Overlay
Vječna inspiracija

Princeza Diana bila je jedna od prvih modnih ikona: lansirala je brojne komade koje i danas nosimo, a procvjetala tek nakon razvoda

Foto Kevin Larkin/AFP
31. kolovoza 2020. - 11:49

Iako je njen posao humanitarke nedvojbeno odigrao presudnu ulogu u činjenici da je i danas, dvadeset i tri godine nakon smrti, javnost toliko voli i cijeni, princeza Diana bila je ikona u brojnim drugim pogledima. Između ostalog, u onom modnom.

Upisala se u povijest kao žena koja ne skriva svoju senzualnost, ona koja nosi odjeću na način da joj komplimentira u svakom pogledu. Znate one pojedince koji ne nose "markice", nego markice nose njih? Diana je bila sušta suprotnost tomu.

Kad je nosila brendiranu odjeću, činila je to tako suptilno da nije ni čudo što i danas služi kao inspiracija. Obožavala je Versaceove večernje haljine i Diorova klasična odijela - francuski brend i danas u ponudi ima torbu koja nosi ime po neprežavljenoj princezi, "Lady Dior". Bila joj je među omiljenima.

No svoj status modne ikone Lady nije stekla samo na događajima, noseći dizajn poznatih kreatorica poput Christine Stambolian ili Catherine Walker. Kako je javnost budno pratila svaki njen pokret, upravo je činjenica da u privatnim situacijama Di pokazuje neuobičajenu ležernost, a pritom ostaje "šik", osvojila srca modno osviještenog dijela javnosti.

Brižna majka dvojice dječaka koja je na početku svoje karijere radila i kao dadilja, majčinski je instinkt pokazivala i kroz svoja humanitarna nastojanja. Radila je s udrugama za borbu protv HIV-a i nezbrinutu djecu, s teško oboljelima i napuštenima, ali ono po čemu je ostala zapamćena njene su svakodnevne akcije. U razgovoru i djelovanju među "običnim" je ljudima pokazala upravo nevjerojatnu količinu empatije.

No kako to i inače ide, javnosti je najzanimljiviji bio onaj privatni dio, nimalo bajkovit. Iz braka s princom Charlesom, Lady Di izašla je kao prevarena i napuštena žena, pa su mediji sljedećih mjeseci svako njeno pojavljivanje u javnosti, svaki outfit nazivali onim "osvetničkim". 

Posvećen je tim njenim izdanjima i profil na Instagaramu ladydirevengelooks koji prati 50ak tisuća ljudi. U opisu stoji "Najbolja izdanja Lady Di nakon razvoda", a prati evoluciju Dijane kao modne ikone pred očima javnosti koja je svaki njen pokret karakterizirala kao onaj povrijeđene strane.

Bila povrijeđena ili ne, Diana je nakon razvoda procvjetala. Postala ono po čemu je pamtimo i danas, nastavila sa svojim humanitarnim radom u svoje ime. Pojavljivala se u javnosti, radila i inspirirala u svoje ime, a ne u ono obitelji čovjeka koji ju je, kako kažu, javno ponizio. U svoje ime i na radost modne industrije postala inspiracija i ikona u pravom smislu te riječi.

Nosila traperice mrkva kroja i običan T-shirt, odijelo na pruge, životinjski uzorak ili večernje haljine, princeza Diana lansirala je neke klasične komade i podarila im status koji i danas imaju. 

19. travanj 2024 06:16