Overlay
Estetika i zdravlje

Joga za oči novi je hit u svijetu njege kože: vježbe kratko traju, sprječavaju starenje i mogu se izvoditi s kauča

Piše Stil
Foto Shutterstock
26. siječnja 2021. - 15:39

Već neko vrijeme među novitetima za njegu kože nailazimo na pojmove kao što je 'face workout', a najnoviji trend podrazumijeva kombinaciju treninga za lice i istočnjačke discipline vježbanja i zove se joga za oči. Dok će oni kojima je prava joga pravi izazov i ne privlače ih sve one chatarunge, možda poželjeti preskočiti ove savjete, moramo odmah napomenuti kako ova vježba služi odmornijim očima, a može se izvesti bez da napustite svoj krevet.

Ako se upustite u vježbanje očne joge osjetit ćete brz napredak baš kao i kod ostalih vježbi koje uključuje, što je na neki način njezina najveća čar. U ovom slučaju se jačanjem mišića područje oko očiju čini podignutijim i stvara budniji izgled, dok se istovremeno poboljšava zdravlje očiju. Nije stvar samo u estetici - budući da mnogi od nas svakodnevno naprežemo satima buljeći u ekrane, briga o mišićima u tom području važnija je nego ikad i za naše zdravlje. Ono što joga za oči radi je da jača, ali i opušta mišiće pa tako može smanjiti i glavobolju te usporiti starenje vida.

Chatty Dobson, instruktorica joge za lice, objasnila je za Vogue kako pravilno izvoditi vježbe da bi se iz njih izvukao maksimum koristi.

Istezanje

Opustite mišiće lica. Malo promeškoljite vilicu i obrve kako biste ih omekšali. Oči držite nježno zatvorene.

Dok su vam kapci sklopljeni, pogledajte skroz gore (oči i dalje zatvorene) i brojite do četiri, polako pogledajte skroz dolje, brojite do četiri. Ponovite tri puta.

U sljedećem ponavljanju gledajući lijevo i desno. Kada to učinite, pogledajte gore lijevo dolje desno, a zatim gore desno dolje lijevo.

Jačanje

Trepnite najbrže što možete 10 puta, a zatim sjedite zatvorenih očiju polako brojeći pet. Ponovite pet puta.

Sjednite još neko vrijeme na kraju da primijetite bilo kakve senzacije koje se pojave.

Usredotočenost

Sjednite visoko, raširivši ruke ravno ispred sebe, dlanova u položaju 'palac gore'.

Približite pogled i fokus na nokat palca. Sačekajte brojeći do četiri, a zatim polako približite palac prema nosu sve dok vam se oči više ne mogu na njega fokusirati. Zadržite još četiri sekunde, a zatim polako ponovno ispružite ruku, zadržavajući usredotočenost na palcu. Ponovite pet puta. 

24. travanj 2024 02:07