Overlay
Mali signali

Treba li vašim noktima predah od gela i laka? Otkrivamo na koje znakove treba obratiti pažnju, kao i spasonosno rješenje - koje vam je pred nosom

Foto Shutterstock
16. rujna 2020. - 09:09

Stalno se piše kako našoj kosi, našoj koži, pa i nama samima treba predah. Kad svakodnevno nanošenje make up-a postane previše, pa se koža pobuni, kad tijelo reagira na stres, a kosa uslijed pretjeranog korištenja proizvoda i preparata za stiliziranje počne opadati, najbolje je napraviti pauzu.

Ne znamo za vas, ali nama floskule koje počinju s "jednom kad se riješite stresa..." beskrajno idu na živce. Naravno da se nećete u potpunosti riješiti stresa, odseliti u brdo i nikad više ne trubiti nekome jer je ponovno zaspao na semaforu dok vi kasnite na posao niti će redovi na blagajnama nekim čudom nestati, a radni se zadaci magično prepoloviti. 

Budući da je većina nas na dnevnoj bazi itekako upoznata s pojmom stres, reakcije na tijelu nisu neočekivane. A ima ih toliko da ih nema smisla nabrajati, od gastroenteroloških problema do spomenutog opadanja kose, od tenzijskih glavobolja do boli u mišićima i leđima.

Što je s noktima?

Nokti se listaju, postaju krhki, lomljivi i neravni. To može značiti i da vam nedostaje vitamina, da ste ušli u fazu u kojoj se sa stresom više ni ne šalite, ali i da ste pretjerali s lakom za nokte. Upravo tako, i noktima ponekad treba - predah. 

Shvatila sam to prvi put kad su me ispod netom skinutog laka dočekali potpuno žuti nokti. Oku nimalo ugodan prizor najprije me pošteno isprepadao, potom me uzrujala reakcija bliske osobe koja se nije ustručavala iskazati sve moguće načine izražavanja gađenja, a zatim me natjerao u istragu. O čemu se točno radi, pitala sam se uzaludno trljajući nokte blazinicom natopljenom odstranjivačem za lak.

Ispostavilo se da je riječ o pretjeranom korištenju lakova za nokte u kombinaciji s pretjeranim korištenjem odstranjivača, premda sam doznala kako nokti mogu požutjeti i zbog manjka željeza i cinka, no i zbog trajnog laka i gela. U mom je slučaju u pitanju bilo ono prvo. Nokte sam lakirala jednom do dvaput tjedno, lak skidala isto toliko puta. Uopće se ne sjećam faze u kojoj su bili nenalakirani.

Da se razumijemo, staromodno uvjerenje kako je to štetno jer "treba pustiti nokte da dišu" nije poduprto znanstvenim činjenicama. Nokti kisik i nutrijente crpe iz krvotoka, ne iz zraka. No zašto se onda listaju, lome i žute uslijed pretjeranog korištenja laka? I što uopće znači pretjerano?

Ako ste primijetili jedan od pet znakova oštećenja noktiju, listanje, pucanje, promjenu u boji nokta, ekstremno suhe zanoktice ili pojavu bijelih, hrapavih predijela na površini, napravite dva tjedna pauze između sljedećeg lakiranja. Ovo posebno vrijedi za one koji nose trajni lak ili gel na noktima, piše Allure.

Prilikom skidanja gela zna doći do oštećenja nokta, a krajnji simptom je osjećaj boli ili pečenja tijekom procesa. To znači da je nokat toliko oslabio da mu treba duži oporavak, u tom slučaju napravite i do mjesec dana pauze.

Kako njegovati nokte između tretmana?

Stručnjaci savjetuju hidrataciju i dovoljan unos vitamina B. Oduprite se želji da grickate zanoktice (naročito sada! #perimoruke), mažite ruke češće neko inače posbeno njegujući nokte. Možete ih premazati kombinacijom bademova, jojobina i maslinova ulja prije spavanja ili kupiti neki proizvod specijaliziran za njegu zanoktica.

Dva tjedna zaboravite na lak i odstranjivač. Pauza je ponekad spasonosno rješenje.

17. travanj 2024 12:45