Overlay
Otoče, volim te

Nakit u koji se morate zaljubiti: Petra Markusović u rodnom Braču pronalazi izvor nepresušne inspiracije za svoj brend ‘Na Otoku‘

Piše Ana Franić
Foto @zombijana, @naotoku_jewelry
30. rujna 2022. - 10:33

Unikatni nakit u tren oka podiže modnu kombinaciju na novu razinu, a kada je riječ o nakitu koji u fokus stavlja materijale koji su nam svima dostupni, poput onoga Petre Markusović, upravo je njegova jednostavnost ono što daje tu dodatnu dimenziju.

image

‘Na Otoku‘

Petra je Bračanka koju je život odveo u Zagreb, ali u svome poslu svakodnevno punim srcem osjeća svoj rodni otok. Kreativna je snaga iza brenda "Na Otoku", što za nju predstavlja mjesto mira, opuštanja i nepresušne inspiracije, a ogrlice, prstenje i naušnice koji prođu kroz njezine ruke ostavljaju bez daha. U tren oka vas jedan komad nakita iz njezine radionice u mislima preseli na najljepšu dalmatinsku plažu i smiraj dana.

Proveli ste nekoliko dana na rodnom Braču, možemo li očekivati novu kolekciju nadahnutu ovim ljetovanjem?

– Prije kratkoga godišnjeg odmora započela sam ljetnu kolekciju Operkulum s prstenima koja se sastoji od bisera, Operkulum školjkica i stakalca. Za izradu trebam dosta vremena pa ću nastaviti sa stvaranjem tijekom kolovoza. Kolekciju ću još upotpuniti limitiranom serijom naušnicama i ogrlicama – priča nam Petra, koja inspiraciju pronalazi svugdje, a za izradu unikatnog nakita koristi različite materijale kao što su mesing, bakar, srebro, reciklirana plastika i različite vrste kamenja.

image

‘Na Otoku‘

Što je u vašem slučaju presudno da kamenčić s plaže ili staklo izbrušeno valovima postane komad nakita? Kad spazite zanimljiv komad na žalu, "vidite" li već unaprijed kako bi mogao izgledati nakon vaše umjetničke intervencije?

– Uvijek kad sam na moru obilazim plaže i skupljam naplavine, razno kamenje, stakalca i keramiku. Za naći dobre i zanimljive komade provedem i par sati prevrćući kamenčiće i tražeći one koji su idealni oblikom, veličinom i bojom za nakit. Nekad tražim određeni oblik ili boju pa proces potrage zna potrajati i danima – objašnjava Petra.

image

‘Na Otoku‘

Prije nekoliko godina otvorila je i svoj obrt za izradu nakita, nabavila alat i krenula u posao koji obožava, a nas je zanimalo koliko su ova izazovna vremena u kojima se nalazimo utjecala na njezin posao.

– Poslujem uglavnom online i prodajem nakit preko interneta. Imam vjernu domaću i stranu publiku. Koliko god teška vremena bila uvijek ćemo sebi i svojim bližnjima priuštiti sitna zadovoljstva koja i čine život – ističe rođena Bračanka.

Pokretanja vlastitog posla nije lagana odluka, a Petru smo pitali što bi savjetovala ljudima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog brenda.

– Drugim kreativcima koji razmišljaju o pokretanju svog brenda svakako bih savjetovala da se usude živjeti svoj san. Kad nešto radiš sa srcem i dušom rezultati neće izostati – za kraj je poručila Petra.

Pratite Stil i na Facebooku te Instagramu!

19. travanj 2024 06:11