INGA KOVAČIĆ SINDIK

‘iTherapy‘ osvaja nagrade i pametno čisti zrak

Piše Ljubica Vuko
Foto Bozidar Vukicevic/Cropix
8. studenog 2020. - 18:46

Splitska inovatorica Inga Kovačić Sindik dobila je dosad niz zapaženih priznanja za svoj proizvod “iTherapy”, koji uključuje inovativni koncept totalnog pročišćavanja zraka unutarnjih prostora, između ostalog i protiv bioaerosola te bakterija i virusa.

Zadnje u nizu je Grand prix za inovaciju “iTherapy Hybrid - pametni pročišćivač i modulator zraka” na 18. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020., koju je od 15. do 17. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizirala Udruga inovatora Hrvatske.

Ovaj hrvatski proizvod “iTherapy” tvrtke "Kristalna ideja", u kojoj je Inga Kovačić direktorica i voditeljica razvoja, ljetos je nagrađen i zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju ˝Inventions VS Corona“, čime je među 202 ponuđena inovativna proizvoda iz 35 zemalja izabran za svjetski doprinos rješavanju pandemije koronavirusa.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

U rujnu prošle godine inovacija "iTherapy – pametni pročistač i modulator zraka" je na međunarodnom sajmu inovacija ISIF'19 u Istanbulu proglašena najboljom svjetskom inovacijom.

U studenome 2018. Udruženje europskih inovatora proglasilo je Ingu Kovačić Sindik najboljom europskom inovatoricom i dodijelilo joj je glavnu nagradu na 70. međunarodnom sajmu IENA, na kojem je u njemačkom gradu Nürnbergu predstavljeno 850 inovacija iz 34 zemlje. Njezina inovacija "iTherapy – pametni pročistač i modulator zraka" u Nürnbergu je također dobila zlatnu medalju.

Moglo bi se tako još nabrajati. Taj uređaj, koji deaktivira viruse u zraku zatvorenih prostora, od 2018. do danas osvojio je dvadesetak svjetskih priznanja za najbolju inovaciju.

Poticaj mladima na putu kreativnosti

Tvrtka “Kristalna ideja” je osnovana 2013. godine, bavi se istraživanjem i razvojem inovativnih proizvoda iz područja zaštite okoliša, odnosno zaštite vode i zraka. Od osnutka do danas ovo društvo je inoviralo i proizvelo nekoliko proizvoda koji su našli mjesto na globalnom tržištu.

Uz uređaj koji objedinjuje 11 tehnologija i plasiran je pod nazivom “iTherapy”, “Kristalna ideja” proizvodi inovativne filtere za pročišćavanje zraka, koji su također zaštićeni intelektualnim vlasništvom. U proizvodnji se nalaze i uređaji za mjerenje kvalitete zraka. Odnedavno je društvo u novom poslovnom prostoru u Stobreču.

- U međuvremenu smo potaknuli razvoj centra za razvoj ideja i inovacija za zaštitu okoliša i pametnih gradova, u kojem nudimo i pružamo mogućnost mladim stručnjacima da sudjeluju u razvoju svoje ili neke tuđe ideje, odnosno da zaokružimo zajedno proces nastajanja od ideje do inovacije i proizvoda – kazuje nam Inga Kovačić Sindik o novostima u poslovanju "Kristalne ideje".

Kako ističe, plan im je da potiču i educiraju mlade ljude da krenu putem kreativnosti, i to već od studentskih dana, te da se motiviraju svojim radom i uspjehom.

- U idućem periodu, ako ne budemo bili spriječeni intenziviranjem pandemije, planiramo organizirati kreativne radionice u koje će se moći uključiti studenti različitih struka, gdje će uz mentorstvo svojih starijih kolega dati doprinos ostvarenju i realizaciji neke od vlastitih ideja. U preliminarnom iskazivanju mišljenja i interesa dobili smo dosta pozitivnih odgovora, tako da ako se prve radionice pokažu uspješnima, tada ćemo usvojiti za stalno taj model organiziranja kreativnih aktivnosti – kazala je Inga Kovačić Sindik.

Stručni tim

Nagrađivana inovatorica završila je Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu. Značajno iskustvo u poslu donijelo joj je i osam godina rada u nekadašnjoj splitskoj "Željezari", gdje je bila šef tehničke kontrole. Dosta proučava literaturu, razvila je tehnike brzog čitanja i stalno je u doticaju s novitetima.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

U ovoj eri opasnosti od klimatskih promjena, nekoliko zadnjih godina posvetila se u radu ponajviše tehnologiji zraka, iz čega je proizišao niz istraživanja, raznih ispitivanja, a kroz to je uslijedilo i desetak inovacija. Uvijek je zanima kako riješiti neki problem koji uoči, potom razvija ideje i mogući koncept, a kad se pokaže da bi to moglo funkcionirati, uključuje politehnički tim. Različite struke uključene su u razvoj proizvoda na temelju njezinih inovacija, a svi članovi multidisciplinarnog tima su visoke stručne spreme i uglavnom su mladi ljudi. Imaju i izvrsnu suradnju s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).

- Onečišćenje zraka je veliki problem današnjice. Nečist je i vanjski i unutarnji zrak. Štoviše, unutarnji zrak je čak dva do pet puta zagađeniji od vanjskoga. Kad se nađemo u nekom prostoru, osjetimo glavobolju i kažemo da nam fali kisika, ujedno smo definirali tehnološki problem i način na koji se on treba riješiti - ističe inovatorica.

Dodaje da ste u onom trenutku kada ste deaktivirali viruse u zraku značajno spriječili njihovo širenje, a time ste vaš prostor učinili zdravstveno sigurnim.

-To je upravo ono što “iTherapy” radi – kazala je Inga Kovačić Sindik.

23. travanj 2024 14:47