodnju i prodaju jer imaju kvalitetne proizvode koji predstavljaju novost i nemaju konkurencije na globalnom tržištu. Kako bi kupcima bili još dostupniji krenuli su u izradu webshopa, a otvoreni su i za druge mogućnosti distribucije i plasmana na tržište.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kako je sve krenulo? Merfid Husić kaže kako su se upoznali prije 15 godina, bili su i susjedi, poslovno su i surađivali, on je radio u građevini, Marjan u stolariji, radeći namještaj i kuhinje. Zadnjih pet godina, uz podršku obitelji, posvetili su se razvoju svojih inovativnih proizvoda i razvoju branda HausnerMatic. Inače, Merfid Husić živi u Splitu, a Marjan Matić u Solinu. Sada više nisu susjedi, ali jesu prijatelji i poslovni partneri. I u razgovoru se međusobno nadopunjavaju.

- Kad smo pekli roštilje, gradevali, uvijek je bilo pitanje gdje ćeš s mesom, gdje sa salatom, povrćem. Prvo smo došli na ideju da napravimo stalak, radili razne prototipove, nismo bili zadovoljni, uvijek smo tražili bolje rješenje po sistemu pokušaja i pogreške – prisjeća se Matić početaka koji su ih doveli do inovacije daske za rezanje i specijalnog nosača za posude sa savijenim rubom.

Husić dodaje kako su tražili po internetu ima li kakvog rješenja za to, ali nisu ništa.

I onda su se, kazuju nam, dosjetili, da posude vise oko daske i izumili nosač posude sa savinutim rubom. Za proizvodnju daske bilo je lako, to je Marjanova struka i u radioni je napravio dasku, Ali, potrajala je potraga tko će proizvoditi specijalni nosač. Teško su došli do proizvođača i konačnog proizvoda koji se radi od alumunija. Ali, uspjeli su i u tome. Kako su zapisali i na svojim internetskim stranicama “spojem modernog dizajna, odabranih kvalitetnih materijala i vrhunskom obradom dobiveni su proizvodi jako visoke kvalitete”.

- Taj izum smo primijenili na našem drugom proizvodu - visećim vrtovima. imamo nosače za jedan pitar, tri i pet pitara, sve se može jednostavno ugraditi i prilagoditi u bilo koji prostor i tako sebi stvoriti zelenu oazu. Moguće ih je jednostavno i prenijeti, primjerice ako su ljeti vani uz bazen, zimi ih možete staviti u unutarnji prostor – kaže Husić pokazujući kako se taj inovativni viseći vrt može neograničeno širiti i vertikalno i horizontalno. Pitari i nosači su jednostavni za montažu i održavanje, te kako ističu inovatori omogućuju veliku kreativnost u projektiranju i dizajnu. Dodaju i kako je jedan elektroničar osmislio i rješenje za navodnjavanje visećih vrtova. A osim za cvijeće, posude u visećim vrtovima prikladne su i za začinsko bilje.

image
Tom Dubravec/Cropix

Dvojica inovatora naglašavaju kako im je dragocjenu pomoć u radu na inovaciji i njezinoj zaštiti pružio Ante Zekić, predsjednik DIATUS-a.

- S Antom Zekićem se o svemu konzultiramo, puno nam je pomogao. Inače, imali smo sreće raditi sa dragim, stručnim ljudima. Ono što nije naše područje prepuštamo drugima koji to bolje znaju – ističu obojica.

Govore nam i kako im je cilj proizvoditi za tržište EU, a i dalje.

-Organizirali smo proizvodnju koja stoji iza nas. Imamo odlične recenzije za proizvode i zasad najviše izvozimo u Njemačkoj gdje ljudi kupuju za privatne potrebe. Ali želimo povećati i proizvodnju i prodaju. Proizvod je jedinstven na tržištu, na svijetu takvoga nema – kaže Husić.

Pojašnjavaju kako se pri korištenju daske za rezanje može kombinirati nekoliko gastronomskih posuda, manjih i većih, dubljih i plićih. Mogućnosti su razne.

A oni idu i dalje, imaju novih ideja kako ovu inovaciju dalje unaprijediti i stvoriti nove proizvode za profesionalne kuhinje. Uz to, specijalni nosač posuda sa savijenim rubom može se primijeniti na bezbroj drugih mjesta, počevši od kućanstava do drugih prostora.

Marjan Matić je izumio i spiralne stepenice, što je 2017. bila najbolja inovacija Dalmaciji u kategoriji racionalizacije. Ta inovacija nagrađena je i na izložbi ARCA 2017. godine, a riječ je o spiralnim stepenicama bez centralnog stupa i bez obodne tetive, što još nije drugdje zabilježeno.

-Kad je krenuo ovaj projekt, stavio sam njih sa strane – kaže Marjan Matić. Za očekivati je da će jednoga i ta inovacija zaživjeti u praksi.

25. travanj 2024 03:03