IT centar županije

EDIT – inovativan način podučavanja programerskim vještinama

Piše NATIVE STUDIO SD
Foto ICT županija
8. studenog 2020. - 18:35

Potražnja za IT zanimanjima već godinama raste, a ova izazovna godina samo je dodatno naglasila važnost digitalnih vještina budući da je u samo nekoliko mjeseci skoro cijeli svijet prešao „online“. Time se samo potvrdila neupitna činjenica kako će oni s potrebnim znanjem i digitalnim vještinama imati daleko bolju poziciju na tržištu rada.

Vođeni željom da bude primjer drugima kroz utjecaj na digitalnu transformaciju hrvatskog društva, a zahvaljujući ICT Županiji, uz njezin moto "Znanje dostupno svima", danas je to znanje daleko bliže nego što je prije bilo.

EDIT - Edukacijski IT centar SDŽ je inovativno-edukativna aktivnost koju je Splitsko-dalmatinska županija pokrenula u okviru projekta ICT županija koji za cilj ima razvoj i unaprjeđenje cijelog IT sektora kao nove ključne gospodarske grane.

Sam EDIT sastoji se od cijelog niza inovativnih edukacija poput StartIT@PICS - IT Startup Akademije, EDIT GraphicDesign START – besplatne škole osnova grafičkog dizajna, EDIT CodeSchool – besplatne škole primijenjenog programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola, te EDIT Junior Developer - besplatne škole primijenjenog programiranja za studente i sve ostale koji se nakon njega mogu aplicirati za rad u bilo kojoj IT tvrtci.

EDIT CodeSchool provodi se i u sredinama u kojima učenici inače ne bi imali priliku steći ovakvu razinu znanja u IT tehnologiji koja ne samo da ih priprema za bolju poziciju na tržištu rada nego im i omogućuje im bolji start prilikom upisa na fakultet.

Digitalna pismenost

- Učenici koji sudjeluju u EDIT CodeSchool programu su digitalno pismeni i nemaju nikakvih poteškoća s upotrebom tehnologije u različitim okruženjima, pa tako ni s online nastavom. Ono što volimo istaknuti kod EDIT-a jest da ako neki polaznik i ne postane programer, EDIT je svakako značajno utjecao na njegovu digitalnu pismenost – kazala je Jozica Pažanin, profesorica informatike iz Ekonomske i upravne škole u Splitu.

EDIT CodeSchool održava se od 2017. godine istovremeno u više od 30 osnovnih i srednjih škola u 11 gradova Splitsko-dalmatinske županije, a u tijekom četiri godine upisalo se više od 2000 učenika koji svake godine izrade više od 100 web stranica i aplikacija!

Partneri u osmišljavanju sadržaja i provođenju EDIT CodeSchool edukacija su djelatnici PMF-a Split - profesori Saša Mladenović, Divna Krpan i Goran Zaharija, FESB-a Split i III. gimnazije Split – profesori Ante Bartulović i Ana Oreb.

Kvalitetu EDIT CodeSchoola prepoznale su i partnersku podršku projektu pružaju neke od najuspješnijih splitskih i hrvatskih IT tvrtki poput Ericsson, Atos, Extension Engine, Locastic, Netmedia, Typeqast, GetByBus, SeekandHit, LilCodeLab, Rimac automobili i Infobip kao najveća hrvatska IT tvrtka.

Kroz sve tečajeve EDIT CodeSchoola, polaznici se tijekom godine odlaskom u tvrtke partnere upoznaju s izgledom i načinom rada stvarne IT tvrtke, što ih dodatno animira i povećava interes za poslom u IT-ju.

- Preporučila bih učenicima da sudjeluju u ovakvim programima jer će ovdje imati pravi osjećaj, praktično iskustvo, dobit će dojam da su napravili nešto konkretno, bit će ponosni na to što su napravili i mislim da će se onda nekakva ljubav prema IT-u i programiranju razviti unutar njih – konstatirala je Helena Librenjak, voditeljica renomirane programerske tvrtke u Splitu – Atos.

image
ICT županija

Jedinstven u Hrvatskoj

Inovativni pristup ovoj složenoj IT edukaciji daje više elemenata: cjelokupnost razvojne putanje osnovna škola – srednja škola – studij – posao kako bi postigli krajnji cilj - povećanje broja stručnog kadra za IT tvrtke kroz stvaranje novih programera koji su u potpunosti spremni za tržište rada.

EDIT CodeSchool jedinstvenim u Hrvatskoj čini i ovogodišnja inovacija u programu za osnovne škole, RIWA – Razvoj inteligentnih web aplikacija je jedinstveno osmišljen program od strane stručnjaka sa splitskog PMF-a, gdje se učenike osnovne škole uči izrada web stranica, istovremeno učeći osnove korištenja računalnog vida i umjetne inteligencije s ciljem uvođenja učenika u područja usko vezana uz digitalizaciju i digitalnu transformaciju društva i poslovanja.

Inovativnost u pristupu edukaciji EDIT CodeSchool je prepoznata i na Carnet Users Conference 2018. godine, gdje je EDIT CodeSchool osvojio prvo mjesto u konkurenciji prijavljenih 150 radova za uvođenje metoda didaktičkog skrivanja u cilju lakšeg učenja tehnika programiranja.

image
ICT županija

Online program

Do ove godine EDIT CodeSchool održavao se fizički, u matičnim školama EDIT profesora. Zbog COVID-19 pandemije, cijeli program ove godine prebačen je u online ruho pokretanjem vlastitog online edukacijskog EDIT portala edit.dalmacija.hr, što je još jedna od novosti ovogodišnjeg EDIT CodeSchoola. Na taj način edukacija je postala geografski dostupnija učenicima u udaljenim mjestima, a sami materijali ove godine su postali još kvalitetniji i dostupniji polaznicima, zahvaljujući trudu EDIT koordinatora s PMF-a i III. gimnazije iz Splita.

Tijekom edukacije svi polaznici dobivaju temu za izradu timskog završnog rada te sudjeluju u nagrađivanju najboljih radova na završnoj EDIT konferenciji.

- Ovdje smo naučili prvo i osnovno i išli do naprednog znanja. Sada, nakon završene EDIT CodeSchool, znali bismo napraviti još bolju web stranicu jer smo u međuvremenu istraživali neke stvari vezane za dizajn i animacije. Osim toga, osnovno znanje koje smo dobili u EDIT CodeSchool pomoglo nam je i kod programiranja i razvijanja pametne kante za razvrstavanje otpada – SortIT – kazao je Antonio Nikolić, 2. razred, 3. gimnazija, Split

Inovativni pristup ovoj IT edukaciji daje više elemenata: cjelokupnost razvojne putanje osnovna škola – srednja škola – studij – posao kako bi postigli krajnji cilj - povećanje broja stručnog kadra za IT tvrtke kroz stvaranje novih programera koji su u potpunosti spremni za tržište rada.

image
ICT županija
20. travanj 2024 04:24