CENTAR IZVRSNOSTI

Green Box - inovacijom iz Splita protiv širenja koronavirusa

Piše NATIVE STUDIO SD
Foto Vojko Basic
8. studenog 2020. - 19:06

Svojevrsni „3u1“ pult koji služi za dezinfekciju ruku, kao prostor za prikupljanje starog elektroničkog otpada, te kao mjesto za plasiranje informativnih i marketinških poruka. U početku je prije svega bio namijenjen školama, no vrlo brzo je našao mjesto i u drugim ustanovama.

Diljem svijeta sve više tehnoloških tvrtki odlučilo je dati svoj obol borbi protiv bolesti COVID-19. I, kako se protiv korone boriti nulama, jedinicama, linijama kodova, pitate se? Pa antivirotika ima razne vrste. Jedan od njih ste i vi sami. Odgovorno ponašanje, samoizolacija i socijalna distancija zasad su jedini pouzdani lijek protiv širenja koronavirusa.

A, tu na scenu stupaju i tehnološke tvrtke. Od sustava za praćenje onih koji su u samoizolaciji, aplikacije koja vam pomaže u detektiranju simptoma koronavirusa, sustava koji što urgentnije pomaže pronaći sve kontakte novozaraženih, obavještavanje istih i stavljanja pod samoizolaciju pa sve do raznih platformi koje spajaju one voljne volontiranja i ljude kojima je pomoć potrebna.

Tehnologija, kreacija, inovacija – korisni su alati u borbi protiv koronavirusa, a upravo su se njima poslužili polaznici Centra izvrsnosti novih tehnologija koji su krajem prošle godine radili na osmišljavanju info pulta u svojim školama. Zbog novonastale epidemiološke situacije, kao pravi mali inovatori, ideju su prilagodili novom normalnom. Tako je početno zamišljen uređaj postao – Green Box. Svojevrsni „3u1“ pult koji služi za dezinfekciju ruku, kao prostor za prikupljanje starog elektroničkog otpada, te kao mjesto za plasiranje informativnih i marketinških poruka. U početku je prije svega bio namijenjen školama, no vrlo brzo je našao mjesto i u drugim ustanovama.

- Green Box nalazi se u velikom broju ustanova Splitsko-dalmatinske županije, prvenstveno osnovnim i srednjim školama, ali i u jednom restoranu. Trenutno smo u postupku prijave na još neke izložbe i natjecanja, ali više o tome nekom drugom prilikom - kazao nam je Ivica Zelić, ravnatelj Centra za izvrsnost novih tehnologija.

image
Vojko Basic

Sam proizvod namijenjen je ustanovama s velikim brojem korisnika kao što su vrtići, škole, bolnice, poliklinike, ljekarne i domovi zdravlja, te javne institucije. No, idealan je i za tvrtke s velikim brojem zaposlenih kao i za mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi kao što su muzeji, kulturni i sportski centri, trgovački centri, kinodvorane…

Višenamjenski uređaj

- Green Box je s jedne strane zanimljiv sam po sebi, kao višenamjenski uređaj, koji je istovremeno jednostavan za održavanje i trenutno iznimno praktičan i koristan. Nama na razini županije i CI SDŽ, predstavlja simbol ulaganja u mlade, darovite potencijale koji predstavljaju budućnost. Okupljamo darovite mlade ljude i ulažemo u njihov razvoj, ali javnost voli konkretna postignuća. Tako da nam Green Box predstavlja i dokaz da mladi mogu puno toga ako im se pruži prilika – kazao je Zelić.

Green Box ima ugrađen spremnik od 10 litara za dezinficijens (što približno podrazumijeva 20.000 pojedinačnih, beskontaktnih korištenja), postavljen na senzor težine te je uspostavljena i aplikacija putem koje se za svaki uređaj prati trošak dezinficijensa i upozorava mailom kada ga je potrebno nadopuniti.

Također, Green box je opremljen i 24 inčnim LCD ekranom koji je spojen putem interneta na cloud server, a svim uređajima i informativnim porukama se upravlja s jednog mjesta. Zanimljivo je što se u kratkom vremenu može reagirati i postaviti bilo kakvu informaciju na sve Green boxove.

image
Vojko Basic

Treća mogućnost Green boxa je ona najzelenija - odlaganje elektroničkog otpada. A, što se s njom radi?

- Staru elektroniku polaznici CINT-a koriste pri izradi novih uređaja, odnosno koriste je u provedbi njihova programa. Tako smo s jedne strane djelovali aktivno u zajednici po pitanju ekologije, a s druge smo dobili besplatnu sirovinu za rad našim polaznicima, koju će oni i te kako iskoristiti - pojasnio je ravnatelj Centra za izvrsnost novih tehnologija dodajući kako je Green Box uređaj koji ima velike mogućnosti nadogradnje i usavršavanja, iako je sam po sebi već široko primjenjiv.

- Vidjet ćemo gdje će nas ideje ovogodišnje generacije polaznika CINT-a odvesti... Vjerujem da će, kao i prošlogodišnje biti itekako uzbudljive – zaključio je Zelić.

18. travanj 2024 12:30