Overlay
ćakula uz Somersby

Uspješna dalmatinska dizajnerica ispričala nam je kako je dala otkaz na sigurnom poslu i pokrenula brend čije su glamurozne kreacije kao stvorene za zabave

Piše Matea Magaš
Foto Luka Gerlanc/Cropix
2. prosinca 2022. - 14:59

Poznata zadarska dizajnerica Božena Bratović Smolić jedna je od onih kreativaca koji nas vesele ne samo svojim talentom, nego i predanošću poslu - čini se kao da kod nje nalet nadahnuća nikad ne posustaje. Božena nas u okviru svog brenda Becha Design u redovitim razmacima obraduje novom kolekcijom, uvijek ženstvenom, prepoznatljivom i baš prikladnom za trenutke u kojima se želimo osjećati baš posebno. Kako nas je nedavno oduševila party kolekcijom kao stvorenom za prosinačke zabave, imali smo sasvim opravdan povod da porazgovaramo s Boženom uz čašu dobro rashlađenog Somersbyja.

- Ima šljokica, satena i perja! Svega onoga što jednoj modernoj ženi treba za dobar novogodišnji party - rekla je na početku razgovora Božena, koja je ovu kolekciju započela stvarati već u srpnju.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Željela sam da se svaka žena u ovoj mojoj novoj kolekciji osjeća seksi i odvažno, a istovremeno elegantno i damski. U nju spadaju duge, midi i mini haljine, ali i satenska odijela u nekoliko jarkih boja. Ono što sam prilikom kreiranja imala na umu bila je ideja da što veći dio kolekcije bude nosiv i nakon što prođe sezona partyja, primjerice u prilikama kao što su izlazak u grad, romantična večera, odlazak na posao i na važne sastanke - pojašnjava Božena te dodaje kako je posebnu pažnju posvetila materijalima, kao što uvijek čini.

- Radila sam s američkim i ruskim satenom, jedan ima čvrstoću, a drugi ležernost. Jedan je matiran, dok ovaj drugi sjaji. Tako da ima izbora za sve, i one najzahtjevnije. Perje koristim već četiri godine, često mu se vraćam jer ono baš daje jedan poseban glamurozni touch - uz osmijeh nam govori Božena.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kako nam je uz čašu hladnog Somersbyja pojasnila zadarska dizajnerica, njezina vječna i neiscrpna inspiracija su blještavilo šljokica te moda 80-ih i 90-ih godina pa se ti elementi uvijek provlače kroz njezine kolekcije.

- Kad govorimo o razdoblju 80-ih i 90-ih, pjevač Prince je moja muza. Na tom je tragu nastalo i 15 ključnih komada ove kolekcije koje čine haljine, odijela i kombinezoni u svili, brokatu, taftu uz dodatak tila, kao i glitter i perje koje uvijek čine razliku - ističe Božena, koja već pet godina živi svoj san.

Kako nam je ispričala, premda je oduvijek zaljubljena u modu, prije nekoliko godina bila je u sasvim drugoj branši i bavila se marketingom. No ljubav prema modi je predvladala i Božena je 2017. dala otkaz na sigurnom poslu i odlučila pokrenuti Becha Design.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- U vrlo kratkom vremenu kupci su prepoznali vrijednost ručnog rada te kvalitetne materijale. Već sljedeće godine predstavili smo se na Tjednu mode u Ljubljani, a 2019. i u Milanu, jednoj od svjetskih prijestolnica mode. Baš je tad BECHA osvanula i na stranicama prestižnog časopisa Vogue - prisjetila se Božena, kojoj je sve je to bio samo dodatni vjetar u leđa.

Nažalost, kao i mnoge druge gospodarske grane, i modnu je industriju pogodila pandemija pa su brojna vrata koja su se Boženi otvorila nakon revije, kao i svi planovi, sastanci i dogovori, propali zbog prevelikog utjecaja pandemije na modu i događanja o kojima ona poprilično ovisi. Ipak, kako ističe, konačno su došla bolja vremena. Nada se da će ova Nova godina, baš u njezinoj kolekciji, biti početak nekih ležernijih vremena pred nama.

Sadržaj je nastao u suradnji sa Somersbyjem.

27. travanj 2024 18:40