Overlay
beauty alat

Što su trake za lice kojima je Linda Evangelista postigla potpunu transformaciju na naslovnici Voguea? Istražili smo kako djeluju, gdje se mogu nabaviti i po kojoj cijeni

Piše Stil
Foto AFP
19. kolovoza 2022. - 12:47

Za svoj nevjerojatno mladolik i svjež izgled na fotografijama za naslovnicu britanskog Voguea Linda Evangelista zasluge je pripisala, sad je to već vjerojatno globalno poznato, trakama za lice. Nije prva koja ih je u posljednje vrijeme istaknula kao beauty alat za postizanje pomodnog izgleda koji uljučuje istaknute jagodice, mačkaste oči i glatku kožu lica i čela, ideale za koje su inače zaslužni dobri geni ili dermalni fileri, jer slično smo prije koji mjesec mogli čuti i od Belle Hadid, koja je ovom informacijom odgovorila na ćakule da je kirurškim putem mijenjala lični opis. I tako su trake za lice u malo vremena dobile dvije uistinu zvjezdanu promociju, natjeravši jedne da se zapitauju što su uopće trake za lice, kako djeluju i gdje se mogu nabaviti, a druge na snimanje beauty editorijala za društvene mreže.

Trake za lice su, zapravo, jedan od najstarijih beauty trikova modernog doba, danas najpopularnija marka, Frownies, na tržištu je od 1889. godine, a koristile su je brojne zvijezde, od Marlene Dietrich preko Raquel Welch koja je u svojoj autobiografiji priznala da ih je primjenjivala svake večeri. Međutim, za razliku od celebrityja, liječnici su nešto manje oduševljeni ovim pomagalom. Upozoravaju kako prekomjerna upotreba traka za lice može izazvati iritacije, akne pa čak i trajna oštećenja na koži, dok kod dugotrajne primjene može doći do produbljivanja bora uslijed prekomjernog jačanja mišića lica na koje trake djeluju kao trening s opterećenjem. 

Samo djelovanje traka je jednostavno - trenutačno zatežu kožu koja se opustila uslijed prirodnog gubitka kolagena, gubitka težine ili pretjeranog izlaganja UV zračenju i prekomjernog uživanja u alkoholu i cigaretama, ravnajući tako bore, vraćajući mladenačke konture te, kao dodatni bonus, naglašavaju jagodice i daju očima zavodljiv izgled. Ne treba ih brkati s flasterima protiv bora koji ne djeluju samo na fizičkom principu zatezanja nego sadrže sastojke koji hrane i hidratiziraju kožu, a mogu djelovati i na ublažavanje vidljivosti bora na različitim područjima lica za koja su posebno oblikovani.

Za razliku od flastera, trake se lijepe na mjesto koje se želi zategnuti ili podignuti te se zatežu uz pomoć trakica ili konopčića, ovisno o modelu, koji su skriveni ispod kose i omogućuju različite stupnjeve zatezanja. Efekt je trenutačan, a u nekim slučajevima, viđenima u nizu "face taping" editorijala na društvenim mrežama, uistinu dojmljiv. Osim spomenutog brenda Frownies, dostupnog putem Amazona za oko 170 kuna, trakice nudi cijeli niz proizvođača, poput brendova Furlesse i SiO Beauty, a na hrvatskom smo ih tržištu pronašli i u ponudi brenda Zero Baby čije trakice, cijene 139 kuna, dolaze u paketu koji sadrži jednu traku za lice sa čvorovima, jednu traku za lice s kukicom i jednu traku za zatezanje vrata.

Pravo more traka za lice dostupno je putem AliExpressa, već za 20-ak kuna za paket od 40 trakica, s tim da smo primijetili da mnogi brendovi svoje trakice reklamiraju prvenstveno kao alat za postizanje mršavijeg izgleda lica, a tek potom spominju da zaglađuju kožu, iz čega bi se mogao izvući zaključak da su namijenjeni prvenstveno prosječnim korisnicima TikToka kojima je, s obzirom na uzrast, bitnije izgledati mršavije i imati isklesane jagodice nego "popeglati bore"...

Sve u svemu, čini se kako je riječ o beauty alatu "za posebne prilike" - odnosno za prigode u kojima se nakratko želi posebno zablistati. Godišnjice mature, vjenčanja ili objave na društvenim mrežama, kako kome. Za dugoročno mlađi i zategnutiji izgled ipak bi trebalo posegnuti za drugom metodom. 

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

25. travanj 2024 13:49