Jesen je sezona gljiva, usprkos tome što su nam sad dostupne tijekom cijele godine, a jedno od jela koje nam omogućuje da u potpunosti uživamo u njihovom raskošnom okusu je vrlo jednostavno. Gotovo da jednostavnije ne može. Juha.
No, juhu od gljiva većina nas, nažalost, priprema 'iz kesice'. Mi vjerujemo da je vrijeme za iskušati pravu stvar pa stoga evo jednog jednostavnog recepta.
Juha od gljiva
pola kilograma gljiva
1 luk
1 režanj češnjaka
1 žlica maslaca
1 žlica maslinovog ulja
100 mililitara bijelog vina
200 mililtara vrhnja
po želji: začinsko bilje poput timijana i mažurana
sol, papar
Na mješavini maslaca i maslinovog ulja lagano prepržite nasjeckani češnjak, dodajte usitnjeni luk pa narezane gljive.
Nakon što ispari tekućina koju su pustile gljive i luk, podlijte vinom. Miješajte dok alkohol ne ispari pa dodajte tekućinu po želji (mi volimo mješavinu vode i mlijeka, no dobar je i povrtni temeljac).
Kuhajte na laganoj vatri dok gljive ne omekšaju pa sačuvajte 2-3 žlice juhe, a ostatak ubacite u blender. Izblendanoj juhi dodajte vrhnje, slatko ili kiselo, kako vam je draže te neusitnjene gljive. Pospite začinskim biljem.