Overlay
kakva drskost!

Većina maslina koje kupujemo u trgovinama su - lažnjaci! Ne dajte se varati, evo kako razotkriti drsku prijevaru zbog koje trpe, kvaliteta, okus i zdravlje

Piše Stil
Foto /Shutterstock
20. listopada 2022. - 14:27

Volite li više crne ili zelene masline? Odgovor je nebitan. Ionako jedete zelene. Prema podacima koje je objavio Prevenzione a Tavola, posvećen informiranju i zaštiti prava kupaca, većina crnih maslina koje se nude na tržištu su lažnjaci - nisu uopće crne, nego su obojane zelene.

Iza svega se, naravno, krije profit. Vjerojatno sad mislite kako razlika u cijeni između staklenke crnih i zelenih i nije neka, no riječ je zapravo o pojeftinjenju procesa proizvodnje. Zelene je masline puno lakše preraditi, dok su crne po tom pitanju podosta pepavije. Dio proizvođača stoga je prigrlio za njih jeftiniju praksu bojanja zelenih maslina koje se potom prodaju kao crne.

Jednom kad nam je skrenuta pažnja na ovu sasvim drsku prijevaru, zapravo ju je sasvim jednostavno razotkriti. Za početak valja imati na umu da crne masline, koje su, podsjetimo se, zapravo potpuno dozrele masline od istih onih sorti koje se nude i kao zelene, nikada nisu potpuno i jednolično crne, nego su prošarane bojama u rasponu između zelene i tamnoljubičaste. Nadalje, koštica zrelih maslina je tamnija od one u nezrelih, a to je jedan od razloga zašto se zelenim maslinama, prije bojanja, u pravilu otklanja - što ujedno znači da će crne masline bez koštice najčešće biti "lažnjaci", jer je zrelim maslinama, koje su mekše, košticu teže (čitaj skuplje) odstraniti.

Drugi način za razotkrivanje ove prijevare još je očitiji - nalazi se na ambalaži. Jer bojanje maslina nije nedozvoljeno, ono što je problematično je što se na deklaraciji obično izostavloja podatak da je riječ o obojanim zelenim maslinama umjesto o crnima, koje su ukusnije, daleko hranjivije i bogatije vrijednim sastojcima. Dakle, želite li biti sigurni, provjerite deklaraciju i potražite stabilizatore E579 (željezni glukona) i  E585 (željezni laktat). Prema podacima s Prevenzione a Tavola, spomenute spojeve pronaći ćete na staklenkama 12 od 15 brendova dostupnih na europskom tržištu.

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

18. travanj 2024 14:47