Overlay
riješite ih se!

Prestali smo nositi maske, zašto nas još muče ‘maskne‘? Prištići na tom području mogu ukazivati na par problematičnih stvari, evo kako ih se riješiti

Piše T.S.M.
Foto Depositphotos
26. travnja 2022. - 10:55

Maske smo prestali nositi na dnevnoj bazi ima tome sad već neko vrijeme, a s njima smo, nadamo se, u zaborav poslali i maskne, onu osobito nezgodnu i bolnu vrstu prištića s kojima smo se upoznali baš usred najvećeg stresa oko pandemije. No jesmo li ih uistinu poslali u zaborav ili nas još uvijek gnjave? Jesu li to uopće bile maskne ili nešto što se naziva hormonalnim aknama i muči nas na manje-više istom dijelu lica? Za pojavu maskni su, kako smo naučili, bile krive maske, zapravo njihova nedovoljna propustnost uslijed koje se, u toplom okruženju s malo kisika, bakterije obožavaju razmnožavati. Za hormonalne akne, pak, najčešće je kriv niz faktora koji su se nezgodno poklopili...

Za razliku od drugih vrsta prištića, hormonske akne na području brade i čeljusti su inficirane nakupine sebuma u dubljim područjima kože od "običnih" prištića s bijelom kapicom i mitesera, tipičnih problema u T-zoni. Kako su smješteni dublje, puno ih je teže istisnuti, što je, zapravo dobra stvar, jer čačkanje po aknama samo dovodi do ožiljaka i još veće upale, odnosno još više prištića.

Akne u predjelu čeljusti uzrokovane su žlijezdama lojnicama koje uslijed hormonske stimulacije proizvode višak ulja (sebuma) koji ostaje zarobljen u folikulu, "na izvol'te" bakterijama koje se jedva čekaju razmnožiti na tako zgodnom mjestu kao što je topla i zaštićena začepljena pora. Prirodni odgovor kože na takvo stanje u začepljenoj pori je upozorenje imunološkom sustavu da pokrene upalni odgovor, što dovodi do crvenila, osjećaja vrućine i bola koji tako lijepo prate hormonalne akne.

U ovom je slučaju, definitivno, puno bolje spriječiti nego liječiti i to se prvenstveno odnosi na proizvodnju sebuma. Kako joj je povećanje uvjetovano neravnotežom hormona, uključujući progesteron, estrogen i testosteron, to je prva stavka na koju treba obratiti pažnju. Zapravo, druga, jer prva bi bila higijena, no vratit ćemo se na to.

Testosteron je androgeni hormon koji stimulira lojne žlijezde koje su gusto koncentrirane upravo duž čeljusti i brade, stoga je uobičajeno baš na tom mjestu dobiti poneki prištić u vrijeme menstrualnog ciklusa, kad razine hormona fluktuiraju i stvaraju dominantni učinak androgena. Hormoni se mogu regulirati iznutra - preparatima poput kontracepcijske pilule i lijekova koji sadrže spironolakton - jer pomažu stabilizirati utjecaj androgena na razini folikula.

Iz vani akne na području čeljusti i brade možete "napasti" sredstvima za čišćenje lica s benzoil peroksidom ili salicilnom kiselinom, koja prodiru duboko i uklanjaju nakupine iz začepljenih pora. Osim toga, može pomoći i ciljano nanošenje retinoida koje je ključno za sprječavanje začepljenja folikula.

I sad ćemo se vratiti na ono prvo, odnosno na higijenu. Ako do sada kroz ove dvije godine terora niste naučili da nije pametno dodirivati lice, možda će vas akne naučiti da prstiće držite podalje. Stalno. Pripazite i na čistoću ekrana svog smartphonea, nabavite mu futrolu za nošenje u torbici koja je, možemo se kladiti, puna stvarčica koje inače leže kojekuda, a svakako posvetite više pažnje i čistoći jastučnice te ostatka posteljine (možda ih jednostavno ne perete na dovoljno visokoj temperaturi?). 

A tu je još jedna stavka. Pripazite što jedete. Znamo da je trenutno aktualno mišljenje kako uživanje u mesnim proizvodima i čokoladi ne uzrokuje akne, ali neće vam biti na odmet pokušati dokazati suprotno.

Pratite Stil na Facebooku i Instagramu!

 

 

28. travanj 2024 11:34