NIKOLA TESLA

Njegovo djelo je blagodat čovječanstvu

Piše Ljubica Vuko
Foto AFP
8. studenog 2020. - 18:40

“Ljudski napredak i razvitak uvelike ovise o inventivnosti. Ona je najvažniji proizvod čovjekova stvaralačkog mozga, čija je krajnja svrha potpuna vladavina uma nad materijalnim svijetom i uprezanje prirodnih sila u korist ljudskih bića. To je težak zadatak svakog pronalazača, često pogrešno shvaćen i rijetko kad nagrađen. Ali pronalazač je ipak obilno nagrađen ugodnim korištenjem svojih sposobnosti te saznanjem da je dio iznimno povlaštenog sloja bez kojeg bi ljudski rod već odavno propao u ogorčenoj borbi s nemilosrdnim silama prirode.”

Citat je je to iz uvodnog dijela autobiografije Nikole Tesle objavljene 1919. pod nazivom “Moji pronalasci”. Slavni izumitelj zapisao je da je “već iskusio i više nego punu mjeru tog izvanrednog užitka, toliko da je mnogo godina moj život bio gotovo stalni zanos”.

I doista, da nije izumitelja i njihova zanosa, kakav bi svijet danas bio? Pogotovo bez Nikole Tesle, čije je djelo postalo blagodat čovječanstva. Bez njegovih izuma, a drži se da ih je oko 700, jednostavno svijet ne bi bio isti. Nikola Tesla oblikovao je suvremenu tehnologiju i vrijeme u kojemu živimo.

O njemu su mnogi pisali, istraživali su njegov život i djelo, nazivaju ga genijem elektriciteta i čovjekom koji je izumio 20. stoljeće, ali ni 21. ne bi bilo ovako tehnološki razvijeno da Tesla nije zacrtao put.

“Kad bi se industrijskom svijetu isključili i oduzeli rezultati Teslina rada, kotači industrije prestali bi raditi, stali bi tramvaji i električni vlakovi, gradovi bi potonuli u mrak, a tvornice zamrle”, riječi su američkog inženjera i pisca B.A. Behrenda, koji jasno pokazuju koliko izumi Nikole Tesle znače svijetu.

Pokazalo se da je doista bio dijete svjetla, kao što je rekla njegova majka Georgina (Đuka), rođena Mandić, u noći 10. srpnja 1856. godine, kad je Nikola Tesla rođen. Prema zapisima, u ponoć kad se Nikola rodio, sijevale su munje za vrijeme ljetne oluje, i primalja je u jednom trenutku rekla “Bit će dijete oluje”. Njegova majka je rekla: ”Ne, bit će dijete svjetla”.

Otac Milutin bio je svećenik i očekivalo se da će to biti i zvanje mladoga Tesle. “Već mi je od rođenja bilo namijenjeno svećeničko zvanje, a pomisao na to me stalno tištila. Želio sam postati inženjer, no moj je otac bio neumoljiv”, piše Nikola Tesla u autobiografiji.

Njegovo odrastanje u Smiljanu pokraj Gospića bilo je umnogome obilježeno i nesretnom sudbinom njegova brata Dane, čija je prerana smrt obitelji donijela neutješivu bol. Uz brata, imao je i tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu.

Da je izumitelj, Nikola Tesla shvatio je tek kad je odrastao, makar se to moglo naslutiti i kroz njegovo odrastanje. Uvijek je govorio da svoju inventivnost mora pripisati majčinom utjecaju. Ona je potjecala iz loze izumitelja, njezin otac i djed izumili su brojna pomagala za kućanstvo, zemljoradnju i u druge svrhe, kao i ona sama. Kako je Tesla zapisao u autobiografiji, njegova majka bila je prvorazredni izumitelj. Naveo je i kako su mu koristile vježbe koje mu je zadavao otac s ciljem jačanja pamćenja i razuma, te razvijanja kritičnosti. Bile su to vježbe pogađanja tuđih misli, otkrivanja pogrešaka u nekom obliku ili izrazu, ponavljanja dugih rečenica ili računanja napamet.

image
AFP

Gimnaziju je pohađao u Gospiću i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu. Od važnih događaja na njegovoj životnoj crti, na stranicama Memorijalnog centra “Nikola Tesla” u Smiljanu, navedeno je kako se u Budimpešti Tesla zapošljava u Centralnom telegrafskom uredu Ugarske na mjestu tehničkog crtača. Sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale u tom gradu i dvije godine radi na širenju telefonske mreže. U Budimpešti je 1882. u šetnji parkom otkrio princip rotirajućega magnetskog polja, a te godine na jesen odlazi u Pariz i zapošljava se u Edisonovom Kontinentalnom društvu kao utvrđivač kvarova na Edisonovim elektranama. Godinu poslije dolazi u Strasbourg, gdje ureduje automatske regulatore rasvjete i izrađuje prvi model indukcijskog motora.

U New York odlazi 1884. godine i zapošljava se u Edisonovoj kompaniji. Nakon raskida s Edisonom osnovao je vlastitu tvrtku "Tesla Electric & Manufacturing Company". Radi na usavršavanju električnih lučnica i prijavljuje svoje prve patente. Redali su se tako patenti, usponi i padovi, i zanimljivosti iz života genija elektriciteta.

U doba ekonomske krize tvrtka mu je propala, pa se uzdržavao teškim fizičkim radom. Potom je uz pomoć zajma A.K. Browna, direktora "Western Uniona", pokrenuo kompaniju "Tesla Electric Company".

Njegovi najvažniji izumi vezani su uz višefazni sustav izmjeničnih struja, njima su stvoreni uvjeti za elektrifikaciju. Američki industrijalac George Westinghouse prepoznao je značaj Teslinih izuma i otkupio je sve patente o izmjeničnoj struji. Na vodopadima Niagare izgrađena je prva hidroelektrana. Tako je ostvaren i Teslin dječački san jer opis Niagarinih slapova privlačio ga je još u školskim danima, zamišljao je veliki kotač koji slapovi pokreću.

Teslin rad u području visokofrekventnih struja i bežičnog prijenosa elektromagnetskih valova omogućio je razvoj radiotehnike i telekomunikacija. On je izumio i radio, iako je Guglielmo Marconi 1909. podijelio Nobelovu nagradu za fiziku s Carlom F. Braunom iz Njemačke “za odvojeno, ali istovremeno razvijanje bežične telegrafije”. Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je tek 1943., poslije Tesline smrti, a umro je 7. siječnja 1943. u hotelu "New Yorker" u New Yorku, poništio Marconijeve američke patente radija i presudio da je Nikola Tesla sve preduhitrio.

“Stotine izuma, većinom iz elektrotehnike, prijavio je u 112 patenata u SAD-u i gotovo isto toliko u drugim zemljama, a mnogi su izumi ostali samo zabilježeni u njegovim dnevnicima ili stručnim časopisima” (Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža).

Nekoliko desetaka njegovih izuma našlo je praktičnu primjenu. Kad je svijetu dao svoje pronalaske, omogućio je da se energija prenosi i služi čovječanstvu. U današnjem svijetu skoro svaki uređaj koji nam svakodnevno služi, od kućanskih aparata do mobitela, nezamislivi su bez Teslinih izuma.

“Cilj svakog pronalazača u osnovi je spašavanje života. Bilo da iskorištava prirodne sile, poboljšava uređaje ili omogućava nova olakšanja i pogodnosti, on pridonosi sigurnosti naše egzistenicije” - napisao je Tesla.

Po njemu se nazivaju Tesline visokofrekvencijske struje, Teslin transformator i stariji elektroterapijski postupak teslinizacija, dok se od 1960. međunarodna jedinica za gustoću magnetskog polja naziva tesla u spomen na vizionara i jednog od najvećih pronalazača svih vremena.

24. travanj 2024 22:27